Mergi la conţinutul principal

A început Postul Sfinţilor Apostoli

• postul va fi ţinut până pe data de 29 iunie, când este statornicită sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel • până atunci, creştinii nu vor mai putea consuma carne, ouă şi lactate, iar în zilele de sâmbătă şi duminică vor avea dezlegare la peşte 

 

Rânduit de Biserică în cinstea celor doi mari Apostoli ai Domnului şi a obiceiului lor binecuvântat de a posti mai înainte de a lua decizii importante, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se ţine anul acesta în perioada 15 - 29 iunie (sărbătoarea Sfinţilor Apostoli). În vechime, i se spunea şi “Postul Cincizecimii”, datorită darurilor Sfântului Duh care au pogorât peste Sfinţii Apostoli.

Postul Sfinţilor Apostoli nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcţie de data variabilă a Sfintelor Paşti. Postul începe în lunea de după Duminica Tuturor Sfinţilor - prima duminică după Rusalii (Pogorârea Sfântului Duh). Primele mărturii despre Postul Sfinţilor Apostoli sunt din secolul al IV-lea, de când au fost statornicite Constituţiile Apostolice. Alte mărturii despre acest important post le găsim la Sfântul Atanasie cel Mare, la Teodoret, Episcopul Cirului, şi la Leon cel Mare. Exegeţii spun că, la început, Postul Sfinţilor Apostoli s-a ţinut numai în mănăstiri, de către monahi şi monahii, iar mai apoi s-a extins şi la credincioşii de rând.

Demn de amintit este faptul că, în Duminica I după Rusalii (14 iunie 2020), numită şi Duminica Tuturor Sfinţilor, după Sfânta Liturghie oficiată la Altarul de vară al Catedralei din Galaţi, pe ploaie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a rostit rugăciunea specială pentru intrarea în Postul Sfinţilor Apostoli. Totodată, ierarhul le-a adresat câteva cuvinte de suflet şi îndemnuri părinteşti credincioşilor prezenţi şi celor aflaţi departe “pentru parcurgerea aşa cum se cuvine a acestei perioade, prin post, rugăciune şi pocăinţă”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu