Mergi la conţinutul principal

A început “vânătoarea” de studenţi. Peste 300 de locuri numai la facultatea din Brăila

• în total, la “Dunărea de Jos” din Galaţi sunt scoate la concurs 3.790 locuri, din care 1.748 la buget şi 1.590 cu taxă • la Universitatea din Bucureşti sunt disponibile peste 10.000 de locuri, iar la Politehnică peste 6.000 • Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj, numai la buget, are circa 5.000 locuri • la Iaşi, la Universitatea “Al. I. Cuza” s-au “pus la bătaie” 3.400 locuri bugetate • Academia de Poliţie şi facultăţile de medicină vor fi la mare căutare şi anul acesta • cei care nu vor reuşi să se înscrie la facultate în aceste zile, mai au o şansă în sesiunea de toamnă

 

A început “vânătoarea” de studenţi! După ce au “scăpat” de examenul de bacalaureat, absolvenţii de liceu au intrat în febra înscrierilor la facultate. La anumite universităţi, admiterea a început imediat după afişarea primelor rezultate la BAC, în vreme ce la altele va începe abia pe 17 iulie. În continuare, vă prezentăm o analiză a locurilor scoase la concurs pentru anul 2017-2018 în cele mai căutate centre universitare din ţară.

 

Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila

Am început analiza noastră cu Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi. Aici sunt oferite 315 locuri: 185 la buget şi 130 locuri la taxă. La Inginerie mecanică, Inginerie şi management şi Ingineria mediului sunt disponibile câte 45 locuri (30 la buget) pentru fiecare specializare. Cele mai multe locuri se găsesc la specializarea Agricultură - 50 locuri, din care 10 la buget.

În total, “Dunărea de Jos” scoate la concurs 3.790 locuri, din care 1.748 la buget şi 1.590 la taxă. Cele mai mult locuri bugetate se găsesc la Facultatea de Medicină şi Farmacie - 266 locuri, Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică - 250 locuri şi Facultatea de Inginerie - 210. La Litere sunt disponibile 125 de locuri la stat, iar la Economie şi Administrarea Afacerilor, 158 de locuri.

Înscrierile se vor încheia pe 15 iulie. Probele scrise ale concursului constau în teste de tip-grilă, cu 30 de întrebări. Media finală de admitere se calculează astfel: 50% nota la test şi 50% media la bacalaureat. Excepţie de la această regulă fac următoarele facultăţi: Medicina, Educaţie Fizică şi Arte. Taxa de înscriere la concurs este de 150 de lei la fiecare facultate în parte.

Olimpicii sunt admişi fără a mai susţine examenul.

Anul trecut, cea mai mare concurenţă a fost la specializarea Kinetoterapie din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport - 5,5 pe loc. La Facultatea de Medicină şi Farmacie, specializarea Medicină, au fost 4,5 candidaţi/loc. Tot mai căutată a devenit specializarea Calculatoare şi tehnologia informaţiei din cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, în 2016 fiind 2,3 candidaţi înscrişi pentru un loc finanţat de la buget. 

 

Universitatea din Bucureşti

Înscrierile la Universitatea din Bucureşti au început încă de pe 6 iulie şi se vor încheia pe 25 iulie. La cele 19 facultăţi din cadrul instituţiei sunt disponibile peste 10.000 locuri. Mai exact, viitorii studenţi au la dispoziţie 4.310 locuri la buget şi alte 5.977 de locuri la taxă. Cele mai multe locuri sunt alocate pentru Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine - 327 la buget şi 388 la taxă. Anul trecut, la specializarea Limbi Moderne Aplicate a fost cea mai mare concurenţă din ţară - 75,9 candidaţi pentru un loc la buget.

O altă facultate “vânată” de viitorii studenţi este cea de Administraţie şi afaceri, unde sunt disponibile 219 locuri la stat. La Facultatea de Matematică şi Informatică sunt 437 locuri bugetate.

Taxele de înscriere încep de la 80 lei şi pot ajunge până la 330 lei. 

Facultăţile din cadrul Universităţii din Bucureşti organizează mai multe forme de admitere, şi anume: admitere pe bază de examen; admitere doar pe baza mediei de la bacalaureat, iar în unele cazuri şi pe baza unui eseu motivaţional;  admitere pe baza unei formule mixte. Rezultatele concursurilor de admitere se vor afişa pe 29 iulie.

Per total, anul trecut, pentru locurile de la buget s-au “bătut” 4,37 candidaţi/loc. Concurenţă mare s-a înregistrat la specializările Administrarea Afacerilor şi Geografia Turismului, acolo unde au fost aproape 9 candidaţi/loc.

 

Universitatea Politehnică, Bucureşti

Considerată una din cele mai bune universităţi din România, Politehnica din Bucureşti scoate la concurs peste 6.000 de locuri, 4.900 de locuri la buget şi 1.230 locuri la taxă, disponibile în cadrul celor 15 facultăţi componente.

Facultatea de Automatică şi Calculatoare este ţinta celor mai buni absolvenţi din ţară, concurenţa pentru a ocupa aici un loc fiind tot mai mare de la an la an. Pentru anul viitor sunt vacante 550 locuri la buget şi 225 cu taxă. La Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, aflată în topul preferinţelor viitorilor studenţi, sunt vacante 610 locuri la stat şi 105 cu taxă.

