Începe simpozionul internaţional de sculptură «Nicăpetre» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Începe simpozionul internaţional de sculptură «Nicăpetre»

Începând de duminică, timp de aproximativ trei săptămâni, oraşul Brăila va fi gazda unui eveniment cultural de proporţii. Este vorba despre prima ediţie a simpozionului internaţional de sculptură monumentală "Nicăpetre", idee cu care consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă s-a înscris în competiţia "Bătălia pe proiecte", lansată de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" înainte de alegerile locale din 2012. Perioada de desfăşurare a taberei de sculptură, amenajată în curtea Colegiului Tehnic "C.D. Neniţescu", este 24 august - 13 septembrie.
Potrivit preşedintelui interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, deschiderea oficială a evenimentului va fi duminică, cu ocazia sărbătoririi Zilei Muzeului Brăilei. "Azi am văzut şantierul împreună cu domnul manager al muzeului, Ionel Cândea. Toate pregătirile sunt încheiate. Aşteptăm momentul deschiderii atelierului şi vom privi cu atenţie felul în care din cele şapte blocuri de piatră se vor naşte viitoarele statui care vor înnobila Brăila. Recunosc, aştept cu foarte mult interes evoluţia acestui eveniment (...) E o primă ediţie, aşa că dacă vor mai apărea ambiguităţi le vom corija rapid, din mers. Însă cred că nu va fi cazul. Ne pregătim să sporim, prin cinci ediţii, frumuseţea oraşului Brăila şi a câtorva comune şi orăşele din judeţ", a declarat Viorel Mortu.

Şapte artişti - şapte lucrări cu tematică dunăreană

Iniţiatorul proiectului, consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă, s-a arătat extrem de încântat de punerea în practică a proiectului pe care l-a promis înainte de a intra în legislativul brăilean. Acesta a precizat că au fost peste 40 de proiecte trimise de artişti din toată lumea pentru a se înscrie în cadrul simpozionului, însă, în final au fost selectate doar şapte. "S-a lucrat mult pentru acest simpozion. Sprijinul a fost, în mod cert, din partea domnului vicepreşedinte al CJ Brăila, Viorel Mortu. Am făcut un parteneriat cu Primăria Brăila şi am stabilit amplasamentele pe care vor ajunge operele. (...) Ideea mea iniţială a fost să mergem cu zece sculptori, pe tot atâtea ateliere. Dar când am început să punem în operă efectiv, am constatat că nu avem nimic. Nici măcar o freză, un disc, curent, apă. Nu aveam absolut nimic. Atunci am renunţat la cei zece deoarece nu ne-ar fi ajuns banii pentru onorariu, cazare, masa artiştilor. Ne-am oprit la cei şapte plus alţi doi sculptori ca rezervă. Nu am să vă spun nici care sunt artiştii, nici ce se va realiza. Rămâne surpriză. Tot ce vă pot spune este că sunt două doamne, cinci domni, majoritatea români. Avem şi o brăileancă, dar nu mai locuieşte de mult aici. La momentul deschiderii veţi avea amănunte", a declarat, mulţumit, Căpăţînă. Conform acestuia, există un regulament pe care sculptorii trebuie să îl respecte privind timpii de realizare a lucrărilor. "Tematica este «Brăila - bătrânul pescar care a întemeiat comunitatea», de fapt lucrări care să se poată aşeza peste următoarele subiecte: Brăila, Dunăre, peşte, pescuit, orice legat de apă. Nu am impus să meargă în figurativ, abstract, nonfigurativ, ci am permis fiecărui artist să se desfăşoare în funcţie de cum vede această temă. Oricum, mă aştept să vină curioşi să vadă cum arată un bloc de piatră de Baschioi în forma lui brută. Este imens. Cel mai greu cred că are în jur de 11 tone. Aş vrea să vină cât mai multă lume, să vadă ce înseamnă o idee şi dorinţa de a face. Să plece de la piatra în sine şi să vadă tot parcursul, până la opera finală", a conchis Căpăţînă.
Aceeaşi sursă ne-a precizat că artiştii vor fi cazaţi la hotelul Traian şi transportaţi la locul atelierului cu un microbuz. De asemenea, după încheiere, lucrările vor fi expuse în trei zone din oraş: pe Bulevardul Independenţei, pe strada Calea Galaţi colţ cu Griviţei şi la intrare în Parcul Monument.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro