Mergi la conţinutul principal

Începe distribuţia pastilelor cu iod către populaţie

* Direcţia de Sănătate Publică Brăila a livrat deja o primă tranşă de comprimate cu iodură de potasiu, deocamdată doar în 18 dintre farmaciile din municipiu şi judeţ * medicamentele se vor elibera în mod gratuit, dar doar în baza unei reţete de la medicul de familie

 

 

 

 

Mult discutatele comprimate cu iodură de potasiu au ajuns în farmaciile din Brăila! O parte din medicamente au fost livrate vineri, pe 1 iulie a.c., de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila, iar farmaciile le vor distribui către populaţie, în mod gratuit. Atenţie însă! Comprimatele se eliberează doar pe bază de prescripţie medicală şi NU se administrează preventiv! ”Noi am primit în farmacie comprimatele cu iodură de potasiu, eliberate de către DSP, prin depozitul nostru cu care noi colaborăm. Se eliberează exclusiv pe baza prezentării reţetei de la medicul de familie al pacientului, reţetă care se reţine în farmacie. Comprimatele se eliberează în mod gratuit. Odată cu medicamentul, pacientul va primi şi materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg. Se va elibera doar o singură dată aceleiaşi persoane”, a explicat pentru cotidianul ”Obiectiv” Doina Stoienescu, farmacist diriginte în cadrul Help Net Brăila.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a publicat lista cu farmaciile comunitare care vor distribui gratuit medicamentul Iodură de Potasiu de 65 mg, comprimate către populaţie, o listă în care se regăsesc 18 farmacii din Brăila, respectiv : Genţiana Gropeni, Genţiana Tufeşti, Genţiana Ţibăneşti, Genţiana Tichileşti şi Stăncuţa, Marcos Provit Jirlău, în 7 farmacii Dr. Max din municipiul Brăila, farmacia Sensiblu, din comuna Chiscani, sat Vărsătura şi în 4 farmacii Help Net, dintre care una se află în incinta Brăila Mall.

Medicii avertizează că administrarea preventivă a acestor comprimate sau fără a exista un real motiv poate pune viaţa în pericol. Acestea se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunţul autorităţilor, în doză unică. Conform ghidului de informare generală, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, medicamentul se va administra numai în doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.

IMPORTANT! Iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităţilor în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/şi chiar prin intermediul sirenelor de protecţie civilă ”, este subliniat în ghidul de informare generală, pe care îl puteţi consulta accesând linkul: GHID-INFORMARE-IOD.pdf (ms.ro) . Tot aici veţi afla şi care sunt dozele recomandate, modul de administrare, contraindicaţiile şi atenţionările speciale.

Fabrica de Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu, medicamente care au ajuns în depozitele Direcţiilor de Sănătate Publică din România în primăvara acestui an. La DSP Brăila au fost livrate, până la acest moment, 448.000 de comprimate, dintre care au fost livrate, într-o primă etapă, către farmacii, 107.000. ”DSP Brăila a primit până acum un număr de 448.000 de comprimate şi conform Ordinului de ministru au fost livrate către farmacii, într-o primă etapă, 107.000 de comprimate ”, a declarat pentru cotidianul ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.

 


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro