• peste 1.500 candidați din municipiul și județul Brăila au susținut ieri prima probă a “examenului maturității”, cea la Limba și literatura română • Bacalaureatul continuă astăzi cu proba scrisă la Matematică și Istorie
“Examenul maturității” a început! Un număr de 1.649 candidați din municipiul și județul Brăila, 1.464 absolvenți din promoția curentă și 185 din seriile anterioare, s-au înscris să susțină examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila.
Examenul a debutat ieri direct cu probele scrise, după ce liceenii au “scăpat” de competențe, urmare grevei profesorilor, probele orale fiind echivalate cu mediile din liceu.
Prima probă scrisă a fost la Limba și literatura română, unde au fost prezenți 1.520 candidați, iar 21 candidați au fost absenți. Așa cum ne-au precizat reprezentanții ISJ Brăila, 108 candidați provin din seriile anterioare și au proba la română susținută.
Liceenii au avut de ales între “Ion” și “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”
Bacalaureatul a început cu dreptul pentru liceenii brăileni, dacă e să ne raportăm la declarațiile făcute la ieșirea din centrele de examen.
La proba de Limba și literatura română, la eseu (subiectul III), absolvenții de liceu au avut de ales între romanul “Ion” al lui Liviu Rebreanu și “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” al lui Camil Petrescu. Candidații de la profilul uman au avut de realizat o caracterizare a unui personaj din cele două opere, în timp ce colegii lor de la profilul real au avut de realizat un eseu în care să prezinte “particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu”.
“A fost foarte ok! A picat exact ceea ce am învățat. Nu aș fi vrut să-mi pice «Plumb» sau în general vreo poezie. Dar a fost bine așa, subiectele au fost accesibile și zic eu că o să iau peste 7. Mai am mate și fizică și să sperăm că și la aceste probe subiectele vor fi la fel de accesibile”, ne-a mărturisit Ștefan B.
“Eu sincer mă așteptam la «Ion». A fost un subiect ușor, nu a fost greu. Comparativ cu ultima simulare județeană pe care am avut-o, unde am avut «Moara cu noroc», aceasta a fost mult mai ușoară. Eu m-am pregătit bine cu «Ion» și am fost foarte bucuroasă că asta a picat. Și dintre toate operele mi-aș fi dorit «Ion» sau «Moromeții». N-a fost niciun subiect care să mi se pară greu. Nu știu la ce notă să mă aștept, nu am făcut nici pregătire la română că m-am concentrat mai mult pe mate și chimie că o să dau admiterea la Medicină, dar sper să iau un 8”, ne-a spus Amira A.
“A fost foarte ok, cel puțin pentru mine pentru că pe asta m-am bazat cel mai mult, pe romanul «Ion». Din punctul meu de vedere subiectele au fost acceptabile. Toate! Acum, pentru cei care nu s-au pregătit e alt punct de vedere. Mă așteptam ca anul acesta subiectele să fie mai grele față de anii trecuți, dar au fost de nivel mediu. Mai urmează matematica și chimia. Nu am emoții la niciuna, singura cu emoții a fost româna. Și după BAC vreau să dau la Medicină la Târgu-Mureș. M-am pregătit mult pentru admitere și acum în ultima săptămână m-am concentrat pe bacalaureat”, ne-a spus Daniel N.
“Mă așteptam să fie ceva ușor și într-adevăr să pice «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război» sau «Moromeții». Și chiar a picat «Ultima noapte». Chiar a fost destul de ușor. Un exercițiu a fost mai greuț, dar în rest totul a fost ok. Sper să iau o notă mare. Mai am Istoria și Logica în zilele următoare și apoi va urma admiterea. Vreau să merg la Arhitectură în București”, ne-a declarat Elena C.
O nouă probă astăzi: Matematică sau Istorie
Absolvenții de liceu vor susține astăzi cea de-a doua probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat, proba obligatorie a profilului: Matematică pentru elevii de la real și tehnologic și Istorie pentru cei de la uman și vocațional. O nouă probă scrisă este programată joi, 28 iunie, cea la alegere a profilului și specializării.
Pe 3 iulie este programată afișarea rezultatelor (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00. Tot în aceeași zi, candidații care nu sunt mulțumiți de notele obținute pot depune contestații. Acestea vor fi soluționate în perioada 4-6 iulie, iar pe 7 iulie vor fi publicate rezultatele finale.
A doua sesiune a Bacalaureatului va avea loc în luna august.
Locul 3 pe țară la Bac în 2022
La examenul de Bacalaureat de anul trecut, la afișarea rezultatelor inițiale, Brăila a avut o rată de promovare de 85,7% (promoția curentă), procent ce a plasat județul nostru pe locul 3 în ierarhia națională. Pe primul loc s-a aflat județul Cluj - 88,5%, iar pe locul doi județul Galați - 86,7. Rata de promovare a tuturor candidaților (seria curentă și seriile anterioare) a fost de 81,3%, Brăila fiind pe locul 4, după Cluj - 85,1%, Iași - 81,7% și Galați - 81,6%. La sesiunea de anul trecut a examenului, două absolvente de la Colegiului Național “Gh. M. Murgoci” au obținut media 10.
La nivel național, rata de promovare la examenul de bacalaureat 2022 este de 73,3%, cea mai bună din ultimii 10 ani.