• de la 1 februarie, de când taxa de mediu a dispărut, brăilenii au început să vină din toiul nopţii la Serviciul de Înmatriculări • zilnic, peste 100 de persoane se trec pe liste, programul este prelungit în funcţie de cerinţe, însă oamenii deja îşi exprimă revolta • joi s-au primit documente pentru 170 de înmatriculări, dar nu au putut fi rezolvate toate într-o singură zi • şeful serviciului a spus că nu sunt probleme deosebite şi totul se face pe programări zilnice
Brăilenii care vor să îşi înmatriculeze autoturismele, fără a mai plăti taxa de mediu, potrivit modificărilor legislative intrate în vigoare de la 1 februarie 2017, au început să dea năvală la Serviciul de Înmatriculări Brăila. Nu vin câte unul doi, ci vin peste 150 de persoane pe zi, se trec pe liste şi apoi nu pot face altceva decât să aştepte să le vină rândul. Partea proastă este că, într-o singură zi, nu au cum să intre toţi cei încrişi, chiar dacă au venit de la 3-4 noaptea, pentru a fi mai în fruntea listei.
Totuşi, şeful serviciului susţine că nu sunt probleme deosebite, totul se programează zilnic şi, în funcţie de cerinţe, programul este prelungit.
Vineri, în jurul orei 11.00, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Brăila, mulţimea era deja adunată, iar unele persoanei se plângeau că sunt amânate pentru săptămâna viitoare. Oamenii veniseră de noapte acolo, ba chiar primii dintre doritori ajunseseră din seara de joi, de pe la ora 20.00-22.00. “Eu am venit de la 4 dimineaţa, sunt la nr. 103 şi au intrat 70, iar pe noi ne-au trimis acasă. Acum trebuie să venim luni şi nu ştiu dacă ne ia în considerare luni, după lista asta. Oricum, cei de la serviciu nu au luat lista, ca să ţină cont de ea, o facem noi. Unii sunt de aseară aici”, a declarat unul din cei aflaţi la coadă.
Un alt brăilean, care a venit mult mai devreme la sediul instuţiei, împărtăşea opinia celui dinaintea sa. “Am venit la 10.00 (n.r.- 22.00), azi-noapte, dar au fost persoane care au ajuns înaintea mea. Nu ştiu câţi, probabil au fost destul de mulţi. Dar dacă nu au ieşit nici cei 40 pe care i-au băgat, de la 8.00. În trei ore nu au reuşit să îi facă”, a spus bărbatul.
Un alt brăilean ne-a spus că s-a înscris două zile consecutiv pe listă, însă nu a reuşit să îşi rezolve problema. “Se fac liste cu peste 100 de persoane, dar într-o zi se pot procesa doar vreo 80 de cereri, deci cei care sunt pe listă de la poziţia 80 în sus nu mai apucă să intre. Nu înţeleg de ce se fac liste în fiecare zi, în loc să se facă o singură listă care să se completeze permanent şi fiecare să ştie când îi vine locul. Am ajuns azi, m-am înscris pe listă la poziţia 300, sau cât o fi, şi mi se spune: eşti pe poziţia 300, vii la ghişeu peste trei zile. Mă duc peste trei zile, îmi rezolv treaba şi gata. Aşa, mă duc zilnic, nu prind loc pe listă şi pierd timpul degeaba...”, ne-a spus brăileanul nemulţumit.
Oricum, numai în cursul zilei de joi, s-au primitit documente pentru 170 înmatriculări, însă bonurile de ordine au fost numai pentru 100. Numărul cererilor pe această linie s-a dublat faţă de perioada anterioară, când taxa de mediu era în vigoare. “La Serviciul Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule Brăila s-au luat unele măsuri. Conform Legii nr. 1 din 2017 au fost eliminate o serie de taxe, prin acestea se numără şi taxa timbrului de mediu, care a fost eliminată. Acest lucru a dus la mărirea numărului de solicitanţi pentru înmatricularea vehiculelor. Nu sunt probleme deosebite, în sensul că s-a luat măsura prelungirii programului pentru primirea documentelor, în funcţie de numărul solicitanţilor, se emit bonuri de ordine în fiecare zi. Numărul solicitanţilor şi înmatriculărilor, respectiv transcrierilor, s-a dublat, dar deocamdată nu sunt probleme. Facem faţă cu suces, sperăm să găsim înţelegere din partea cetăţenilor, cum am găsit de fiecare dată, aceştia să se prezinte eşalonat, dacă e posibil, să nu se dea buzna. Programul de primiri se măreşte în fiecare zi, noi încercăm să deservim întreaga populaţie “, a declarat cms. şef Daniel Popescu, şef Serviciu Înmatriculări.
În cursul zilei de joi, programul de primiri a fost prelungit cu o oră şi jumătate, de la 16.30 la 18.00. Nu se poate mai mult pentru că banii trebuie depuşi la Trezorerie şi se închide la ora respectivă.