Mergi la conţinutul principal

Închisoare cu suspendare pentru că a lăsat gravidă o minoră aflată sub protecţia statului

• Cosmin Florian Preda a fost condamnat pentru act sexual cu un minor • anul trecut, amorezul a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră de 13 ani aflată în grija DGASPC şi cazată într-un apartament de tip familial • minora nu-şi cunoaşte tatăl, iar mama este decedată • Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ s-a sesizat din oficiu după ce minora a rămas însărcinată • Preda nu a mai putut fi audiat pentru că nu a fost găsit la domiciliu, existind indicii că ar fi fost plecat în Anglia 

 

Sentinţă în dosarul brăileanului care a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră de numai 13 ani, fără părinţi, aflată într-un apartament familial aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Magistraţii brăileni l-au condamnat, în primă instanţă, pe Cosmin Florian Preda, de 23 de ani, individ cu antecedente penale, la o pedeapsă de 8 luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei şi un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor. Aceeaşi instanţă l-a obligat pe inculpat să plătească minorei pe care a lăsat-o gravidă la vârsta de 13 ani suma de 5.000 lei reprezentând despăgubiri pentru daune morale.

Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Brăila, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

 

O relaţie interzisă. Inculpatul şi minora se cunoşteau de mai mulţi ani

Cercetările în dosarul “Preda” au început în iulie 2016, după ce Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila (DGASPC) a înştiinţat autorităţile judiciare că minora R.S., născută în anul 2002, cu tată necunoscut şi mamă decedată, beneficiară a măsurii de protecţie specială, a întreţinut relaţii sexuale cu un tânăr, după ce a părăsit fără voie apartamentul de tip familial unde era cazată. La 1 iulie 2016, minora era însărcinată, iar sarcina avea 20 de săptămâni, confirmată în urma controlului efectuat de medicul ginecolog.

Aşa stând lucurile, în ziua de 22 iulie 2016, Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Brăila s-a sesizat din oficiu în legătură cu minora de 13 ani rămasă gravidă şi a declanşat cercetările, pentru a-l trage la răspundere pe individul care a profitat de naivitatea ei.

“Având în vedere vârsta minorei, raportată la sarcina de 20 de săptămâni, s-a concluzionat că aceasta a rămas însărcinată anterior împlinirii vârstei de 14 ani (minora este născută în iunie 2002 – n.r.), iar conform declaraţiei sale, dată în prezenţa reprezentantului instituţiei şi a avocatului numit din oficiu, a rezultat faptul că inculpatul Preda Cosmin Florian este tatăl copilului, fiind, totodată, singurul bărbat cu care a întreţinut relaţii sexuale în perioada ianuarie – februarie 2016”, precizează procurorul de caz.

Pe parcursul anchetei penale, asistentul social al minorei le-a spus anchetatorilor că-l cunoştea pe Cosmin Florian Preda de când avea 18-19 ani şi că l-a întâlnit pe strada Târgovişte, unde se află apartamentul de tip familial şi unde era cazată minora. Pe de altă parte, minora s-a întâlnit cu tânărul, deşi avea doar 13 ani, şi a plecat de mai multe ori din apartament fără încuviinţarea supraveghetorilor. Florian o aştepta, uneori, pe minoră pe drumul către şcoală. Întâlnirile aparent nevinovate au continuat, iar în perioada ianuarie – februarie 2016, cei doi au întreţinut relaţii sexuale la domiciliul brăileanului de 23 de ani. Inculpatul şi minora asistată social le-au spus anchetatorilor că au ajuns să se placă în timp şi că au făcut sex de comun acord. Procurorul de caz preciza, la finalizarea anchetei:

“La momentul revenirii în apartamentul de tip familial, persoana vătămată nu prezenta urme vizibile de violenţă pe corp şi nu era timorată, iar odată cu dezvoltarea sarcinii a încercat să o ascundă, solicitând absorbantele care erau asigurate de instituţie, însă le ascundea sau le îmbiba cu cerneală de culoare roşie (!). Fiind audiat, Preda Cosmin Florian a declarat că a cunoscut-o pe persoana vătămată încă de când avea vârsta de 9 ani şi locuia în apartamentul de tip familial, fiind protector cu ea, dar pe parcurs au dezvoltat o relaţie afectivă, ulterior întreţinând relaţii sexuale”.

În aprilie anul trecut, minora a făcut un test de sarcină care a ieşti pozitiv. I-a spus inculpatului că a ascuns faptul că era gravidă şi că nu a suflat o vorbă supraveghetorilor de la apartament, de frica represaliilor.

Cosmin Florian Preda a declarat că a vizitat-o de mai multe ori pe minoră la apartament, iar ulterior şi la Centrul Maternal, unde fusese transferată din luna iunie 2016, după efectuarea controlului medical care confirma sarcina. El a dat o declaraţie prin care îşi asumă sarcina, ca fiind tatăl copilului, afirmând, totodată, că o va lua minoră de soţie, la împlinirea vârstei de 16 ani.

Preda nu a mai putut fi audiat şi în calitate de inculpat, pentru că nu a mai fost găsit la domiciliu. Anul trecut, exista suspiciunea că s-ar afla în Anglia, fără a se cunoaşte exact localitatea sau data la care va reveni în ţară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro