Compania Naţională Poşta Română şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au semnat, recent, la Palatul Victoria, acordul-cadru pentru distribuirea cardurilor de sănătate la nivel naţional.
Valoarea contractului este de 37,5 milioane lei (8,5 milioane euro), cu o durată de patru ani, dar peste 90% urmează să fie distribuite până la sfârşitul lunii octombrie.
Procesul de distribuire va începe după 20 septembrie, iar volumul total ce urmează a fi livrat, la nivel naţional, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri.
Contractul are însă un vârf de sarcină de 6 săptămâni, începând cu 20 septembrie, dată de la care vor fi livrate circa 12,4 milioane de carduri de sănătate, potrivit directorului general al Companiei Naţionale Poşta Română, Alexandru Petrescu. Astfel, până la sfârşitul lunii octombrie vor fi livrate 91% din cardurile de sănătate.
Poşta Română va livra cardul de sănătate destinatarului în maximum 20 de zile calendaristice, începând cu ziua lucrătoare următoare celei în care trimiterile au intrat în reţeaua poştală.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Băniciou, a precizat că, din cele peste 13 milioane de carduri câte vor fi imprimate în total, în ultimele 6 luni au fost tipărite peste 9,5 milioane de carduri, pentru care au fost plătite 123 milioane lei. Băniciou a adăugat că alte un milion de carduri sunt în curs de imprimare.
În opinia ministrului Sănătăţii, proiectul cardului de sănătate, alături de reţeta electronică şi dosarul electronic sunt principalele componente ale reformei sistemului sanitar care ar reduce fraudele.
"După data de 20 septembrie, cardurile vor începe să ajungă la asiguraţi, astfel încât vom avea un sistem mult mai eficient, mult mai transparent în cheltuirea banului public, în asigurarea serviciilor de sănătate şi bineînţeles într-o satisfacţie mult mai mare a asiguratului, a beneficiarului, a pacientului român. Vreau, de asemenea, să confirm încă o dată efortul Ministerului Sănătăţii şi al Casei de Asigurări pentru a face tot posibilul ca serviciile medicale să fie din ce în ce mai calitative, cheltuirea banilor să fie transparentă şi gestiunea banilor să fie cât mai eficient", a declarat Nicolae Bănicioiu, după cum se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.