Mergi la conţinutul principal

Începe Festivalul Internațional de Folclor "Cântec de dragoste de-a lungul Dunării"

* 30 de concurenți din România și din alte trei țări se vor întrece pentru Trofeul Festivalului, în valoare de 4.000 de euro * trei zile la rând, vor susține recitaluri Viorica Macovei, Maria Ciocan, Ionuț și Doinița Dolănescu, Iulia Mihai, Dinu Iancu Sălăjanu și Elena Pădure * acompaniază Orchestra "Lăutarii", condusă de cunoscutul dirijor Nicolae Botgros

 

S-a dat startul Ediției a XIV-a a Festivalului Internațional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării", manifestare care va reuni 30 de concurenți din România, Republica Moldova, Ucraina și Serbia și care se va desfășura în zilele de 24, 25 și 26 august, pe Esplanada Dunării, cu participarea unor mari interpreți de muzică populară care vor susține recitaluri.

Astfel, marți, 24 august, de la ora 19.00, se dă startul Fastivalului-concurs "Cântec de dragoste de-a lungul Dunării", organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație), Consiliul Județean și Primăria Municipiului Brăila, în cadrul căruia vor susține recitaluri Viorica Macovei și Maria Ciocan.

Festivalul-concurs va continua miercuri, 25 august, de la ora 19.00, și tot miercuri seară vor susține recitaluri de muzică populară Ionuț și Doinița Dolănescu, precum și Iulia Mihai, câștigătoarea Premiului I al ediției din anul 2017.

Joi, 26 august, de la ora 19.00, Esplanada va găzdui Gala Laureaților Festivalului Internațional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării", precum și recitalurile susținute de cunoscuții interpreți de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu și Elena Pădure.

Prezentatori ai festivalului de folclor sunt Vasilica Tătaru și Georgel Nucă. Acompaniază Orchestra "Lăutarii" condusă de cunoscutul dirijor Nicolae Botgros.

Reamintim că, potrivit Centrului de Creație Brăila, din cei 30 de concurenți admiși la Festivalul Internațional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării", Ediția a XIV-a, care se va desfășura pe Esplanadă, în perioada 24-26 august, 27 sunt din România și trei din străinătate.

Dintre cei 27 de concurenți români participanți la festivalul-concurs, doar unul este din Brăila. Este vorba de brăileanca Marta Pîrvu. Iată și numele celor trei concurenți străini care vor evolua pe scena festivalului de folclor de la Brăila: Damian Spinei, din Republica Moldova, Anastasia Yermakova, din Ucraina și Njegomir Merima, din Serbia. Cât privește concurenții români care aspiră la premiile festivalului, aceștia sunt veniți din mai toate provinciile istorice ale țării: Moldova, (Iași, Bacău), Bucovina, Dobrogea, Banat, Maramureș, de pe Valea Țibleșului, Țara Zarandului, Dolj, Gorj, Mureș, Mărginimea Sibiului, Vlașca și Romanați.

Organizat de Consiliul Județean, Primăria Municipiului și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Festivalul Internațional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării" a adoptat ca imn "Dunăre, potecă lină". Ajuns la a XIV-a Ediție, festivalul-concurs se adresează soliștilor vocali și grupurilor cu maximum cinci persoane, artiști amatori care au împlinit vârsta de 18 ani și care aparțin țărilor de pe cursul Dunării (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina).

În urma preselecțiilor, au fost admiși la festival 30 de concurenți, iar înscrierea la concurs s-a făcut până pe data de 22 iulie a.c., pe bază de Fișă de participare însoțită de fișiere pe suport CD sau fișiere atașate pe e-mail cu repertoriul de concurs. Pentru a fi admis, fiecare concurent a trebuit să prezinte două piese contrastante ca structură (a doua fiind cu acompaniament orchestral) care să exprime zona etnofolclorică din care provine. Piesele trebuiau, de asemenea, să răspundă mesajului transmis prin chiar genericul festivalului - cântecul de dragoste, iar concurenții să poarte costumul specific zonei sau etniei din care fac parte. Pe 26 august, în a treia zi a festivalului, are loc Gala de decernare a premiilor.

Trofeul Festivalului Internațional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării" este în valoare de 4.000 de euro. Vor mai fi acordate Premiul I (2.500 de euro), Premiul II (1.500 de euro) și Premiul III (1.000 de euro). Premiul special, acordat pentru autenticitatea costumului popular, este de 500 de euro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro