* investiția, pentru care s-au făcut demersuri încă din 2017, se ridică la circa 8 milioane de lei * lucrările ar trebui finalizate până în luna martie a anului viitor
Iată că, în sfârșit, demersurile făcute de Primărie, încă din 2017, pentru preluarea de la DAPT a Orășelului Copiilor din Parcul Monument, în vederea modernizării au început să se materializeze. Asta după ce, în luna aprilie, consilierii Primăriei și ai Consiliului Județean au aprobat asocierea celor două instituții pentru ca acestea, prin fonduri proprii egale, să asigure finanțarea (de circa 8 milioane lei) a investiției. Proiectul prevede ca Orășelul Copiilor să fie gata pe 25 martie 2023, de mare interes fiind organizarea și dotările deosebite ale amintitului obiectiv.
“Totul este prevăzut în conformitate cu ultimele standarde, cu destinații pe diferite categorii de vârstă, inclusiv pentru copii de 2-3 anișori; cei mai mari vor beneficia de mult așteptatul skate parc, va exista și o zonă de fitness plus tracțiune, așa cum este cea din mijlocul parcului, pe aleea centrală. Între cele cinci zone de agrement există un dinamic parc (pentru copiii mai mari de doi ani), iar două zone au prevăzute tematici destinate persoanelor care vor să-și aprofundeze cunoștințele despre vegetație (grădină urbană: jardiniere și vegetație joasă). De asemenea, va exista și o echipă de joacă, cu tematică marină, pentru copiii cu vârsta de minimum un an. Iluminatul, aleile, dotările și designul dotărilor vor semăna cu parcul de distracție de pe faleză, construit de aceeași firmă ca cea de la orășel. Unde, jocurile destinate celor mici și tinerilor sunt realizate din materiale prietenoase cu aceștia dar și cu mediul înconjurător”, ne-a informat viceprimarul Doinița Ciocan.
Într-o recentă vizită pe șantier (după curățenia și ecologizarea întregului perimetru al investiției), am văzut și ceva inedit: dotările orășelului se montează concomitent cu lucrările “la zi“ - excavații, decopertări, aducerea la cotă a terenului (manual și mecanic) în prezența topometriștilor; pozarea de cabluri și conducte; cămine de vizitare, transportul surplusului de pământ către Seroplant etc. Și chiar dacă noile și primele dotări sunt protejate/semnalizate, credem că perimetrul întregii organizări de șantier ar trebui împrejmuit. Nu de alta, dar tentațiile unor curioși sau a celor cu gânduri rele pot provoca probleme/accidente și pagube. Sau necazuri cu acele gropi, cabluri, împământări, șanțuri și cămine de vizitare neastupate. Apoi, la finalizarea investiției se poate renunța la împrejmuirea vremelnică. Deoarece, ne spune dna viceprimar, ”orășelul nu va mai avea garduri, iar intrarea va fi liberă. Așa cum este normal, dacă vrem să ne bucurăm de ceva frumos, modern și civilizat!“.
P.S. De apreciat că în aceste zile s-a declanșat și o amplă acțiune de curățenie între aleea principală și Sala Polivalentă, precum și în perimetrul Parcului Monument, limitrof cu Șoseaua Buzăului. Aici fiind vorba de tunderea gardului viu, eliminarea unor crengi uscate și plantarea de flori.