Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare şi clasa I | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare şi clasa I

Ministerul Educaţiei a aprobat metodologia şi calendarul pentru înscrierea copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2016 - 2017. O condiţie obligatorie pentru înscrierea copilului în clasa I este aceea ca el să fi absolvit clasa pregătitoare.

Documentul aprobat de reprezentanţii Ministerului Educaţiei prevede că învăţământul primar, care este obligatoriu, cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV. În ceea ce priveşte înscrierea copiilor în învăţământul primar, din anul şcolar 2016 - 2017, nu va mai fi posibilă înscrierea în clasa I fără ca elevul să fi urmat clasa pregătitoare! „Ministerul Educaţiei rămâne ferm în decizia sa: înscrierea în clasa pregătitoare trebuie să fie obligatorie, începând cu anul şcolar 2016 - 2017, datorită eficienţei demonstrate în reducerea decalajelor dintre elevi şi în diminuarea riscului de abandon şcolar", se precizează într-un comunicat de presă emis de minister.
Totodată, oficialii de la Bucureşti s-au gândit şi la copiii care au împlinit 7 ani sau îi vor împlini până pe 31 august 2016 şi nu au fost înscrişi în ciclul primar pentru anul şcolar în curs (2015 - 2016). Revine în sarcina inspectoratelor şcolare judeţene să verifice cauza amânării înscrierii copiilor la şcoală, apoi să trimită ministerului o situaţie centralizată, spre aprobare. „Pentru aceşti copii, înmatricularea în clasele I, în anul şcolar 2016 - 2017, se poate realiza doar la nivelul claselor deja existente, pe locurile rămase disponibile", se mai precizează în comunicat.

Astăzi se afişează circumscripţiile şcolare

Potrivit calendarului înscrierii în învăţământul primar aprobat de Ministerul Educaţiei, astăzi se afişează circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila dar şi în şcolile din municipiu şi judeţ. Circumscripţia şcolară (sau şcoala de circumscripţie) se referă la arondarea locuinţelor celei mai apropiate unităţi de învăţământ sau, mai pe româneşte, fiecare elev va fi repartizat la şcoala situată cel mai aproape de casă. Această listă cu fiecare adresă din municipiu şi judeţ şi cu şcolile asociate va fi afişată în cursul zilei de azi. Tot azi, 22 februarie, se va mai afişa programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi şi unităţile de învăţământ în care va avea loc această evaluare.
În perioada 24 februarie - 3 martie, adică începând de miercuri, este programată „Ziua porţilor deschise", ocazie pentru părinţi şi copii de a vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare. De asemenea, cei interesaţi pot purta discuţii direct cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate.
Evaluarea psihosomatică a copiilor, precum şi comunicarea rezultatului evaluării sunt programate în intervalul 23 februarie - 17 martie. Pe 17 martie, aceste rezultate vor fi transmise de centrele judeţene către comisiile judeţene de înscriere a copiilor în învăţământul primar.
Cererile de înscriere se vor completa în perioada 29 februarie - 18 martie, online sau la unitatea şcolară.
În perioada 29 februarie - 18 martie, părinţii pot completa cererile tip de înscriere în învăţământul primar pentru copii. Aceştia nu trebuie să meargă până la şcoala unde solicită înscrierea, ci pot completa formularul şi de acasă, apoi să-l trimită online. Validarea cererilor - tip se face în intervalul menţionat mai sus, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 - 18.00, respectiv sâmbătă orele 9.00 - 13.00.
Totuşi, prima etapă propriu-zisă în acest proces de înscriere a copiilor în ciclul primar are loc pe 21 martie. Atunci va avea loc procesarea de către comisia naţională a cererilor - tip depuse de părinţi, cu ajutorul unei aplicaţii informative. În cazul în care părinţii doresc să-şi înscrie copilul într-o altă şcoală decât cea de circumscripţie, cererile acestora vor fi procesate de către comisii în zilele de 22, 23 şi 24 martie, la unităţile unde s-a cerut înscrierea minorilor. Şi tot în acele zile se vor admite sau respinge formularele-tip, iar pe 25 martie foile vor ajunge pe masa Comisiei naţionale. Totodată, se va face şi marcarea în aplicaţia informatică a cererilor de înscriere pentru candidaţii admişi în această fază.
Mari emoţii se anunţă pentru 25 şi 26 martie. În această perioadă se vor afişa listele candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere, dar şi a listei cu copiii rămaşi neînscrişi după prima etapă.

A doua etapă de înscriere în învăţământul primar începe pe 30 martie

Copiii care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în prima etapă de înscrieri în ciclul primar, mai au o şansă. În perioada 30 martie - 8 aprilie, părinţii lor vor depune cereri-tip de înscriere la secretariatul şcolii unde doresc ca minorul să urmeze cursurile. Procesarea formularelor-tip se va face în perioada 11 - 15 aprilie, în unităţile de învăţământ. Tot atunci se va completa în aplicaţia informatică datele pentru candidaţii admişi în această a doua serie.
Pe 15 aprilie, se vor afişa, la fiecare şcoală, listele finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare

Start la înscrierile în clasa I a copiilor de 7 ani, care nu au fost la pregătitoare

Începând de azi, 22 februarie, şi până pe 28 februarie, părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa I, cu condiţia ca aceştia să împlinească vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2016, inclusiv. Copiii care împlinesc 7 ani până în ultima zi calendaristică de vară şi nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2015 - 2016, însă părinţii lor doresc înscrierea direct în clasa I, pot fi înmatriculaţi, doar pentru anul şcolar 2016 - 2017, pe locurile disponibile.
Cum se stabilesc locurile disponibile pentru clasa I? În primul rând, se ia în considerare numărul de elevi existenţi în clasa pregătitoare în anul şcolar 2015 - 2016. Dacă aceştia sunt cel puţin 25 în clasa zero, atunci nu mai există locuri disponibile pentru clasa I. În situaţia în care elevii din clasa pregătitoare sunt mai puţini de 25, atunci se calculează diferenţa între 25 şi numărul celor existenţi, iar rezultatul indică numărul de locuri disponibile pentru clasa I în anul şcolar 2016 - 2017. Informaţiile cu locurile libere sunt disponibile la sediul şcolilor şi pe site-ul acestora, dacă au, dar şi la inspectoratul şcolar.
Perioada de înregistrare a solicitărilor de înscriere în clasa I a copiilor care nu au urmat cursurile clasei pregătitoare, dar au 7 ani împliniţi sau îi vor împlini până pe 31 august, se face în perioada 22 februarie - 28 februarie 2016. Depunerea solicitărilor se face direct la şcoală.
De precizat că părintele poate depune o singură astfel de solicitare. Şcolile vor verifica şi centraliza cererile, apoi le vor trimite spre avizare inspectoratului şcolar. La rândul său, inspectoratul va verifica datele primite pentru a nu exista cereri multiple de înscriere din partea părinţilor, apoi le va trimite la Ministerul Educaţiei până pe 4 martie, ora 16.00. Ministerul va verifica listele cu solicitările de înscriere în clasa I şi va transmite către inspectoratele judeţene aprobarea acestora până pe 10 martie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro