• liceenii susțin astăzi proba la Limba și literatura română
Începe simularea națională a examenului de Bacalaureat! Testarea este organizată de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Brăila, iar liceenii susțin astăzi proba la Limba și literatura română. Proba vine cu o noutate: cinci autori au fost exceptați de la examen: Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu.
Conform ordinului emis de Ministerul Educației, accesul elevilor în săli este permis până la ora 08:30. La ora 09:00 începe proba, moment în care, în fiecare sală se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore.
După limba română, marți, 5 martie, elevii de clasa a XII-a vor susține proba obligatorie a profilului, Matematică pentru cei de la real și tehnologic, respectiv Istorie pentru cei de la uman și vocațional (cu excepția liceelor pedagogice). În final, miercuri, 6 martie, va avea loc ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, unde elevii vor putea alege din 10 materii.
Rezultatele se vor publica pe 15 martie. La fel ca la Evaluarea Națională, lucrările vor fi corectate pe platforma digitalizată, după ce vor fi repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ.
Reamintim că la prima simulare, cea la nivel local organizată de Inspectoratul Școlar, au participat peste 1.700 elevi din Brăila. La proba de limba și literatura română, promovabilitatea a fost de 84.90% . La Matematică, promovabilitatea a fost de 56.80%, iar șapte elevi au obținut nota 10. La Istorie, probă pe care o susțin elevii de la uman și vocațional, promovabilitatea a fost de 71%, iar cinci elevi au luat nota 10.
La proba la alegere a profilului și specializării, cele mai bune rezultate s-au înregistrat la disciplina chimie - promovabilitatea 89%. La informatică procentul a fost de 73%, la fizică (pentru elevii de la teoretic) - 65%, iar la geografie, probă aleasă de cei mai mulți dintre candidați - 62,5%. La anatomie, promovabilitatea a fost de 53%, la fel ca la disciplinele socio-umane (logică, filosofie, psihologie și economie). Cele mai slabe rezultate sunt la biologie, unde din cei 220 candidați doar 84 au luat note peste 5 (38% promovabilitate).
Anul trecut, la examenul ”oficial” de Bacalaureat, județul Brăila s-a clasat pe primul loc pe țară, cu o promovabilitate de 89,1%.