Mergi la conţinutul principal

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare şi clasa I

* clasa pregătitoare face parte din învăţământul obligatoriu * părinţii care nu-şi înscriu copiii vor fi sancţionaţi

Din toamna acestui an, structura învăţământului românesc se schimbă pe palierul învăţământului preşcolar şi primar. Până acum la grădiniţă existau grupele: mică, mijlocie, mare şi pregătitoare. La şcoală copilul intra în clasa I şi urma patru clase. La finalul clasei a IV-a intra în gimnaziu. De la toamnă, grădiniţele vor rămâne doar cu grupele: mică, mijlocie şi mare. Grupa pregătitoare se transformă în clasă pregătitoare, devine obligatorie şi se urmează la şcoală, cu învăţător. Astfel, învăţământul primar obligatoriu va avea cinci ani, iar elevii vor intra la şcoală de la şase ani. Această măsură este o practică generală în Europa, necesară şi în România, pentru că, la ora actuală, suntem una dintre ţările Uniunii Europene cu cea mai înaintată vârstă de începere a învăţământului obligatoriu, a explicat inspectorul general Viorel Botea, ieri, într-o conferinţă de presă. "Ceea ce se întâmplă în acest an cu clasa pregătitoare trebuia să se întâmple de mulţi ani, dar lipsa de curaj şi viziune au întârziat nepermis acest lucru", a mai spus inspectorul general.

Clasele pregătitoare se vor organiza în şcoli

Înscrierile pentru clasa I şi clasa pregătitoare încep pe 5 martie şi se vor face electronic. Părinţii copiilor care împlinesc 6 ani până pe 31 august 2012 sunt obligaţi să-i înscrie pe micuţi la şcoală. Ei pot alege între clasa pregătitoare sau clasa I, dacă cel mic a urmat la grădiniţă grupa pregătitoare.
Părinţii copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2012 pot alege dacă înscriu micuţii la şcoală, în clasa pregătitoare sau la grădiniţă, în grupa mare.
Părinţii care au copii ce împlinesc 7 ani până pe 31 august 2012 sunt obligaţi să înscrie copiii la şcoală în clasa I, indiferent dacă au urmat la grădiniţă clasa pregătitoare sau nu.
Părinţii îşi pot înscrie copiii la şcoala unde este arondată locuinţa sau la altă şcoală. La înscriere vor avea prioritate copiii care locuiesc în zona arondată şcolii, iar pentru ceilalţi se vor pregăti criterii clare de departajare, care vor fi anunţate din timp de către fiecare şcoală. Inspectoratul Şcolar lasă concurenţa liberă între şcoli. "Este interzis ca înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I să se facă după departajări prin testări, diverse evaluări. Dacă vor fi mai multe solicitări la o anumită şcoală, Inspectoratul va suplimenta numărul de clase de la acea şcoală. "Avem spaţii şi profesori pentru toate clasele care se vor forma. În oraş toate şcolile au spaţiile necesare pentru clasele pregătitoare şi clasele I. În mediul rural este posibil ca unele clase pregătitoare să se facă la grădiniţe, însă nu va fi o problemă, pentru că de cele mai multe ori grădiniţa are aceeaşi clădire sau o clădire apropiată cu şcoala", a explicat inspectorul general Viorel Botea.

În grădiniţe se vor primi mai mulţi copii de 3 şi 4 ani

În clasele pregătitoare nu se vor pune note sau calificative, dar se vor pune absenţe şi la un număr mare de absenţe se va suspenda alocaţia. Copiii vor învăţa, jucându-se, să comunice, să cunoască mediul înconjurător, să respecte disciplina şcolară, astfel încât trecerea de la grădiniţă la programul unui şcolar în clasa I să fie cât mai uşoară, a precizat inspectorul general Viorel Botea. "Sălile de clasă vor fi adaptate nivelului de vârstă al copiilor, care vor beneficia şi de mijloace moderne de învăţare. Ministerul Educaţiei are fondurile necesare pentru acest lucru deşi, conform legii, aici ar fi fost datoria Primăriei. Sunt unele primării care s-au ocupat de dotările necesare. Programele şcolare pentru copiii care vor intra la clasa pregătitoare sunt în etapa de finalizare, iar părinţii vor fi informaţi asupra elementelor de programă importante în momentul înscrierii", a explicat inspectorul Botea.
Ministerul consideră că în acest fel va creşte numărul de copii care merg la şcoală, pentru că mulţi dintre cei care trebuiau să urmeze grupa pregătitoare nu făceau acest lucru. În plus, grădiniţele vor fi descongestionate şi vor putea primi mai mulţi copii cu vârste de 3 şi 4 ani. Învăţătorii care vor avea în toamnă o clasă pregătitoare vor beneficia de o formare în luna mai, toate acestea fiind susţinute cu fonduri europene.

Telverde pentru informaţii despre înscrierea la şcoală - 0800 816 239

Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar, pune la dispoziţia părinţilor informaţiile necesare pentru ca înscrierea la şcoală să decurgă fără probleme. Părinţii care au copiii în grădiniţe vor primi informaţii de la educatoare, dar şi broşuri în care este explicat totul, pas cu pas. Părinţii care nu au copiii la grădiniţă vor putea obţine aceleaşi informaţii de la o linie de telefon gratuită, telverde, pentru judeţul Brăila numărul de telefon fiind: 0800 816 239. La acest număr vor răspunde consilierii pentru reţeaua şcolară Iuliana Ignat şi Paula Todiraş. Astăzi programul este între orele 8.00 şi 16.00, iar joi şi vineri între 12.00 şi 16.00. Pentru celelalte săptămâni Inspectoratul va anunţa în timp util un program.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro