Încep oficial înscrierile în clasa I | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Încep oficial înscrierile în clasa I

Ministerul Educaţiei a anunţat, printr-un comunicat de presă, că din 3 martie încep oficial înscrierile la clasa I şi vor continua până pe 3 mai. De asemenea, în comunicat se mai precizează că se vor putea înscrie copii şi după această dată, dar ministerul preferă să se facă înscrieri din timp ca să se ştie numărul de copii cât mai exact şi să se poată face încadrările necesare cu învăţători. "Pentru asigurarea transparenţei procesului de înscriere în clasa I, fiecare unitate şcolară va afişa pâna la data de 3 martie 2010 - data la care încep înscrierile, numărul de clase disponibil, în conformitate cu planul de şcolarizare, iar săptămânal, situaţia înscrierilor. Inspectoratele şcolare judeţene se vor asigura că toate unităţile şcolare, inclusiv liceele care au în structură clase I-IV, cunosc arondarea străzilor din fiecare localitate şi vor transmite acestora obligaţia înscrierii cu prioritate a copiilor care locuiesc în apropierea şcolii şi ulterior, în limita locurilor disponibile, a celorlalţi solicitanţi. În plus, unităţile şcolare vor răspunde în scris şi în timp util tuturor solicitărilor de înscriere depuse de către părinţi şi vor afişa, până la data de 7 mai 2010, lista copiilor înscrişi în clasa I", se precizează în comunicatul emis de minister.
În unele şcoli au început însă înscrierile chiar din septembrie 2009. La Şcoala "I. L. Caragiale", directorul adjunct Aurora Valea a precizat că atunci când au început să vină părinţii cu cereri de înscriere i-au primit pentru că nu avea rost să-i respingă degeaba. "Noi în planul de şcolarizare ne-am propus două clase şi deja avem 54 de copii. Dacă vor mai veni vom cere să suplimentăm planul de şcolarizare cu încă o clasă. Întotdeauna ne-am depăşit planul de şcolarizare pentru că avem învăţători foarte buni, căutaţi. Am avut situaţii când au fost aduşi copii de şase ani doar ca să o «prindă pe doamna». Părinţii caută anumite şcoli pentru învăţători, este foarte clar acest lucru, nu cred că acum se gândesc mai departe, la ciclul gimnazial, dar de la noi nu pleacă elevii la clasa a V-a, nici la licee nu se mai duc", a explicat directorul adjunct Aurora Valea. La Şcoala "Vlaicu Vodă" înscrierile au început din ianuarie. "Avem 36 de copii înscrişi, iar în planul de şcolarizare ne-am propus două clase. Cred că le vom face, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, când am avut câte 29 de copii în fiecare clasă", a precizat directorul Mirela Rusen. Mai prost merg înscrierile la Şcoala "Nedelcu Chercea". Au început abia în februarie şi sunt doar nouă copii. În planul de şcolarizare este trecută doar o clasă, iar directorul Jan Bulancea consideră că o vor realiza, aşa ca şi în anii trecuţi, pentru că părinţii ştiu că sunt locuri şi nu se grăbesc. Unii vin chiar în septembrie să se înscrie. La Şcoala "Ion Creangă" înscrierile au început în ianuarie, însă nu a mai fost nebunia din anii trecuţi. "Deocamdată avem 65 de copii şi ne-am propus să facem trei clase, deşi în planul de şcolarizare avem patru. Am considerat, având în vedere experienţa anilor trecuţi, că este bine să avem o marjă de rezervă. Dacă vom face şi această clasă şi vom mai avea cereri vom vedea atunci dacă vom cere de suplimentare sau nu", a explicat directorul adjunct Livica Băcanu. La Şcoala "Ion Creangă" au fost stabilite şi câteva criterii de selecţie pentru alegerea învăţătorului: să locuiască în zonă, părinţii să lucreze în zonă, să fi urmat grădiniţa într-o instituţie cu care şcoala are parteneriat, părinţii să fie cadre didactice.
Conform legilor în vigoare, în clasa I se pot înscrie copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar, precum şi cei care împlinesc respectiva vârstă până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psiho-somatică este corespunzătoare. De asemenea, la cererea scrisă a părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali, înscrierea în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar, va fi amânată cu un an.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro