Autorităţile locale şi direcţiile de sănătate publică pot demara semnarea proceselor de predare - primire pentru unităţile sanitare cu paturi, în vederea descentralizării, a anunţat ministrul Cseke Attila, într-o videoconferinţă cu autorităţile sanitare din judeţe.
"Începând de mâine (n.r - 15 iunie), autorităţile locale pot începe procesul de preluare a unităţilor sanitare de la direcţiile de sănătate publică. Ministerul Sănătăţii a finalizat legislaţia în acest sens", a declarat ministrul Sănătăţii. Urmare a videoconferinţei cu privire la aplicarea Hotărârii de Guvern Nr. 529/2 iunie 2010, au fost iniţiate demersurile necesare în vederea preluării managementului asistenţei medicale a unităţilor sanitare brăilene astfel: Spitalul de Urgenţă Judeţean, Spitalul de Obstetrică - Ginecologie, Spitalul de Pneumoftiziologie, toate aceste unităţi spitaliceşti vor fi transferate la Consiliul Judeţean, Spitalul de Psihiatrie "Sf.Pantelimon", la Consiliul Local Brăila, iar Spitalul Orăşenesc Făurei, la Consiliul Local Făurei. "Descentralizarea din sănătate a început. Am avut primele contacte cu primăriile şi Consiliul Judeţean Brăila, care şi-au desemnat echipele de iniţiativă a procesului de descentralizare. De asemenea, a avut loc o primă întâlnire a comitetelor directoare ale spitalelor pentru a stabili paşii următori în procesul descentralizării, deoarece trebuie făcută o inventariere amănunţită a bunurilor, apoi predarea - primirea. În ordinul 910/2010 care cuprinde protocolul de predare- primire sunt precizate toate cerinţele. De aceste aspecte se vor ocupa echipele desemnate de către managerii spitalelor, din care vor face parte reprezentanţi ai serviciilor financiar, juridic, administraţie, aprovizionare", ne-a declarat dr. Lucica Scutaru, director adjunct asistenţă medicală din cadrul DSP Brăila. Preluarea se va face prin Hotarâre de Consiliu Judeţean, respectiv Hotarâri de Consiliu Local, pe baza unui protocol de predare-preluare, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 910/10.06.2010. Din echipele autorităţilor locale care vor iniţia demersurile pentru descentralizare fac parte, printre alţii, directorul economic al Primăriei, Stoica Anghelescu, viceprimarul Doiniţa Ciocan, secretarul Consiliului Judeţean, Nicu Filote.Transferul managementului spitelelor se va face către autorităţile administraţiei publice locale care deţin proprietatea imobilului. Direcţiile de sănătate publică vor actualiza, în această perioadă, datele privind structura şi personalul unităţilor sanitare pe care le transferă. "Noi pregătim acum documentaţia care va fi înaintată spre aprobare Consiliului Judeţean, Consiliului Local Municipal Brăila şi Consiliului Local Făurei, după care urmează semnarea protocolului de predare-primire, până pe data de 10 iulie. Am parcurs primii paşi, dar este foarte multă documentaţie", a spus dr. Scutaru.
Descentralizarea, finalizată în iulie
Până la data de 1 iulie 2010, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va finaliza transferul a peste 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public. Conform deciziei luate de Guvern, bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat cu sumele necesare pentru plata obligaţiilor peste termenele de scadenţă înregistrate până la data de 31 martie 2010 de către unităţile sanitare cu paturi. Descentralizarea va introduce şi posibilitatea contractării managementului realizat de persoane juridice, firme prestatoare de astfel de servicii. De asemenea, potrivit MS, se reglementează procentul cheltuielilor salariale din bugetul spitalului, care nu poate depăşi, de la 1 ianuarie 2011, 70% din cheltuielile decontate către Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. Astfel, fiecare spital va fi obligat să cumpere medicamentele şi materialele sanitare necesare furnizării serviciilor medicale. În urma descentralizării se va reglementa clar şi se va restrânge numărul directorilor din Comitetul director al spitalului la numărul minim necesar (maxim 3) şi se va înfiinţa Consiliul de Administraţie, forul reprezentativ şi de urmărire a activităţii spitaliceşti. Majoritatea membrilor săi vor fi desemnaţi de către comunitatea locală prin consilii, primării şi preşedinţii consiliilor judeţene. Descentralizarea înseamnă că managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu ministrul Sănătăţii, cum se întâmpla în prezent. Procesul de descentralizare nu creează probleme financiare suplimentare autorităţilor locale, spun reprezentanţii ministerului, deoarece actuala formă de finanţare a spitalelor se va menţine. În acest sens, unităţile sanitare cu paturi se vor finanţa în continuare pe baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate.