Încercarea PNL de redeschidere a ştrandului, eşuată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Încercarea PNL de redeschidere a ştrandului, eşuată

• consilierii municipali au aprobat, ieri, un proiect privind scoaterea la licitaţie publică a ştrandului de pe faleză, spre a fi închiriat de o societate, reamenajat şi exploatat • liberalii, în frunte cu Adrian Tabarac, au propus un amendament privind redeschiderea ştrandului de către SUPAGL Brăila până la finalizarea licitaţiei, pentru a nu rata vara 2018, însă propunerea nu a fost acceptată • PSD-istul Sorin Boşneag a explicat că nu ar exista personal suficient pentru aşa ceva şi că oricum procedura ar dura “tot până în septembrie”

 

Consilierii municipali au dezbătut, ieri, un proiect care prevede scoaterea la licitaţie publică pentru închiriere a ştrandului de copii de pe faleză care zace închis de la începutul sezonului călduros. Ei bine, liberalii brăileni, în frunte cu Adrian Tabarac s-au arătat extrem de neîncrezători în privinţa rezolvării acestei probleme suficient de rapid, încât vara anului 2018 să nu fie ratată. Prin urmare, au propus un amendament la acest proiect de hotărâre, astfel încât  Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL), care are ştrandul în administrare, să îl redeschidă, fără partea de alimentaţie publică. În paralel, după cum au sugerat PNL-iştii, licitaţia pentru găsirea unei societăţi care să preia locaţia şi să o dezvolte, să meargă mai departe nestingherită. Tabarac a afirmat că taxa de intrare în ştrand ar putea fi stabilită la 5 lei, astfel încât municipalitatea să îşi amortizeze cheltuielile.

“Bun, nu poate să se ocupe SUPAGL de alimentaţia publică. Ok! Dar să se ocupe de partea de ştrand! Să îi dea drumul şi să funcţioneze, astfel încât toţi tinerii dintr-un oraş de la Dunăre să aibă un loc sigur unde se pot relaxa şi scălda. Poate părea un lucru minor, ţinând cont că este o activitate sezonieră, dar toate acestea ţin de gospodărirea oraşului şi de modul în care acesta prinde viaţă. Eu cred că vara asta va fi sacrificată!  Ştrandul să fie administrat de SUPAGL şi, în paralel, toată procedura pe care vrea Primăria să o iniţieze pentru întreg complexul să aibă loc mai departe. Dar măcar până când se va termina toată procedura, să existe un loc în Brăila unde tinerii să se poată relaxa în zilele toride”, a declarat Tabarac.

 

Propunerea nu a primit acceptul majorităţii

Consilierul municipal PSD Sorin Boşneag a precizat că încercarea redeschiderii ştrandului de către SUPAGL ar dura poate chiar mai mult decât preluarea locaţiei de către un investitor în urma licitaţiei.

“Vă asigur că potrivit legislaţiei în vigoare va dura tot până în septembrie. Pentru că trebuie scoase posturile la concurs, trebuie făcute o sumedenie de lucruri, inclusiv reparaţii şi altele. Deci ca durată va fi la fel”, a afirmat Boşneag.

La rândul său, primarul Marian Dragomir a explicat că Primăria nu are suficienţi angajaţi pentru a-i detaşa către o astfel de zonă, iar procedura ar fi extrem de anevoioasă.

“Pentru a se pune în practică propunerea domnului consilier este nevoie de o hotărâre de Consiliu privind suplimentarea de posturi la SUPAGL. Întrebarea este: de unde? Fiindcă Primăria nu mai are posturi vacante necesare desfăşurării unei astfel de activităţi. Este nevoie apoi de o nouă hotărâre privind alocarea de fonduri. Ulterior, SUPAGL fiind un serviciu de utilitate publică, nu va putea să cumpere ca un privat de pe piaţa liberă toate acele servicii şi bunuri necesare punerii în practică a acestui ştrand. Deci va dura mai mult decât în cazul organizării unei licitaţii publice în urma căreia un adjudecar privat va semna contractul, va prelua bunul şi a doua zi va putea cumpăra de oriunde toate cele necesare”, a explicat Dragomir, care a profitat de ocazie să facă un comentariu ironic la adresa liberalilor, precizând că aceştia au venit cu un amendament social-democrat. De asemenea, edilul-şef a punctat că i s-ar părea penibil ca SUPAGL să preia şi barul de la ştrand şi să comercializeze alcool persoanelor majore doritoare.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat în unanimitate cu 27 voturi “pentru”, fără amendamentul venit din partea PNL.  Consilierul municipal independent Lucian Căprariu a comentat faptul că societatea care va închiria, potrivit viitorului contract “are dreptul” la prelungirea acestuia, subliniind că dacă Primăria nu şi-ar da acordul pe viitor ar putea fi acţionată în judecată. Viceprimarul Doiniţa Ciocan a explicat însă că nu se poate întâmpla asta pentru că prelungirea nu se poate face fără acordul CLM.

Pe scurt, hotărârea CLM privind scoaterea la licitaţie a ştrandului stabileşte că închirierea se va face pe 5 ani, cu drept de prelungire. Preţul de pornire a licitaţiei va fi de 3.000 lei inclusiv TVA pe lună. Printre altele, în caietul de sarcini se specifică şi faptul că adjudecatarul are obligaţia ca în maxim 5 zile de când a fost declarat câştigător şi rezultatul a rămas definitiv, să dea o garanţie de bună execuţie în cuantumul chirieri licitate pe 3 luni. Sumă ce poate fi returnată la încheierea contractului.

Reamintim că, firma care a administrat ştrandul pentru copii de pe faleza Dunării în ultimii 11 ani a solicitat, la sfârşitul anului trecut, rezilierea contractului cu Primăria. După cum ne-a informat viceprimarul Doiniţa Ciocan, rezilierea contractului s-a făcut la cererea firmei “Temptation Summer Club”, din cauza unor dificultăţi financiare invocate de agentul economic. Obiectivul a fost ulterior preluat de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) care a început demersurile pentru închirierea către o altă firmă privată interesată. Cert este că momentan procedura pentru licitaţie nu a fost demarată, abia acum fiind aprobată de CLM Brăila. De altfel, conducerea Primăriei a anunţat că este nevoie de parcurgerea mai multor paşi birocratici până când contractul cu noul chiriaş va putea fi semnat. Cu alte cuvinte, şansele sunt extrem de mici ca ştrandul de pe faleză să mai funcţioneze în această vară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro