Mergi la conţinutul principal

Încercare eşuată! Şcolile nu se închid încă în contextul Covid-19!

• cum numărul îmbolnăvirilor a crescut semnificativ în ultima perioadă, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Brăila de luni, inspectorul şcolar general, prof. Viorel Botea, a sugerat ca toate şcolile să treacă în scenariul roşu (şcoală online) pentru două săptămâni, pentru a limita astfel posibilitatea apariţiei unor focare de Covid-19 în unităţile de învăţământ • propunerea acestuia a fost susţinută şi de subprefectul Simona Drăghincescu • de cealaltă parte, primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ, Francisk Chiriac, s-au opus măsurii închiderii şcolilor, argumentul lor fiind acela că nu trebuie închise toate unităţile, ci doar cele unde apar focare de coronavirus

 

Cum îmbolnăvirile cu noul coronavirus se înmulţesc în Brăila, luni, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Brăila, s-a discutat şi varianta închiderii şcolilor din municipiu pentru două săptămâni şi adoptarea scenariul roşu (şcoală online), măsură ce ar limita răspândirea virusului SARS-CoV-2 din punctul de vedere al iniţiatorilor. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, prof. Viorel Botea, este cel care a venit cu această propunere, motivând că trebuie împiedicată apariţia focarelor de Covid-19 în şcoli. Propunerea a fost susţinută de subprefectul Brăilei, Simona Drăghincescu, însă nu şi de primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ, Francisk Chiriac, care au fost de părere că trebuie închise doar şcolile unde apar focare. În final, după ce membrii CJSU şi-au exprimat votul în legătură cu această chestiune, s-a stabilit că pentru moment şcolile nu se vor închide, iar elevii din municipiu vor continua să înveţe după scenariul galben (cursuri faţă în faţă combinate cu ore online). Redactorii “Obiectiv” i-au contactat pe cei patru reprezentanţi ai autorităţilor locale pentru a le asculta argumentele pro şi contra închiderii şcolilor în contextul prevenirii virusului SARS-CoV-2.

 

Viorel Botea: “Dacă apare un focar într-o şcoală după aceea avem o problemă”

Inspectorul şcolar general ne-a declarat că măsura trecerii în scenariul roşu (şcoală online) pentru două săptămâni ar diminua riscul apariţiei de focare Covid-19 în şcoli, în condiţiile în care sunt raportate noi cazuri de coronavirus de la o zi la alta.

“Am participat online la şedinţă unde am sugerat acest lucru, având în vedere că rata este de peste 1,5 la mia de locuitori în municipiul Brăila şi din câte ştiu eu este în continuă creştere. În momentul de faţă, în Brăila, în şcoli, nu există transmitere intracomunitară. Sunt cazuri izolate unde am luat imediat măsuri. Da, nu avem probleme în acest moment, dar elevii intră în contact cu diverse persoane din afara şcolii şi totul se poate răspândi foarte rapid. Eu vreau să evit acest lucru. Că dacă a intrat un focar într-o şcoală după aceea am o problemă pentru că avem o transmitere intracomunitară. Lucrurile s-ar duce într-o altă direcţie şi nu ar fi ok. Dinamica este în creştere la nivelul judeţului şi fiind în creştere nu pot să aştept să fie rata nu ştiu cât la sută şi să închid şcolile. Nu este vorba de a crea o isterie sau o situaţie de teamă, este vorba că trebuie să apărăm cu orice preţ sănătatea oamenilor din sistemul educaţional: elevi, profesori, personal didactic, personal didactic auxiliar şi nedidactic. Şi acest preţ ţine de deciziile pe care le luăm noi”, ne-a explicat inspectorul şcolar general.

 

Subprefectul Brăilei: “Încercăm să oprim diseminarea virusului”

Subprefectul Simona Drăghincescu a susţinut propunerea lui Botea, fiind de părere că este o măsură bună pentru a limita răspândirea virusului.

“Am susţinut propunerea domnului Botea, şi au susţinut-o şi alţi colegi. Acum, când se vede că numărul infecţiilor a crescut destul de repede la Brăila, încercăm să oprim puţin diseminarea virusului. Dar nu se va opri şcoala, se trece în varianta online. Într-advăr, nu era obligatoriu ca la 1,5 rata să închidem şcolile, dar ca să evităm să ajungem la 3, şi probabil că o să ajungem în ritmul asta, şi ca să evităm să oprim şi alte activităţi şi aşa mai departe, am preferat să încercăm să adoptăm o măsură de prevenţie şi de precauţie. Probabil o să le închidem când o să fie 3% dar o să fie cam târziu. O să închidem la 3% şi şcolile şi restaurantele şi aşa mai departe. Fac un apel prin intermediul dumneavoastră la toţi cetăţenii Brăilei să dea dovadă de responsabilitate pentru că în cazul în care va creşte rata îmbolnăvirilor peste o limită admisă de 2,5 şi se ajunge undeva la 3 foarte multe vor fi închise şi vom avea o problemă”, a argumentat Simona Drăghincescu.

 

Dragomir şi Chiriac: “Trebuie închise doar şcolile unde sunt focare Covid-19”

Acesta a fost argumentul primarului Marian Dragomir şi al preşedintelui Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, care nu au susţinut măsura închiderii tuturor şcolilor pentru două săptămâni. Trebuie precizat că edilul-şef nu are drept de vot în CJSU Brăila şi doar şi-a exprimat opinia vizavi de această propunere.

“Eu am susţinut să nu se închidă şcolile pentru că şcoala online nu este cea pe care şi-o doresc părinţii. Chiar dacă învăţătoarele şi profesorii se străduiesc pentru a preda elevilor şi online, rezultatele nu sunt cele pe care ni le dorim în această situaţie. Şi atâta timp cât nu există focare în şcoli, nu există nicio logică să se închidă şcolile. Dacă vor apare focare la un moment dat, atunci e de înţeles acest lucru. Momentan nu este cazul. Aceeaşi opinie a avut-o şi Direcţia de Sănătate Publică Brăila”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

Preşedintele CJ, care are drept de vot în CJSU, a votat împotriva trecerii şcolilor în scenariul roşu pentru două săptămâni.

“Am votat împotrivă deoarece am considerat că se pot închide şcolile acolo unde sunt focare dar nu toate şcolile. Închidem toate şcolile din municipiu că e focar la Ianca. Nu are nicio logică!”, ne-a spus Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro