Încep probele pentru competenţele digitale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Încep probele pentru competenţele digitale

De luni, cei 1.482 de candidaţi înscrişi la proba de evaluare a competenţelor digitale vor intra în examen. Competenţele digitale se evaluează în laboratoarele de informatică din licee, unde fiecare candidat va fi aşezat în faţa unui computer. Candidaţii vor intra în săli în ordine alfabetică, iar după ce vor primi subiectele, vor avea acces la internet numai 15 de minute, după care trebuie să rezolve itemii în cele 75 de minute rămase. În total proba trebuie să dureze 90 de minute. Examenele se vor susţine zilnic între orele 13.00 - 14.30.
Vor fi patru categorii de exerciţii. Unele vor verifica anumite competenţe elementare precum: identificarea pachetului de fişiere furnizat, completarea datelor personale într-un document electronic. A doua categorie vizează competenţe din domeniul conceptelor de bază privind sistemele de calcul, iar cea de-a treia categorie cuprinde itemi cu alegere multiplă din categoria Mijloace moderne de comunicare şi Reţeaua Internet. Ultima categorie de itemi urmăreşte rezolvarea unor probleme practice precum: prelucrarea fişierelor din pachetul furnizat, care se axează pe Procesoarele de texte, Procesoare de calcul tabelar, Prezentări, Baze de date. Candidaţii vor obţine un calificativ în funcţie de numărul de puncte acumulat. Pentru calificativul "utilizator începător" trebuie acumulate între 11 şi 30 de puncte, "utilizatorul mediu" trebuie să aibă între 31 şi 55 de puncte, "utilizatorul avansat" între 56 şi 74 de puncte, iar "utilizatorul experimentat" între 75 şi 100 de puncte. Candidaţii care au obţinut între 0 şi 10 puncte primesc un certificat de atestare a competenţelor digitale pe care se scrie punctajul, fără acordarea unui nivel de competenţă. Rezultatele obţinute de candidaţi sunt afişate după evaluarea tuturor candidaţilor care au susţinut proba în aceeaşi zi, în termen de cel mult două zile de la susţinerea probei.
Competenţele de comunicare într-o limbă modernă se vor evalua în perioada 23 - 27 iunie, după care, din 30 iunie încep probele scrise cu cea la Limba şi Literatura Română. Probele scrise vor continua pe 2 iulie cu proba obligatorie a profilului care se dă la Matematică, candidaţii de la profil real, sau Istorie, cei de la profil uman. Pe 4 iulie se va susţine proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate se vor afişa pe 7 iulie, până la ora 12.00, urmând ca între orele 12.00 şi 16.00 să se depună contestaţiile. Lucrările pentru care s-a făcut contestaţie vor fi recorectate între 8 şi 10 iulie, astfel că pe 11 iulie se afişează rezultatele finale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro