Joi, 12 mai, la Sala Polivalentă din Brăila s-a deschis cea de a doua ediţie a Festivalului de C'Arte, eveniment ce a reunit oameni de cultură, scriitori, poeţi, critici de artă, 33 de edituri prestigioase din ţară, dar şi iubitori de cultură şi de artă din oraş.
În deschiderea celei de a doua ediţii a Festivalului de C'Arte, care a avut loc în jurul orelor 16.00, au luat cuvântul scriitorul şi criticul Ioan Cristescu, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române din capitală, profesor Viorel Mortu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila şi Dragoş Neagu, directorul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati", reprezentanţi ai instituţiilor care organizează acest eveniment cultural, în prezenţa unui număr apreciabil de brăileni, iubitori de carte.
În discursul său, scriitorul şi criticul Ioan Cristescu, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române, a apreciat faptul că în ţară se desfăşoară astfel de evenimente, festivaluri de poezie, de proză sau de critică literară şi că anul acesta, la Brăila, s-a căutat să se îmbine într-un festival de C'Arte, cât mai multe genuri ale artelor. "Avem şi un film în premieră absolută pentru Brăila, sâmbătă seara, va fi un concert Nicu Alifantis, vor fi două concerte de jazz, astfel încât zona artelor va fi foarte bine reprezentată şi vă doresc să aveţi plăcerea de a fi în fiecare zi aici. Dacă nu putem să cumpărăm cărţi, măcar să le privim şi să le răsfoim" . În opinia scriitorului Ioan Cristescu, nu se putea face acest târg, acest festival, fără sprijinul personal al vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Viorel Mortu şi al directorului Bibliotecii Judeţene, Dragoş Neagu, care au depus eforturi susţinute pentru reuşita acestui eveniment cultural. "De altfel, peste tot unde se fac târguri de carte sau festivaluri, instituţiile statului se implică, indiferent de oraş. Este firesc acest lucru, pentru că, din nefericire, cultura, în ţara aceasta, este un domeniu deficitar, ca multe altele. Încercăm să canalizăm energii pe zona aceasta, iar acest lucru trebuie făcut cu sprijinul autorităţilor", a subliniat directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române.
"Fără cartea pe hârtie, nu se poate face, nicăieri în lume, o educaţie, o civilizaţie deosebită"
În cuvântul său, prof. Viorel Mortu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, a precizat că intenţia explicită a acestui târg este să sporim la Brăila iubirea pentru carte. "Sigur că eu nu spun că brăilenii nu iubesc cartea, dar, cu acest târg al artelor şi al cărţilor, în mod special, sperăm să dezvoltăm apetitul pentru cultură şi pentru o formă mai bună a educaţiei şi civilizaţiei. Dacă brăilenii vor frecventa în aceste trei zile acest târg de carte, vor vedea cele mai bune edituri din România la ei acasă, vor vedea cele mai bune cărţi tipărite în ultima vreme în România, vor avea acces să le cumpere sau să le privească, pur şi simplu şi să înţeleagă un lucru foarte important, că fără carte, fără cartea pe hârtie, nu se poate face, nicăieri în lume, o educaţie, o civilizaţie deosebită. Doresc să transmit brăilenilor rugămintea de a frecventa târgul şi de a alege. Este cel mai important lucru pe care îl pot face acum", a subliniat sursa citată.
De aceeaşi părere este şi Dragoş Neagu, directorul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati", care, împreună cu ceilalţi organizatori, a căutat să deruleze în paralel cu acest târg alte trei evenimente culturale, ce omagiază trei personalităţi brăilene. Este vorba despre evocarea în aceste zile a lui Fănuş Neagu, Perpessicius şi Eugen SchiIeru, evenimente care se vor desfăşura la Şcoala "Fănuş Neagu", la Liceul "Dumitru Panaitescu Perpessicius" şi la Sala Polivalentă. "Va fi o evocare făcută de către cei care i-au cunoscut pe Fănuş şi pe Schileru, de dragul şi pentru valoarea lor nemaipomenită pe care au avut-o pentru cultura română. Sper că vom avea trei zile plăcute şi ca acest târg să vă inspire şi să vă rămână în memorie. Acest târg nu numai că a crescut de anul trecut la anul acesta, în ceea ce priveşte participarea, cu 33 de de edituri, dar avem şi un foarte bogat fond de carte şi editori şi credem că fiecare carte îşi va găsi cititorul său. Va fi o combinaţie reuşită şi sperăm ca, de la an la an, să facem acest târg din ce în ce mai interesant", a concluzionat directorul Bibliotecii Judeţene.
"Cu dragoste şi ură, deşertul cel de toate zilele"
Ca o uvertură la evenimentul cultural care a însemnat deschiderea celei de a doua ediţii a Festivalului de C'Arte, tot ieri, în jurul prânzului, Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius" a găzduit lansarea volumului "Cu dragoste şi ură, deşertul cel de toate zilele" , al scriitorului Constantin Gherghinoiu. La manifestare au participat: Aurel Ştefanachi, editorul acestei cărţi, apărute la editura TIPO MOLDOVA, Corneliu Antoniu, preşedintele Filialei de Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, criticul literar Viorel Coman şi actorul Dan Moldoveanu.
Programul de astăzi
Astăzi, 13 mai, Târgul de carte va fi deschis între orele 10.00 - 20.00 şi va cuprinde o serie de manifestări care se vor desfăşura în mai multe locaţii din oraş.
Astfel, între orele 12.00-14.00, spaţiul de lansări cuprinde evocare Fănuş Neagu la unitatea de învăţământ care poartă numele marelui fiu al Brăilei. La eveniment participă acad. Nicolae Breban, Ioan Groşan, Viorel Coman, Dumitru Paica, Nicolae Iliescu, Dan Claudiu Tănăsescu, moderator - Lucian Chişu.
În intervalul 14.15 - 15.15 va avea loc evocare Dumitru Panaitescu Perpessicius, la liceul cu acelaşi nume.
Participă: Lucian Chişu, Viorel Coman şi Zamfir Bălan.
Între 15.00 şi 15.45, Arthur Viorel Tuluş - Aspecte din viaţa comunităţilor evreieşti din jurul gurilor Dunării, Editura Istros, Brăila, 2016;
Lansare de carte Sorin Iftime - Doamnele şi domniţele în istoria
românilor, Editura Istros, Brăila, 2015;
Între 17.00 - 17.45 Ionel Cândea - Medalii emise de Muzeul Brăilei „Carol I" (catalog), Editura Istros, Brăila, 2016
18.00 - 19.00 Doina Popa, "Ca frunza în vânt", Edit. Junimea, Iaşi, 2016 - prezintă Valentin Popa, moderator Lucian Chişu.
În spaţiul de evenimente, de la 16.00 la 16.45 Întâlnire cu poezia - Liviu Ioan Stoiciu Opera Omnia - prezintă Dan Cristea, Viorel Coman şi George Neagoe; de la 17.00 la 17.15 evocare Eugen Schileru. Prezintă acad Mircia Dumitrescu, Pavel Şuşară, Silviu Angelescu, Moderator: Viorel Coman
18.00 - 18.45 Conferinţă Pavel Şuşară, Anul Brâncuşi
În cea de a doua seară a festivalului, de la 19.15 - 20.15 Concert de Jazz Mircea Tiberian şi Nadia Trohin.