Mergi la conţinutul principal

Închisoare cu suspendare pentru un căruțaș acuzat de producerea unui accident mortal

* un bărbat din Tufești a primit 1 an și 6 luni închisoare la Judecătoria Brăila pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă a victimei M. S., în vara anului 2018 * acesta a mers cu unchiul său septuagenar cu căruța pe câmp pentru a aduna paie, însă la întoarcere bătrânul aflat pe baloții de paie a căzut, accidentându-se mortal * căruțașul este acuzat că a încălcat măsurile legale referitoare la circulația persoanelor în vehicule cu tracțiune animală, fiind trimis în judecată pentru ucidere din culpă

 

Căruțaș din Tufești acuzat că a provocat moartea unchiului să septuagenar, aflat cocoțat pe baloții de paie din căruță. Bărbatul a condus vehiculul pe un drum de pământ și a dat într-o groapă, astfel că unchiul a căzut din căruță și a suferit leziuni  grave care i-au adus moartea. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Recent, magistrații Judecătoriei Brăila l-au condamnat pe inculpatul R. C. la pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă a victimei M. S., la data de 7 iulie 2018. S-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și s-a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani. “Obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte măsuri de supraveghere. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei Tufești, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 96 Cod penal cu privire la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. Admite în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă M. G. Obligă inculpaul R. C. să plătească părții civile suma de 3.374 lei, reprezentând despăgubiri pentru daune materiale”, au stabilit recent judecatorii.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Însurăței din 2018, inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Potrivit procurorilor, în sarcina inculpatului s-a reținut că la data de 7 iulie 2018, în timp ce conducea un atelaj hipo pe DJ 212, a încălcat măsurile legale referitoare la circulația persoanelor în vehicule cu tracțiune animală și dispozițiile legale referitoare la circulația vehiculelor care transportă mărfuri pe drumurile publice și a vehiculelor cu tracțiune animală, provocând un accident de circulație ce a avut ca urmare decesul victimei.

Pe parcursul urmăririi penale au fost administrate mai multe mijloace de probă, cercetare la fața locului, audiere martori, acte medicale. Inculpatul a solicitat procedura simplificată a recunoașterii învinuirii, recunoscând fapta săvârșită.

 

Cum a murit unchiul căruțașului

Din actele și lucrările dosarului, instanța a reținut faptul că, la data de 7 iulie 2018, în jurul orei 17.26, organele de poliție din cadrul Compartimentului Rutier al Poliției orașului Însurăței au fost sesizate cu privire la faptul că pe DJ 212, în afara localității Tufești, s-a produs un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.

La fața locului, polițiștii au găsit persoanele și vehiculele implicate în accident, constatând că DJ 212 se intersectează cu un drum de acces în câmp, drum de pământ cu o lățime de 3,10 m, fiind o diferență de nivel între cele două drumuri.

La marginea drumului județean, era și o groapă acoperită cu noroi.

În jurul orei 18.50, la sediul Poliției Însurăței s-a prezentat inculpatul care a declarat că în ziua respectivă, pe la orele 17.00, a condus atelajul hipo încărcat cu baloți de paie, pe un drum de pământ din afara localității, fiind însoțit de unchiul său de 71 de ani. La intersecția drumului de pământ cu DJ 212, atelajul a intrat într-o groapă, căruța a făcut balans, iar unchiul său care se afla în partea din spate a căruței, pe baloți, a căzut pe drum și a suferit vătămări corporale.

La sediul organelor de poliție, inculpatul a fost testat cu alcooltestul și a rezultat o valoare a alcoolemiei de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că, la data de 7 iulie 2018, în baza unei înțelegeri anterioare, victima de 71 de ani s-a deplasat pe câmp cu o căruță ce aparținei unei familii din Tufești, atelajul hipo fiind condus de nepotul său. Aceștia au mers pe câmp pentru a aduna baloții de paie aparținând familiei din Tufești. Conform înțelegerii, victima urma să primescățiva baloți de paie”, au stabilit anchetatorii. 

După ce au strâns baloții, circa 22 de bucăți, i-au urcat în căruță și i-au asigurat cu o sfoară. Victima s-a așezat pe partea din spate a căruței, pe încărcătură, pentru a parcurge drumul către domiciliu.

Inculpatul s-a așezat în față și a condus vehiculul încărcat cu baloți pe un drum de pământ până la intersecția cu DJ 212. Aici, intrând într-o groapă, încărcătura a început să se balanseze, sfoara de care se ținea victima s-a rupt din cauza balansului și a greutății baloților, iar victima și inculpatul au căzut pe carosabil.

În urma căderii, victima a suferit leziuni și a fost transportată la spital.

Persoana vătămată a fost internată la Spitalul Județean Brăila în perioada 7 – 22 iulie 2018, dar din cauza complicațiilor survenite a decedat la data de 22 iulie 2018. Conform certificatului medico-legal de necropsie întocmit de Serviciul de Medicină Legală Brăila moartea victimei a fost violentă și s-a datorat insuficienției cardio-respiratorii acute consecutive unei tromboembolii pulmonare, complicație survenită în evoluția unei fracturi complexe de bazin, fiind vorba despre o persoană cu vârstă înaintată.

Leziunile traumatice constatate la autopsie au putut fi produse prin cădere de la mică înălțime (posibil căruță) la data de 7 iulie 2018, între ele și deces stabilindu-se o legătură directă șI necondiționată.

 

“Nici victima nu a luat nicio măsură de evitare a pericolului”

Cu ocazia audierii inculpatului, arată anchetatorii, acesta a precizat desfășurarea evenimentelor din ziua accidentului așa cum au fost reținute prin rechizitoriu cu precizarea că după ce persoana vătămată a căzut din căruță, a așezat-o pe marginea durmului pe un balot de paie. El s-a deplasat apoi cu căruța la domiciliul familiei din Tufești pentru a descărca baloții.

Acolo a consumat circa 100 ml țuică, iar la întoarcere inculpatul a observat că persoana vătămată s-a urcat într-o mașină. Inculpatul s-a întors la domiciliul familiei aflând că a fost căutat de organele de poliție.

Pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul de circulație, în cauză s-a efectuat o expertiză tehnică auto. “Conducătorul atelajului nu a luat măsuri de evitare și s-a deplasat în mod imprudent cu pasagerul în atelaj pe baloți, fără să aibă garanția că funia (sfoara), dispozitivul de legare a baloților) va rezista pe timpul deplasării atelajului. În opinia expertului și victima a creat pericol pentru accident întrucât în mod conștient s-a urcat pe încărcătura de baloți legată cu un dispozitiv precar (sfoară), sprijinindu-se de sfoara care asigura legătura baloților, fără să-și ia măsuri de siguranță pe timpul deplasării, deși cunoștea faptul că atelajul va circula pe DJ 212. Nici victima nu a luat nicio măsură de evitare a pericolului. La balansul atelajului, încărcat cu baloți, sfoara s-a rupt, baloții au căzut, iar victima nu a avut de ce să se țină și a căzut pe carosabilul DJ 212, suferind leziuni grave”, au stabilit procurorii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro