* aproape 2.000 de elevi brăileni ar trebui să susțină astăzi prima probă din cadrul simulării, cea la limba și literatura română * proba va fi susținută fizic chiar și de elevii din școlile care se află în scenariul roșu
Încep emoțiile pentru elevii din ultimul an de liceu. Dacă anul trecut, din cauza pandemiei, organizarea simulărilor naționale s-a anulat, de data aceasta simulările vor avea loc cu prezență fizică, evident însă în condiții speciale.
Prima probă a simulării examenului național de bacalaureat este cea de limba și literatura română. Numărul elevilor care ar trebui să o susțină este de 1.990, după cum urmează: 1.653 elevi din învățământul de zi, 250 elevi de la seral și 87 elevi care învață la frecvență redusă.
Prof. Dan Gheorghiță, inspectorul școlar general adjunct, ne-a explicat care sunt noutățile privind organizarea simulării.
“Spre deosebire de anii anteriori, anul acesta la repartizarea în sălile unde se va susține simularea, pentru a respecta ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, clasele nu vor mai fi ordonate la grămadă în ordine alfabetică. Fiecare clasa va avea elevii ordonați alfabetic și nu va mai exista o sală unde vor sta doi copii din clase diferite. Adică dacă la o clasă de a XII-a sunt 30 de elevi, aceștia vor fi împărțiți în ordine alfabetică în două săli de clasă, iar regula se va respecta pentru toate probele. Pentru a putea fi organizată simularea cu prezență fizică în liceele unde din cauza spațiului nu poate fi asigurată distanțarea, există opțiunea ca restul claselor să învețe în online în zilele în care sunt programate probele”, ne-a declarat inspectorul școlar general adjunct.
Acesta ne-a precizat că simularea examenului de bacalaureat se va desfășura cu prezență fizică inclusiv în școlile din localitățile aflate în scenariul roșu. În schimb, nu vor putea susține simularea națională elevii aflați în carantină sau izolare.
”Elevii de la clasele care sunt în carantină sau în izolare la momentul desfășurării simulării vor figura absenți. Adică dacă într-o unitate de învățămând s-au înregistrat două cazuri de Covid-19 în rândul cadrelor didactice și școala s-a închis pentru 14 zile, aceștia nu vor putea veni să susțină probele. Pentru acești elevi și alți elevi care din diverse motive nu au putut să susțină simularea, fiecare unitate de învățământ vă căuta soluții atunci când elevii vor reveni la școală. Sunt cazuri în care elevii dintr-un liceu sunt astăzi încă în izolare, dar mâine revin la școală și dau simulare la proba de matematică sau istorie, în funcție de profilul lor”, ne-a mai precizat prof. Dan Gheroghiță.
Legat de normele de protecției privind desfășurarea probelor, la intrarea în sălile de examen se va face un triaj observațional al elevilor, iar masca trebuie purtată pe toată perioada probelor.
Simularea probei de limba și literatura română începe la ora 9.00, moment în care în fiecare clasă se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat. Accesul elevilor în școli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat rezolvării subiectelor este de trei ore.
Fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori evaluatori: cadrele didactice din unitatea de învățământ care au urmat sau urmează programul de formare a profesorilor evaluatori pentru examenele și concursurile naționale vor fi selectate cu prioritate pentru evaluarea lucrărilor.
Rezultatele obținute la simulările naționale nu se contestă, nu se afișează și nu sunt făcute publice, acestea urmând să fie analizate la nivelul fiecărei clase. Toate unitățile de învățământ elaborează și transmit la inspectoratul școlar un raport pe școală, iar inspectoratul școlar elaborează un raport pe județ/municipiu și îl trimite mai departe la Ministerul Educației. Raportul trebuie să includă și un plan de acțiune care cuprinde măsurile de monitorizare, control și remediere acolo unde se impune.
Simularea examenului de bacalaureat continuă mâine cu proba obligatorie a profilului, matematică pentru cei de la real și istorie pentru cei de la uman. Miercuri, 24 martie, va avea loc ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării. Rezultatele vor fi afișate pe 31 martie.