Înscrierile au început pe 10 iulie şi se vor derula până pe 15 iulie. Probele de admitere se vor susţine în perioada 17-18 iulie. Valoarea taxei de înscriere este de 125 lei.

 

Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

Cele 21 de facultăţi ale Universităţii “Babeş-Bolyai” oferă peste 14.000 locuri, mai exact 4.974 de locuri la buget şi 9.200 de locuri la taxă. Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor scoate la concurs peste 2.300 de locuri - 672 la buget şi 1.646 taxă. La Facultatea de Matematică şi Informatică absolvenţii pot opta pentru unul din cele 509 locuri la buget, în timp ce la Litere sunt 414 locuri la stat. La Facultatea de Fizică, una dintre cele mai grele facultăţi din ţară, sunt vacante 49 locuri la buget şi 146 la taxă.

Înscrierile au început pe 12 iulie şi se vor încheia pe 31 iulie. În vederea admiterii  în anul universitar 2017-2018, candidaţii vor susţine un examen scris sau oral. Media examenului de bacalaureat are o pondere diferită, în funcţie de fiecare facultate. Taxele de înscriere sunt cuprinse între 50 lei şi 220 lei.

 

Universitatea “Al. I. Cuza”, Iaşi

Înscrierile se vor derula între 17 şi 21 iulie. În total, la cele 15 facultăţi sunt oferite 3.400 de locuri la buget şi circa 2.750 la taxă. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor are cele mai multe locuri alocate - 840 buget şi 655 cu taxă. La Litere sunt 408 locuri la buget, iar la Informatică 315 locuri.

Olimpicii vor fi admişi direct pe locuri bugetate la facultatea la care se înscriu, fără a trece prin selecţia de dosare sau examen. Taxa de înscriere variază între 120 lei şi 300 lei.

 

Academia de Poliţie scoate la concurs 850 locuri

An de an, mii de tineri visează să îmbrace uniforma militară şi se înscriu la

Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. Instituţia rămâne la mare căutare în rândul tinerilor absolvenţi de liceu datorită oportunităţilor pe care le oferă: cazare şi masă asigurată pe perioada pregătirii şi un loc de muncă asigurat după terminarea studiilor.

Sesiunea aceasta s-au scos la concurs 850 de locuri, 640 finanţate de la buget şi 210 cu taxă. La Facultatea de Poliţie sunt disponibile 340 locuri, la Poliţia de Frontieră 70 locuri, iar la Jandarmi şi Pompieri câte 50 locuri. La Drept sunt vacante 315 locuri, iar la Istorie 25 locuri.

La Academia de Poliţie se pot înscrie candidaţii care au cetăţenie română şi domiciliul în România, cunosc limba română, scris şi vorbit, au capacitate deplină de exerciţiu şi sunt apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihic. Candidaţii trebuie să fie absolvenţi cu diplomă de bacalaureat, să aibă până în 27 de ani şi înălţimea de minimum 1,65 metri (bărbaţi) şi 1,60 metri (femei).

Admiterea constă în trei probe: medicală, fizică şi scrisă. Cea mai grea probă este cea de pregătire fizică, unde anual sunt eliminaţi aproape 60% dintre candidaţi.

Anul trecut concurenţa a fost de 6,9 candidaţi/loc.

 

Mii de locuri la Medicină

Medicina se numără şi ea printre cele mai dorite facultăţi, fapt ce explică concurenţa mare pentru un loc finanţat de la buget.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti înscrierile se desfăşoară în perioada 12-20 iulie. Sunt vacante 1.000 locuri, din care 560 la buget. La Facultatea de Medicină sunt 200 la stat, iar la Medicină Dentară şi Farmacie 155 locuri. Anul trecut, pentru fiecare loc la buget la cele două facultăţi au dat concurs 4 candidaţi. 

Taxa de studiu la Universitatea “Carol Davila”, pentru ciclul de licenţă pentru anul universitar 2017–2018 este de 9.000 lei/an de studiu pentru Medicină, Medicină dentară şi Farmacie.

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj va începe înscrierile pe 17 iulie şi vor dura până pe 21 iulie. La buget, Medicina are alocate 375 locuri, Medicină dentară 111 locuri, iar Farmacie 114 locuri.

Examenul de admitere va avea loc pe 26 iulie. Taxele de şcolarizare sunt de 8.100 lei/an.

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gh. T. Popa” din Iaşi oferă peste 2.080  locuri, din care 694 la stat. La Facultatea de Bioinginerie medicală sunt 130  locuri bugetate, la Medicină 349 locuri, Medicină dentară - 117 locuri, iar la

Farmacie - 98 locuri.

Înscrierile la concursul de admitere vor avea loc între 17-23 iulie. Anul trecut, cea mai mare concurenţă a fost la specializarea Asistenţă medicală generală - 5,3 candidaţi/loc. Taxele de şcolarizare sunt cuprinse între 4.000-7.500 lei, în funcţie de facultatea aleasă.

 

A doua şansă, în toamnă

Tinerii care, din diverse motive, au ratat înscrierea la facultate în sesiunea de vară, mai au o şansă, în sesiunea de toamnă. Cea de-a doua perioadă de admitere va avea loc în luna septembrie, iar înscrierile vor începe după afişarea rezultatelor finale de la a doua sesiune a examenului de bacalaureat. După încheierea primei etape de admitere, universităţile vor publica numărul de locuri rămase libere, calendarul şi condiţiile de înscriere.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro