S-a dat startul campaniei de strângere de semnături pentru contorizarea individuală la apă şi reeşalonarea datoriilor AP-urilor, prin stabilirea unor termene de plată cel puţin egale cu perioada în care s-au acumulat acestea. Acţiunea este coordonată de consilierul municipal PDL, până nu de mult independent, Simona Drăghincescu, având susţinerea noilor colegi de partid. Fosta independentă speră să strângă cât mai multe semnături pentru a putea introduce pe ordinea de zi a CLM proiectele de hotărâri în vederea dezbaterii şi aprobării lor. Dacă iniţial aceasta avea în plan şi adoptarea unui nou regulament de funcţionare a asociaţiilor de proprietari, se pare că acum Drăghincescu a lăsat acest proiect în seama municipalităţii. "Am discutat cu foarte mulţi cetăţeni şi aceştia sunt dispuşi să plătească datoriile cu penalităţile aferente într-o perioadă similară cu cea în care s-au strâns acestea. Aveam şi o propunere de strângere de semnături şi pentru regulamentul asociaţiilor de proprietari, dar am ajuns la un consens. Conducerea Primăriei m-a chemat să discutăm pe acest subiect. Am văzut că sunt într-o fază avansată de elaborare a acestui regulament pe care îl discută şi încearcă să-l negocieze din 2004 conducerile succesive ale municipiului cu Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din Brăila. Adică sunt 10 ani de luptă în care asociaţiile de proprietari au dorit un regulament pe care să-l respecte şi care să încerce să nu mai lase loc de interpretări după bunul plac al administratorilor de bloc", a declarat Simona Drăghincescu. Aceasta a ţinut, totuşi, să semnaleze că jumătate din regulamentul conceput de administraţia locală este întocmit doar pe bază de amenzi şi nu crede că este firesc să se exagereze cu "persecuţii mai mult sau mai puţin politice" la adresa preşedinţilor şi a administratorilor de bloc. Prin urmare, consilierul îi transmite rugămintea edilului-şef să mai scadă din valoarea amenzilor pentru asociaţiile de proprietari. Totodată, consilierul a mai amintit şi de iniţiativa legislativă a deputatului PDL Alexandru Nazare, care viza o posibilă rezolvare a problemei datoriilor acumulate de cetăţeni către furnizorii de servicii. "O idee excelentă" în opinia lui Drăghincescu, care trebuie susţinută şi de ceilalţi parlamentari de Brăila: "Cu ocazia asta solicit tuturor parlamentarilor de Brăila dacă au vreo aplecare către cetăţenii Brăilei, să susţină propunerea deputatului PDL".
Boboc, Petrea şi Nistor susţin ideea lui Nazare
Contactaţi telefonic şi întrebaţi dacă susţin iniţiativa deputatului Nazare, parlamentarii brăileni s-au împărţit în două tabere. Una "pentru" sprijinirea acestei idei, unde se încadrează şi deputaţii Marioara Nistor (PP-DD), Dorin Petrea (UNPR) şi senatorul Cătălin Boboc (PNL) şi, de cealaltă parte a "baricadei", tabăra PSD-PC. Aici se încadrează deputaţii Cristian Rizea, Mihai Tudose (PSD) şi senatorul conservator Mihai Dănuţ. Dacă social democraţii sunt unanim de acord cu faptul că măsura deputatului PDL este una populistă, cu tentă electorală, Dănuţ consideră că mai important este asigurarea unui nivel de trai decent brăilenilor. "Eu sunt convins că oamenii şi-ar plăti datoriile dacă ar avea de unde. Din punctul meu de vedere, este important să-i dai omului undiţa şi nu peştele. Adică, trebuie să ne preocupe ca oamenii să aibă un venit fix, asigurat, să dispară grija zilei de mâine şi atunci sunt convins că oamenii au grijă să-şi plătească toate datoriile. În 5 - 6 luni, datoriile se pot acumula la loc", a explicat PC-istul.
De precizat că iniţiativa deputatului PDL Alexandru Nazare viza introducerea a patru noi alineate la Articolul 49 al Legii 230/2007, privitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Practic, scopul acestui demers este ca proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii vor fi scutiţi de la plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază. "Iniţiativa mea este acum la Senat. Eu am susţinut-o în Comisia de administraţie, unde PSD şi PNL n-au fost de acord cu ea. Dar este încă pe traseu, o să mai dureze, pentru că mai intră şi în alte comisii ", a explicat democrat liberalul.