Începe febra evaluărilor în învăţământul primar şi gimnazial | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Începe febra evaluărilor în învăţământul primar şi gimnazial

Elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor avea de trecut prin evaluări naţionale pilot în luna mai, a hotărât Ministerul Educaţiei la finalul săptămânii trecute. La clasele a II-a şi a VI-a rezultatele se vor comunica individual părinţilor, iar la clasa a IV-a se vor publica doar rezultatele cumulate la nivel naţional pentru efectuarea unei diagnoze asupra învăţământului primar.
Anul acesta evaluările se vor aplica pe grupuri pilot ce cuprind elevi de la toate şcolile din ţară, pentru ca de la anul să participe toţi elevii. Din Brăila au fost incluse în pilotare şase şcoli. La clasa a II-a participă şcolile "Anton Dumitriu" şi "Dimitrie Cantemir", la clasa a IV-a şcoala "Mihail Kogălniceanu" şi şcoala din Romanu, iar la clasa a VI-a intră în joc elevi de la şcoala din Râmnicelu şi Şcoala "Mihai Eminescu".
La clasa a II-a evaluarea va avea două secvenţe ce vizează receptarea şi producerea mesajelor şi competenţele de matematică. Evaluarea va dura, cumulat, 50 de minute şi va fi susţinută în zilele de 22 şi 23 mai. Rezultatele evaluărilor vor fi utilizate pentru redactarea planurilor individualizate de învăţare, se vor consemna şi în portofoliul elevilor şi vor fi informaţi şi părinţii.
La clasa a VI-a evaluarea se va susţine pe 16 mai şi va dura, cumulat, 90 de minute. Practic, elevii vor susţine două probe transdisciplinare, una la limbă şi comunicare - la limba română şi limbile moderne studiate, şi alta la matematică şi ştiinţe - biologie şi fizică, fiecare de câte 45 de minute, cu o pauză între ele de 10 minute. Evaluările se vor realiza în centre speciale de către cel puţin două cadre didactice din aceeaşi arie curriculară. Şi aici rezultatele se vor folosi pentru realizarea planurilor individuale de învăţare, vor fi comunicate părinţilor, se vor introduce în portofoliul elevului, dar vor fi utilizate şi pentru preorientarea şcolară. "Se precizează că probele vor avea nivel mediu şi vor respecta programa. Vom pregăti elevii mai mult psihic, pentru că ei nu erau pregătiţi să susţină acum asemenea evaluări. Abia cei care sunt acum clasa V-a vor susţine evaluările obligatoriu. Acum se face practic o simulare, dar care îi va ajuta pe elevi pentru preorientarea şcolară. De multe ori avem surprize ca elevi cu înclinaţii către uman să opteze pentru real şi apoi să încerce să se transfere. Astfel se poate evita eşecul şcolar", a spus prof. Evelina Dumitraşcu, directorul Şcolii "Eminescu". O altă problemă este faptul că elevii de clasa a VI-a vor da probe transdisciplinare, cu o pauză de doar 10 minute între ele, ceea ce solicită o stăpânire foarte bună a materiei. "Am avea nevoie să cunoaştem măcar structura probei, ponderea pe discipline, ca să putem ajuta cât mai bine elevii. Aceste probe transdisciplinare presupun capacitate de sinteză şi mobilitate în gândire, nu este uşor, mai ales că vorbim, totuşi, de nişte copii", a mai spus directorul Dumitraşcu.
La clasa a IV-a evaluările se vor susţine pe 9 mai şi se vor administra probe la disciplinele limba română şi matematică. Fiecare probă va dura 40 de minute cu o pauză de 10 minute între ele. Rezultatele nu vor fi comunicate individual, ci la nivel naţional.
La fiecare evaluare elevii vor rămâne în clasele lor, dar vor fi aşezaţi în bănci în ordine alfabetică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro