* aceste centre se vor deschide din 15 februarie, după cum a stabilit Nucleul Județean de Conducere a Vaccinării Brăila * vaccinul AstraZeneca poate fi administrat doar persoanelor cu vârste între 18 și 55 ani, care corespund criteriilor din etapa a doua * de ieri au început programările la vaccinare în cele două centre
Începe vaccinare și cu AstraZeneca! Cele două noi centre de vaccinare din Brăila, promise încă de acum câteva săptămâni, se vor deschide săptămâna viitoare, unul la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” (sala de sport) din municipiu și unul la Spitalul Orășenesc Făurei, după cum a decis Nucleul Județean pentru Coordonarea Vaccinării Brăila.
“În urma ședinței pe care am avut-o la Prefectură, s-au stabilit aceste două locații și din 15 februarie va începe vaccinarea propriu-zisă cu vaccinul AstraZeneca. S-a stabilit ca un centru să fie în județ pentru că și populația din județ trebuie să aibă acces la vaccinare. Iar Spitalul Orășenesc Făurei s-a ales pentru că ei aveau deja amenajat un centru în cadrul spitalului și exista resursa umană, adică personalul medical care se poate ocupa de vaccinare. Pe măsură ce se vor primi alte fluxuri de vaccin vom deschide noi centre în municipiu, în Ianca și Însurăței”, ne-a declarat col. Ștefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU “Dunărea” Brăila.
Procesul de vaccinare propriu-zis se va face începând de luni, 15 februarie, personalul medical de la centrul de vaccinare din cadrul Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu” fiind asigurat de Serviciul Public de Asistență Medicală și Administrare a Creșelor din cadrul Primăriei Municipiului Brăila. De centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Orășenesc Făurei se vor ocupa cadrele medicale ale respectivei unități spitalicești.
Dozele de vaccin vor fi asigurate de Direcția de Sănătate Publică Brăila, care va face solicitare în funcție de numărul de persoane programate.
Din 10 februarie s-a dat startul programărilor la cele două centre
Înscrierea pentru vaccinare a început de ieri și se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale. Programarea pentru AstraZeneca se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi loturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie, după cum se precizează pe platforma națională de vaccinare.
Atât centrul de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu”, cât și cel de la Spitalul Orășenesc Făurei au o capacitate de vaccinare de 60 persoane pe zi. La fel ca restul centrelor existente din Brăila, programul este de la 8 dimineața la 8 seara, de luni până duminică.
“Noi deja am văzut că s-au programat primele persoane și cine se încadreză în această etapă o poate face în continuare”, ne-a declarat dr. Marian Bunea, managerul Spitalului Orășenesc Făurei.
Trebuie precizat că, la centrul de vaccinare de la Școala “Mihai Eminescu”, intrarea se va face pe poarta de la Liceul Pedagogic, iar circuitul de intrare-ieșire a fost gândit astfel încât elevii să nu se intersecteze cu persoanele care vin pentru imunizare.
Ce trebuie să știți despre vaccinul AstraZeneca?
După cum se precizează pe platforma națională vaccinare-covid.gov.ro, vaccinul AstraZeneca, dezvoltat de compania AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford, este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2.
Vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani. Imunizarea se face tot prin două doze de vaccin, iar intervalul de timp recomandat pentru rapel (a doua doză) este de 8 săptămâni (56 zile). De asemenea, pentru buna desfășurare a activității de vaccinare, programarea se va realiza în același cabinet atât pentru prima doză, cât și pentru rapel.
Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se păstrează la temperaturi între -2 și -8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător, și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare.
Aproape 9.000 de brăileni s-au imunizat împotriva coronavirusului
Vorbim mai exact de 8.629 brăileni vaccinați de la începutul campaniei și până acum, dintre care 2.444 au primit și a doua doză.
Pe de altă parte, cazurile noi de Covid-19 continuă să fie raportate de autorități. Ieri, 22 noi cazuri au apărut în județul nostru și a fost înregistrat și un deces. În total, de la începutul pandemiei și până acum, 9.251 cazuri Covid-19 au fost raportate în Brăila. Mai trebuie precizat că 797 de persoane se aflau ieri în carantină, iar alte 26 persoane se aflau în izolare.
Amenzi de peste 50.000 lei într-o singură zi
Forțele de ordine brăilene continuă să verifice zilnic dacă sunt respectate msurile de protecție privind limitarea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, în urma controalelor din 9 februarie, când au fost verificate 1.163 persoane și 32 de societăți comerciale, au fost aplicate 96 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 50.400 de lei.
“Principalul obiectiv al acestor acțiuni îl reprezintă siguranța cetățenilor, astfel că, polițiștii vor continua să acționeze în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-COV-2!”, transmit autoritățile printr-un comunicat de presă.