Mergi la conţinutul principal

Începe judecata în dosarul «Casa Matache»

inculpaţii cercetaţi în dosarul de proxenetism, respectiv Mihai Bogdan Matache, Dragoş Ionuţ Negreiu, Andrei Nicuşor Iordache, Georgel Simion şi Marian-Emilian Nicolae, au invocat unele excepţii după trimiterea în judecată • recent, Judecătoria Brăila a constatat legalitatea sesizării instanţei şi a dispus începerea judecăţii cauzei • cei acuzaţi că au determinat opt brăilence să practice prostituţia în Anglia, Germania, Italia, Spania şi Elveţia au contestat soluţia primei instanţe şi dosarul a ajuns la Tribunalul Brăila, unde s-au respins cererile inculpaţilor

 

Dosarul «Casa Matache» merge mai departe. Cei cinci bărbaţii acuzaţi că au dus fete “la produs” peste hotare nu au reuşit să scape de judecată, în ciuda eforturilor depuse. Inculpaţii Mihai Bogdan Matache, Dragoş Ionuţ Negreiu, Andrei Nicuşor Iordache, Georgel Simion şi Marian-Emilian Nicolae au invocat unele excepţii, după trimiterea în faţa instanţei. În urmă cu o săptămână, Judecătoria Brăila a constatat legalitatea sesizării instanţei şi a dispus începerea judecăţii cauzei. Decizia primei instanţe nu a fost pe gustul inculpaţilor cercetaţi în dosarul de proxenetism. Aceştia au contestat soluţia primei instanţe, iar cauza a ajuns la Tribunalul Brăila, însă nici aici inculpaţii nu au obţinut câştig de cauză, contestaţiile fiind respinse.

Zilele trecute, instanţa a dispus şi menţinerea măsurilor preventive luate faţă de inculpaţii Matache Mihai Bogdan, Iordache Andrei Nicuşor, Negreiu Dragoş Ionuţ, Simion Georgel şi Nicolae Marian Emilian. Astfel, după cum se arată pe site-ul instanţei, faţă de inculpaţii Matache şi Iordache se menţine controlul judiciar pe cauţiune şi faţă de ceilalţi trei inculpaţi se menţine măsura controlului judiciar cu unele obligaţii impuse. Inculpaţii trebuie să se prezinte la

organul de urmărire penală, la judecător sau la instanţă, ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze judecătorul cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la sediul IPJ Brăila conform programului de supraveghere şi să nu depăşească limita teritorială a ţării decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei. Dacă pe durata măsurii preventive încalcă cu rea-credinţă obligaţiile care le revin sau există suspiciunea rezonabilă că au săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva lor, se poate dispune înlocuirea acestei măsuri cu arestul la domiciliu sau chiar arestarea preventivă.

Proxeneţii au fost săltaţi de poliţişti şi procurori, la începutul lunii decembrie 2016 şi au reuşit cu toţii să scape din spatele gratiilor. Iniţial, chiar înainte de sărbători, trei dintre cei cinci inculpaţi au reuşit să îşi recapete libertatea, însă ceilalţi doi au mai petrecut ceva timp în arest. Norocoşii au fost  Mihai Bogdan Matache, liderul grupării infracţionale destructurate, care a achitat  o cauţiune în valoare de 300.000 lei pentru a fi liber, precum şi Andrei Iordache şi Marian Nicolae. Ulterior, la sfârşit de an 2016, Judecătoria Brăila a admis şi cererile inculpaţilor  Simion Georgel şi Dragoş Negreiu de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 zile.

După cum au stabilit anchetatorii, începând cu anul 2014, cei cinci bărbaţi au racolat, determinat şi înlesnit practicarea prostituţiei de către mai multe tinere, în ţări din spaţiul Uniunii Europene, în special în cluburi din Anglia, obţinând astfel importante foloase materiale. În data de 7 decembrie, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat 12 percheziţii domiciliare, în municipiul Brăila, în urma cărora au fost ridicate, în vederea cercetărilor, aproximativ 400 de grame de bijuterii din aur, 25.000  euro, 5.000 lei şi 2.850 lire. În primă fază au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi patru inculpaţi, adică Matache, Negreiu, Iordache şi Simion, ulterior fiind reţinut şi un al cincilea individ acuzat de proxenetism, fiind vorba despre Marian Emilian Nicolae. Poliţiştii de investigaţii criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, au continuat activităţile specifice în dosar şi, în data de 21 decembrie, l-au săltat pe al cincilea suspect, faţă de acesta fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

În februarie, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila a dispus trimiterea în judecată a celor cinci inculpaţi - Mihai Bogdan Matache, 38 ani, Dragoş Ionuţ Negreiu, 30 ani, Andrei Nicuşor Iordache, zis “Englezu”, 30 ani, Georgel Simion, zis “Gina”, 29 ani, şi Marian-Emilian Nicolae, 34 ani. Ei sunt acuzaţi că au determinat opt brăilence să practice prostituţia în Austria, Germania, Anglia, Italia, Spania şi Elveţia. Poliţiştii au probat că aceştia au câştigat în mai puţin de doi ani peste 600.000 de euro de pe urma prostituatelor, însă sumele încasate în realitate au fost mult mai mari, mai ales că inculpaţii şi-au cumpărat limuzine şi apartamente de sute de mii de euro. Fetele au picat în plasa proxeneţilor în urma promisiunilor primite de la aceştia că îşi vor întemeia o familie.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro