Mergi la conţinutul principal

Început de an fără niciun caz de pestă porcină la Brăila

* în ultimele trei luni nu a mai fost confirmat niciun focar de pestă porcină africană, nici în gospodăriile populației, nici în ferme și nici la porcii mistreți * anul trecut, în județul Brăila, au fost confirmate, în total, 27 de focare de PPA și aproape 50.000 de porci au fost uciși

 

Semne bune anul are! Brăila se numără printre județele în care virusul pestei porcine africane (PPA) nu a afectat, deocamdată, nici animalele domestice și nici porcii mistreți. Situația PPA pare a se fi îmbunătățit spre finele anului trecut, mai exact încă din lunile noiembrie și decembrie, când inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Brăila nu au mai confirmat niciun focar de pestă, pe raza județului nostru, nici în gospodării și nici în fermele zootehnice. ”Anul acesta nu a mai apărut nimic, nici la mistreț nici la domestic. La nicio fermă din Brăila nu mai avem pestă porcină. Mai avem doar două ferme la care suntem în procedura finală de stingerea focarului. Acestea sunt depopulate, dar se fac dezinfecții și după ultima dezinfecție suntem curați. Practic nu mai avem nimic. Anul acesta suntem curați, curați ! Să dea Dumnezeu să rămânem așa, pentru că toate județele din jurul nostru, absolut toate au cazuri de pestă! Tulcea, Constanța, Slobozia, Buzău, Vrancea, toate au notificat cazuri”, a declarat pentru ”Obiectiv” directorul DSVSA Brăila, Marian Arsene. Acesta ne-a subliniat totuși că inspectorii veterinari aplică în continuare planul de măsuri pentru prevenție atunci când primesc semnale despre apariția altor focare în localitățile vecine, iar prevenția înseamnă și oprirea transporturilor ilegale de animale, după cum mai spune sursa citată. ”Noi, oricum, imediat cum apar cazuri într-o zonă, localitate, trimitem rapid echipe la limita de județ, cu Poliția, prin protocol, să supraveghem traficul, să prevenim transporturile ilegale de animale, care reprezintă o sursă importantă de transmitere a bolii”, a mai precizat conducerea DSVSA Brăila. Întrebat dacă există o explicație pentru care în județul Brăila nu au mai fost semnalate focare de PPA, în acest an, având în vedere că județele limitrofe sunt și acum afectate de pestă, directorul Marian Arsene ne-a mărturisit că ar fi cam trei explicații. ”Puține ferme mai sunt populate, iar în gospodării, vă dați seama, de Crăciun toată lumea a tăiat porcii, deci numărul de animale a scăzut foarte mult. Știți că noi, în Brăila, am avut probleme mari cu acest virus. Pe de o parte, și oamenii au început să respecte câteva condiții importante și, pe de altă parte, la noi care e sursa principală de infectare? Porcul mistrețȘi ca să aducă boala, omul se duce la câmp, aduce de la câmp în curte. Acum ce să aducă de la câmp? Porumb nu este, iarbă nu este, munci agricole n-au început. Să vedem ce o să se mai întâmple”, a conchis directorul Arsene.

Anul trecut, în județul Brăila au fost confirmate, în total, 27 de focare și aproape 50.000 de porci au fost uciși. Cele mai multe animale sacrificate din cauza acestui virus au fost în fermele zootehnice, unde au fost confirmate, în 2021, în total, 4 focare însă cu un efectiv mare de animale, respectiv 48.570 de porci.

În ceea ce privește, situația PPA la mistreți, anul trecut, în Brăila, nu a fost confirmat niciun caz de pestă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro