• colectarea datelor la RAP se va desfăşura în perioada 12-23 octombrie 2020, fiind vizate 4.500 de exploataţii agricole din toată ţara, selectate aleatoriu • la Brăila, vor fi intervievaţi circa 100 de fermieri • Recensământul Agricol de Probă va fi urmat de Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL) de probă, în luna noiembrie a.c. • colectarea datelor se face cu tableta, iar personalul care este pe teren respectă regulile care se impun, în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului
Angajaţii Direcţiei Regionale de Statistică Brăila (DRS) colectează, în prezent, date de la şefii exploataţiilor agricole din judeţul Brăila, selectaţi în mod aleatoriu, în cadrul etapei de pregătire a Recensământului General Agricol. Este vorba de aşa-zisul Recensământ Agricol de Probă (RAP), ce are ca scop “verificarea practică şi îmbunătăţirea aspectelor organizatorice şi tehnice prin care va fi evaluată claritatea întrebărilor incluse în chestionar şi vor fi testate procedurile şi instrumentarul de colectare a datelor de la exploataţiile agricole”.
Astfel, testarea va asigura faptul că noua rundă a Recensământului General Agricol, pentru care colectarea datelor va avea loc anul viitor (februarie - aprilie 2021) va fi bine organizată, se va desfăşura în bune condiţii şi va permite obţinerea unor rezultate statistice de calitate.
“ Dispar fermele familiale?”
Potrivit directorului executiv al DRS Brăila, Daniela Breileanu, colectarea datelor la Recensământul Agricol de Probă (RAP) are loc în perioada 12-23 octombrie 2020. “Colectarea datelor se face cu tableta, iar personalul care este pe teren respectă regulile ce se impun, în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului. În luna noiembrie, va avea loc şi Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL) de probă”, ne-a precizat sursa citată. La Brăila sunt vizate circa 100 de exploataţii agricole, persoane juridice şi persoane fizice.
Recensământul Agricol de Probă se desfăşoară printr-un interviu “faţă în faţă” cu şefii/capii exploataţiilor agricole cu şi fără personalitate juridică. Vor participa reprezentanţii a circa 4.500 de exploataţii agricole, selectaţi aleatoriu din toată ţara, după metode ştiinţifice.
Ca ţară cu cele mai multe dar şi cele mai mici exploataţii agricole din UE, România deţine 33% din numărul total de exploataţii agricole din UE acestea având, în medie, doar 3,6 ha/exploataţie, cu mult mai mică decât dimensiunea medie la nivelul UE, de 16,6 ha/exploataţie. În acest context, spun experţii, importanţa rezultatelor recensământului agricol devine evidentă pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune care să asigure ţării noastre un sector agricol rezilient, durabil şi competitiv.
Datele vor permite, totodată, urmărirea unui număr de indicatori statistici care analizează impactul agriculturii asupra mediului. Acestea vor putea susţine dezbateri cu privire la o serie de politici, inclusiv politica agricolă, politicile de mediu, aşa-numitul acord verde şi politica rurală.
De asemenea, datele vor contribui la identificarea şi aflarea răspunsurilor la o gamă largă de probleme structurale care ar putea ajuta la elaborarea politicilor, cum ar fi: Cine va mai face agricultură în viitor, având în vedere numărul redus de fermieri cu vârsta sub 40 de ani? Câte femei mai lucrează în agricultură? Dispar fermele familiale? Devine agricultura dominată de marile întreprinderi? Există o creştere a ponderii agriculturii ecologice? Cum influenţează agricultura atât în mod pozitiv cât şi negativ mediul? Cum se schimbă metodele de producţie?
Recensământul va fi efectuat de către Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Afacerilor Interne
Recensământul General Agricol (RGA) cu an de referinţă 2020 se va desfăşura în perioada februarie-aprile 2021. Va fi o acţiune de mare anvergură, organizată o dată la 10 ani şi care va asigura informaţii complexe şi date statistice “pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploataţiilor agricole din România”. Respectivele date statistice vor fi folosite în elaborarea programelor şi politicilor agricole şi de dezvoltare rurală.
RGA va fi efectuat de către Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu structurile din subordinea acestora, sub conducerea Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului pentru Telecomunicaţii Spciale.
Recensământul va evidenţia schimbările intervenite din anul 2010 şi până acum, referitoare la structura exploataţiilor agricole, situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a suprafeţelor care fac obiectul unor subvenţii, a suprafeţelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură etc.
Rezultatele RGA trebuie să răspundă atât cerinţelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internaţională, dar şi cerinţelor naţionale, asigurând informaţii ce vor fi utilizate de către decidenţi politici, cercetători, fermieri şi publicul larg, pentru a înţelege mai bine starea şi structura sectorului agricol şi impactul agriculturii asupra mediului.
Potrivit organizatorilor, recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea şi evaluarea Politicii Agricole Comune care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, sumă ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene.