A început şcoala! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

A început şcoala!

• mii de elevi şi părinţi au participat ieri la festivităţile de deschidere de an şcolar • printre invitaţii la ceremonii s-au numărat şi reprezentanţii ISJ Brăila şi oficiali de la Primăria Brăila • pe elevi îi aşteaptă nouă luni de cursuri, iar cei care încă sunt trişti că s-a terminat vacanţa mai au de aşteptat “doar” 103 zile până la următoarea • drumul spre şcoală a însemnat minute de coşmar pentru cei care au călătorit cu “Braicar”

 

Ce mică-i vacanţa mare! Ieri a început şcoala şi mii de elevi şi-au luat ghiozdanul în spate şi au păşit pragul unităţilor de învăţământ din Brăila. Dacă unii au fost bucuroşi să se reîntâlnească cu colegii, alţii păreau trişti că vacanţa de vară s-a terminat aşa repede. Dar cu siguranţă cei mai emoţionaţi au fost copiii pentru care clopoţelul a sunat pentru prima dată, cei care au intrat în clasa O sau în grupa mică la grădiniţă. Alături de părinţi, bunici şi învăţători şi profesori, preşcolarii şi şcolarii s-au aliniat la careu şi au asistat la festivităţile de început de an şcolar.

La Brăila, ceremoniile s-au desfăşurat între orele 8.00-10.00 şI, ca la fiecare început de an şcolar, au debutat cu intonarea imnului naţional, continuând apoi cu rugăciunile preoţilor şi discursurile cadrelor didactice şi ale invitaţilor.

Acelaşi scenariu a fost urmat şi la Şcoala Gimnazială “Anton Pann”, acolo unde printre sutele de copii şi părinţi prezenţi s-au aflaţi şi inspectorul şcolar general Cătălin Canciu şi viceprimarul Alexandru Jantea. Canciu a asistat şi la festivităţile de deschidere de la Şcoala “Petre Carp” din comuna Tufeşti, în timp ce inspectorul şcolar general adjunct Dan Gheorghiţă a fost prezent la Şcoala “Mihai Eminescu”, la Liceul cu Program Sportiv şi la Colegiul “Murgoci”. De asemenea, toţi inspectorii din cadrul ISJ Brăila au mers în şcoli şi licee unde le-au urat copiilor mult succes în noul an şcolar.

Primarul Marian Dragomir nu a lipsit nici el de la festivităţile de deschidere, acesta mergând să le ureze bun venit elevilor la Şcoala “Radu Tudoran”, Şcoala  “Gh. Naum”, Şcoala “Mihai Eminescu”, Şcoala “Fănuş Neagu” şi Colegiul “Murgoci”. Viceprimarul Alexandru Jantea a mai fost, de asemenea, prezent la Colegiul “Murgoci” şi la Şcolile “Radu Tudoran” şi “Gh. Naum”.

Structura anului şcolar 2016-2017

Anul şcolar 2016-2017 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi se structurează în două semestre: 12 septembrie 2016 - 3 februarie 2017 primul semestru, respectiv 13 februarie 2017 - 16 iunie 2017 al doilea semestru. Prima vacanţă a elevilor, vacanţa de iarnă, este programată în perioada 24 decembrie 2016 - 8 ianuarie 2017. Urmează apoi vacanţa intersemestriala între 4 şI 12 februarie 2017, vacanta de primăvară între 19 şI 30 aprilie 2017 şi vacanta de vară între 17 iunie - 10 septembrie 2017. Precizăm că, în săptămâna 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar si grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Tezele vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, dar cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se vor organiza în perioada vacanţei de primăvară. În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei şcoli, zilele de 5 octombrie - Ziua Internaţională a Educaţiei, 1 iunie - Ziua copilului şi 5 iunie - Ziua Învăţătorului 

Pentru clasa a XII-a, şcoala se încheie pe 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, pe 9 iunie 2017. 

La clasele a XII-a, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri, iar trei săptămâni sunt dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat. Prima sesiune a BAC-ului se va încheia pe 24 iulie 2017, când se vor afişa rezultatele finale, iar a doua sesiune a Bacalaureatului va începe pe data de 21 august 2017 şi se va încheia pe 6 septembrie 2017.

La clasa a VIII-a, anul şcolar are 34 de săptămâni de cursuri, iar o săptămână este dedicată desfăşurarii Evaluării Naţionale.

“Vreau să le urez elevilor, în primul rând, multă sănătate şi apoi seriozitate şi putere de muncă pentru rezultate la fel de bune ca în anul ce s-a încheiat”, este urarea de început de an şcolar a inspectorului şcolar general Cătălin Caniciu pentru elevii brăileni.

Îmbulzeala de la “Braicar”

 

• mijloacele de transport s-au dovedit insuficiente pentru miile de părinţi care-şi duceau copii la şcoală • abia după ora 9.30 s-a terminat cu aglomeraţia din autobuze şi tramvaie 

Prima zi de şcoală a însemnat pentru mulţi dintre brăilenii care şi-au însoţit copiii la festivitatea de debut de an şcolar confruntarea cu un fenomen de care sperau să-l uite: aglomeraţia din mijloacele de transport în comun. Ieri, în apropierea orei 09.00, autobuzele erau supraîncărcate, în multe staţii şoferii fiind obligaţi să aştepte minute în şir “comasarea” călătorilor pentru a face suficient loc cât să poată fi închise uşile de acces. În Barieră, în zona Piaţa Concordia, de exemplu, maşinile veneau pline, astfel încât călătorii care aşteptau în staţii nu au mai putut să  urce, fiind nevoiţi, fie să o ia pe jos fie să spere că următorul autobuz va fi un pic mai liber. “Stau aici de vreo jumătate de oră. Am abonament şi am venit în zonă la sora mea, cu treabă. I-am făcut piaţa şi acum vreau să plec acasă în Vidin. Până acum au venit 2 autobuze, toate pline-ochi. Stătea lumea îngrămădită cu copii, cu flori... Se duceau la serbarea de început de an şcolar. Noi, bătrânii, mai putem aştepta. Aşa că o să mai stau un pic poate am noroc şi vine o maşină mai liberă, sau mă urc la maxi-taxi”, se plângea resemnat, ieri dimineaţă, un bătrân unui alt “coleg de suferinţă” în staţia de autobuz Concordia pe sensul spre Centru. “Da domnule, e ceva de groază. Nu puteau ăştia de la Braicar să bage mai multe maşini? Că doar ştiau că azi toată lumea merge la serbarea de început de şcoală! Cred că nu mai stau la autobuz şi mă duc la tramvai”, a intervenit în discuţie un alt brăilean aflat în staţie. Iar la tramvai … surpriză. Aceeaşi îngrămădeală şi supărare

Nici cei care au sperat la un loc în maxi-taxi nu au fost mai norocoşi, multe microbuze trecănd prin staţiile de mijloc de traseu fără să mai oprească

După ora 9.30 aglomeraţia din mijloacele de transport a dispărut treptat-treptat însă calvarul s-a repetat două ore mai târziu când părinţii s-au întors acasă, ori au plecat direct la serviciu, de unde s-au învoit pentru a fi de faţă în prima zi de şcoală sau de grădiniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro