Mergi la conţinutul principal

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare

De lunea viitoare, mai precis din 16 februarie, încep înscrierile în clasa pregătitoare, deci şi căutarea febrilă a unui învăţător. Scandal şi cozi nu au mai fost anul trecut şi cum metodologia - cel puţin proiectul publicat până acum - nu a fost schimbată, este posibil ca situaţiile neplăcute să fie evitate şi în acest an. Din datele centralizate la nivelul Ministerului Educaţiei reiese că 99% din cererile depuse în 2014 au fost admise în prima etapă de înscriere.
Părinţii care au copii ce împlinesc şase ani până la 31 august 2015 trebuie să-i înscrie la şcoală, în clasa pregătitoare. Vor putea fi înscrişi şi direct în clasa I copiii care împlinesc şapte ani până la data amintită. În cazul în care copilul nu împlineşte şase ani până la 31 august, este nevoie de o evaluare psihologică, în urma căreia să reiasă că dezvoltarea psiho-emoţională a copilului este suficientă pentru a face faţă sarcinilor şcolare din clasa pregătitoare.
Legislaţia dă voie părinţilor să-şi aleagă şcoala, nu învăţătorul şi de aici mai apar unele nemulţumiri. "Degeaba îţi dai copilul la o şcoală cu o bună reputaţie, dacă nu ajunge la un învăţător bun. Chiar dacă va fi admis la şcoala «Cuza», unde vreau eu să-l dau, dacă nu intră la clasa învăţătoarei pe care o vreau vom pleca de acolo la altă şcoală unde vom avea învăţător mai bun", ne-a spus o mămică. Pentru ca părinţii să se convingă că micuţii vor avea în şcoli cele mai bune condiţii şi să vadă cum predau toţi învăţătorii care vor lua clase pregătitoare în anul şcolar următor, instituţiile de învăţământ vor organiza Zilele Porţilor Deschise, în timpul cărora părinţii vor putea vizita şcoala, chiar vor putea intra la ore sau să stea de vorbă cu profesorii. "Ideal este ca învăţătorul şi copilul să fie compatibili, iar acest lucru se poate realiza cu o bună consiliere a părinţilor. Ei cer referinţe de la alţi părinţi, iar decizia de a alege un anume învăţător nu e întotdeauna bine fundamentată. Nu ţin cont că nu întotdeauna un învăţător foarte exigent dă rezultate cu toţi copiii. Fiecare cadru didactic are un anumit stil pedagogic. Unii sunt mai calzi, pun mai mult accent pe latura emoţională, alţii se apleacă mai mult pe rigoare. Unii copii reacţionează bine în prima situaţie, alţii în cea de-a doua. Cel mai bine e ca părinţii să solicite consiliere la şcoală, deşi din experienţa mea pot să spun că sunt părinţi care vin la consiliere, li se explică, apoi pleacă şi fac tot ce vor ei. Legea dă dreptul părintelui să aleagă şcoala. Repartizarea copiilor pe clase se face în funcţie de mai multe criterii, iar dacă în Consiliul de Administraţie al şcolii se decide să se ţină cont şi de opţiunea părintelui, se va încerca satisfacerea tuturor solicitărilor", a explicat inspectorul de specialitate Ecaterina Bonciu.

Ziua porţilor deschise în şcoli, în perioada 18 - 26 februarie

Calendarul înscrierii, decalat cu o săptămână, conform deciziei ministerului, prevede că începând din 16 februarie se va afişa numărul de clase disponibile la fiecare şcoală şi va începe procesul evaluării psihosomatice a copiilor, acolo unde părinţii solicită aşa ceva sau în cazul celor care nu împlinesc 6 ani până la sfârşitul lunii august. În următoarele zece zile, 18 - 26 februarie, părinţii vor putea vizita şcolile şi vor putea beneficia de îndrumare, consiliere, pentru alegerea celui mai potrivit cadru didactic. De asemenea, se vor organiza în grădiniţe întâlniri între părinţi şi învăţători pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor care vor fi cuprinşi în anul şcolar 2015 - 2016 în învăţământul primar. Rezultatul evaluării psihosomatice a copiilor va fi comunicat, în scris, părintelui până la jumătatea lunii martie. Tot în perioada 23 februarie - 13 martie, părinţii trebuie să completeze on-line sau la sediul şcolii dorite cererile tip de înscriere, care trebuie apoi validate la şcoală, în intervalul orar 8.00 - 20.00 de luni până vineri şi între 8.00 şi 13.00 sâmbăta. Prima etapă de înscriere va începe din 16 martie cu procesarea, de către comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar, a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere. Apoi, între 20 - 21 martie, la nivelul fiecărei şcoli, pe baza informaţiilor din cererile-tip de înscriere şi din documentele depuse de părinţi, a cererilor părinţilor care solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, se afişează copiii admişi şi locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unităţile de învăţământ, se face prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare. Lista cu cei admişi va fi validată de Consiliul de Administraţie al şcolilor, apoi va fi publicată. Aceste cereri vor fi marcate şi în aplicaţia informatică. A doua etapă de înscriere va începe pe 23 martie pentru cei rămaşi neînscrişi. Ei vor putea opta doar pentru locurile rămase libere.

Majoritatea cererilor rezolvate din prima etapă de înscriere în 2014

Anul trecut, la Brăila s-au rezolvat cererile făcute de părinţi din prima etapă în proporţie de 90%. Metodologia prevede şi reglarea planului de şcolarizare pe parcurs, în funcţie de solicitări şi de resursele disponibile. Concret, acolo unde au fost solicitări şi s-a depăşit numărul de locuri scos iniţial, s-a mărit numărul de clase, dacă era spaţiu disponibil, sau s-a aprobat mărirea numărului de elevi în clasă peste 25 cât prevede legea. Asemenea situaţii s-au întâlnit la şcolile: "Eminescu", "F. Neagu", "Al. I. Cuza" sau "Mihu Dragomir". Pentru cei 10% care nu au fost înscrişi din prima etapă, redistribuirea s-a făcut la alte şcoli, dar numai cu aprobarea părinţilor. Şi anul acesta, la Inspectoratul Şcolar va fi disponibil un telefon verde, un număr care se poate apela gratuit, la care vor răspunde membrii comisiei judeţene de înscriere. Din această comisie face parte şi un psiholog, iar acesta va putea să consilieze părinţii, atunci când este cazul, a mai precizat inspectorul de specialitate, Ecaterina Bonciu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro