Începutul Postului Sfinţilor Petru şi Pavel; Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Începutul Postului Sfinţilor Petru şi Pavel; Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe anul acesta luni, 4 iunie. Acest post este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23). Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli.

Tot astăzi, îi prăznuim pe Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel (jud.Tulcea). Aceşti sfinţi fac parte din ceata celor 36 de mucenici care au pătimit pe pământul ţării noastre, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astăzi, în perioada 319-324 d.H., când la cârma Imperiului Roman era împăratul Liciniu. Potrivit altor cercetători, Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasis şi Filip ar fi pătimit fie în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), fie în jurul anilor 370-372, pe vremea domniei regelui got Athanaric. Trupurile acestor mucenici au fost depuse într-o criptă din Niculiţel; peste această criptă s-a zidit, în timp, o biserică din piatră. Din pricina războaielor, biserica a fost distrusă, iar cripta a fost acoperită cu moloz.

În vara anului 1971, cu ocazia unor surpări de teren datorate ploilor abundente, a ieşit la iveală şi s-a descoperit cripta martirilor creştini. În interiorul criptei, s-a găsit un sicriu cu osemintele a patru bărbaţi. Deasupra sicriului, pe pereţii creptei, s-au descoperit două inscripţii greceşti. Prima a fost tradusă prin “Martirii Lui Hristos”, iar a doua “Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos”.

Pe 17 ianuarie 1973, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Antim Nica, a dat binecuvântare şi a decis ca moaştele să fie duse la Mănăstirea Cocoş, spre a fi venerate de credincioşi. Ele au fost duse de arhiereul Gherasim Constănteanul, ajuns mai apoi Arhiepiscopul Râmnicului, şi de preotul consilier Dumitru Capaciurea din Măcin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro