Începutul de an şcolar, din nou fără «Lapte - Corn» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Începutul de an şcolar, din nou fără «Lapte - Corn»

Şi în acest an şcolar, la Brăila, Programul "Lapte-corn" este lansat cu întârziere, mai precis, la nici două săptămâni distanţă de începerea cursurilor. Potrivit anunţului postat de Consiliul Judeţean Brăila în SEAP, înscrierea ofertanţilor este permisă până marţi, 6 septembrie, în contextul în care şcoala începe pe 12 septembrie.
Consiliul Judeţean are la dispoziţie pentru anul şcolar 2016 - 2017 suma de 5,6 milioane lei plus TVA, din care 3,9 milioane lei componenta Lapte şi 1,7 milioane - Cornul.

Preţul estimat per pachet: 1,07 lei, plus TVA

La finele săptămânii trecute, Consiliul Judeţean Brăila a lansat în SEAP licitaţia privind atribuirea celebrului contract "Lapte-corn", pentru anul şcolar 2016 - 2017. În acest program guvernamental se înscriu circa 31.229 copii (31.825 - beneficiari în anul şcolar trecut şi 34.353 în anul şcolar 2014 - 2015).
Produsele ce urmează a fi achiziţionate în cadrul licitaţiei sunt produse lactate, însemnând lapte UHT, lapte pasteurizat şi iaurt - în ambalaje de 200 g/unitate - şi produse de panificaţie (cornuri, batoane, biscuiţi dulci) în ambalaje de 80 g/unitate. Schema de furnizare a produselor se va stabili, de către CJ Brăila de comun acord cu operatorul economic desemnat câştigător, după încheierea contractului de furnizare, cu menţiunea că în municipiu, unde se concentrează peste 60% din beneficiarii programului guvernamental, furnizarea se va face zilnic.
Procedura aleasă pentru atribuirea contractului pentru produsele lactate şi cele de patiserie este licitaţia deschisă cu etapă finală licitaţie electronică, având unic criteriu de selecţie "preţul cel mai mic". La licitaţia electronică au dreptul să participe doar operatorii economici înregistraţi în SEAP, locul unde de altfel se vor bate în oferte financiare. Una dintre cerinţele impuse la licitaţie este ca ofertanţii să facă dovada că în ultimii 3 ani, cifra de afaceri medie anuală a depăşit 7,8 milioane lei pentru Lotul 1 - Lapte şi 3,48 milioane lei pentru Lotul II - Corn. De asemenea, firmele participante trebuie să prezinte şi lista principalelor livrări de produse efectuate în ultimii 3 ani, din care să rezulte furnizarea de produse a căror valoare cumulată a fost de cel puţin 3,9 milioane lei pentru Lot I şi cel puţin 1,7 milioane lei pentru Lot II.
După ce comisia de licitaţie va stabili ofertele admisibile, CJ Brăila va organiza acea licitaţie electronică în SEAP.
Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente expiră luni, 29 august, ora 12.00, iar cererile de participare vor fi primite până cel târziu marţi, 6 septembrie, ora 16.00.

De unde provine întârzierea din acest an?

Teoretic, dacă nu se va ajunge la contestaţii peste contestaţii aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, ar exista o şansă ca viitorul furnizor al produselor lapte şi corn să fie desemnat până la începerea noului an şcolar. Slabe şanse însă să se întâmple acest lucru, context în care devine mult mai credibil scenariul în care CJ Brăila va apela la furnizorul în programul Lapte-Corn din anul şcolar 2015 - 2016, adică firma "Risk Com", să asigure produsele în regim de achiziţie directă, până la atribuirea contractului actual.
Se ridică totuşi întrebarea de ce s-a întârziat şi în acest an cu lansarea procedurii de achiziţie publică. Surse din cadrul Consiliului Judeţean Brăila ne-au explicat că înainte de lansarea achiziţiei instituţia avea nevoie să afle de la Inspectoratul Şcolar care este durata anului şcolar. Cum Guvernul a stabilit data de început şi de final a anului şcolar 2016 - 2017 undeva la finalul lunii iunie - începutul lunii iulie, informaţiile au ajuns cu întârziere la autoritatea contractantă, astfel încât să-şi poată face întreaga documentaţie de achiziţie în programul Lapte-Corn.
Reamintim că şi anul trecut au fost mari probleme în acordarea integrală a pachetului lapte-corn după ce participanţii la procedura deschisă de CJ Brăila s-au contestat şi para-contestat, unii pe alţii, la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) şi la instanţe.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro