• cea de-a doua ediţie a festivalului se derulează în perioada 14-18 septembrie şi are ca invitaţi poeţi din Cahul - Republica Moldova, Italia şi România, precum şi un invitat special din Croaţia
Joi, 14 septembrie 2017, ora 18.00, la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, sala Bujor Macrin, are loc deschiderea celei de a doua ediţii a Festivalului Internaţional Euro Poezia, avându-i ca directori pe Stere Bucovală şi Valeriu Stancu. Manifestarea se derulează între 14 şi 18 septembrie, perioadă în care vor fi prezenţi la Brăila poeţi din mai multe ţări europene. Dacă în prima ediţie au fost invitaţi scriitori din Franţa, anul acesta vor fi prezenţi poeţi din Italia, din Cahul- Republica Moldova, un invitat special din Croaţia şi poeţi din România. Printre invitaţi se vor afla: Serge Basso de March, Francesco Buffoni, Laura Garavaglia, Dante Maffia, Roberto Mussapi, Claudio Pozzani, Stefano Strazzabosco, Francesco M.T.Tarantino din Italia, Teo Chiriac, Iulian Filip, Ion Hadârcă din Republica Moldova şi un invitat special din Croaţia, Drazen Katunaric. Printre invitaţii din România amintim: Simion Bogdănescu, Constantin Gherghinoiu, Adrian Popescu, Christian Wilhelm Schenk, Cassian Maria Spiridon, Paul Sânpetru, Camelia Radulian, Nicolae Grigore Mărăşanu, Amelia Stănescu, Carmen Secere.
Potrivit informaţiilor furnizate de poetul Stere Bucovală, director al festivalului, în fiecare seară vor fi recitaluri susţinute de poeţi, seri de poezie şi de muzică, vor cânta Vanessa Radu, Dan Vană şi Florin Săsărman, iar poeţii vor recita din creaţiilor lor. “Facem acest festival pentru a cultiva poezia contemporană europeană în România, dar nu este un festival-concurs, ci unul cu poeţi consacraţi ai Europei, cu elitele. În spatele fiecărei ediţii se adună o antologie cu 15 texte pentru fiecare poet din străinătate, traduse în limba română de către traducători avizaţi, lăsând amprenta aşteptată de organizatori. Pe parcursul festivalului sunt organizate schimburi de păreri în ceea ce priveşte poezia europeană şi nu numai şi sunt puse în evidenţă valorile. De obicei, serile se termină târziu în noapte, printr-un recital-maraton de poezie şi muzică”, a precizat Stere Bucovală.
Dincolo de valoarea scriitorilor invitaţi, fiecare ediţie este însoţită de critici la fel de consacraţi, care, în timpul festivalului, subliniază importanţa fiecărui scriitor în parte şi fac referire la întreaga operă a fiecăruia. Cu alte cuvinte, un festival care aduce la Brăila cele mai cunoscute nume ale poeziei contemporane europene, cei mai buni critici şi cei mai buni traducători.