A început oficial demolarea conductelor de termoficare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

A început oficial demolarea conductelor de termoficare

Odată cu încălzirea vremii, SC "Laromet Transib" din Sibiu - cea care a cumpărat anul trecut, în vară, întreaga reţea supraterană de conducte ce distribuiau în oraş agentul termic produs de fosta fabrică de căldură - a început oficial demolarea ţevilor. Ieri, de exemplu, se lucra în zona Gării CFR şi a podului Apollo, fiind deja tăiate mai multe secţiuni de conducte şi pregătite pentru a fi încărcate în maşini. De precizat că SC "Laromet" a notificat zilele trecute CUP Dunărea - administratorul numit de CLM al reţelei de conducte, cu privire la începerea lucrărilor. De altfel, reprezentanţii firmei sibiene au anunţat pe finalul lui 2015 că au de gând ca de la jumătatea lui ianuarie a.c. să înceapă lucrul, numai că episodul de ninsori, viscol şi ger de luna trecută i-a determinat să amâne momentul pentru februarie. "A scăzut puternic cotaţia fierului vechi şi practic nu mai este o afacere ce avem noi acolo, la Brăila. Plus şi cu furturile ce-am păţit ... Vor fi demolaţi inclusiv stâlpii din beton şi postamenţii pe care stăteau conductele. Vom face curăţenie în urma noastră", au promis reprezentanţii "Laromet".

De precizat că înţelegerea Primăriei Brăila cu firma din Sibiu spune că aceasta din urmă poartă responsabilitatea curăţeniei atât pe traseul de la Chiscani până la limita cu oraşul, cât şi, mai departe, pe itinerariul reţelei de termoficare în cartierele traversate de conducte.
Conform certificatului de urbanism eliberat anul trecut de autorităţile locale pentru desfiinţarea conductelor, lucrările se fac în trei etape: demolarea şi ecologizarea pe traseul de la Chiscani-Vărsătura şi până la incinta fostului PAL (zonă în care sunt cele mai mari probleme cu furturile), apoi zona incinta PAL spre Hipodrom - Obor - strada Decebal şi Calea Călăraşilor, iar a treia zona Apollo - Vidin - Progresul.
Mai trebuie spus că sibienii şi-au luat colaboratori în acest proiect: pentru organizarea de şantier - SC "Nidavgi Agrotrans"; pentru neutralizarea vatei minerale şi a cartonului bituminos - "Vivani Salubritate" SA, iar pentru vânzarea deşeurilor metalice - "Ecogreen Metal House". Interesant de punctat că printre colaboratori se numără şi "Mioriţa Com". Potrivit înţelegerii, firma familiei Cloşcă, proprietara afacerii "Mioriţa Com", urmează să se ocupte de concasarea stâlpilor şi postamenţilor de beton de pe traseul conductelor, precum şi de valorificarea betonului concasat şi a armăturilor rezultate din această operaţiune.

Primăriei îi revine 0,4 lei pentru fiecare kilogram de fier vechi

Reamintim că la mijlocul lunii iulie s-a semnat contractul privind casarea şi valorificarea la fier vechi a reţelei urbane de termoficare din municipiu, părţile contractuale fiind, pe de o parte CUP Dunărea Brăila, compania însărcinată direct de CLM să rezolve problema valorificării, iar de cealaltă parte societatea "Laromet Transib", proprietatea familiei Mihuţescu din Sibiu. Tranzacţia s-a făcut în urma unei negocieri directe, după mai multe licitaţii la care nu s-a înscris niciun ofertant. De precizat că la negocierea directă a participat şi firma "Mioriţa Com", aparţinând familiei omului de afaceri Cornel Cloşcă, companie care a mai valorificat la fier vechi în trecut o porţiune de magistrală de termoficare. Potrivit contractului semnat de "Laromet", pentru reţeaua supraterană de conducte municipalitatea va încasa 0,4 lei pentru fiecare kilogram de material reciclabil recuperat. În actele oficiale se face referire la o lungime totală de 65,71 km de conducte cu diferite diametre, din care circa 30 km sunt ţevi de medii şi mari dimensiuni, toate acestea având o valoare de inventar de peste 170,5 milioane lei.
De punctat că firma sibiană n-a apucat să facă mai nimic anul trecut în sensul demolării şi valorificării la fier vechi a conductelor de termoficare: în lipsa autorizaţiei de demolare compania a încasat două amenzi în valoare totală de 80.000 lei - 50.000 lei amenda de la Poliţia Locală şi 30.000 lei de la Garda de Mediu Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro