În ultimii 30 de ani, frecvenţa ploilor torenţiale a crescut pretutindeni în lume, dar în special în sud-estul Asiei, arată un studiu publicat în revista Climatic Change de experţi ai Institutului Potsdam de Cercetare a Impactului Schimbărilor Climatice. Raportul a fost elaborat pe baza înregistrărilor de la mii de staţii meteo din perioada 1900-2010, scrie agerpres.ro.
Intervalul în care s-a constatat această modificare, începând din 1980 până în prezent, este cel în care au sporit considerabil şi emisiile de gaze cu efect de seră, iar actualul studiu confirmă concluziile altor lucrări similare, potrivit cărora încălzirea planetei duce la fenomene meteorologice extreme, precum valurile de căldură sau precipitaţiile foarte abundente.
2010, anul cu cele mai multe recorduri
Pentru a analiza eventuala legătură dintre schimbările climatice şi sporirea numărului de precipitaţii extrem de abundente, oamenii de ştiinţă au urmărit variaţia cantităţii de apă acumulate în atmosferă pe măsură ce aceasta se încălzeşte. S-a constatat că aerul mai cald absoarbe mai multă apă, care apoi cade pe Pământ sub formă de ploi puternice.
La nivel global, din 1980, au fost cu 12 % mai multe precipitaţii care au depăşit niveluri record precedente, creşterea fiind de 56 % în Asia de Sud-Est şi de 31 % în Europa, au observat experţii germani.
Cele mai multe asemenea recorduri s-au înregistrat în anul 2010, din Pakistan până în statul american Texas. Inundaţiile din statul asiatic s-au soldat atunci cu peste 2.000 de morţi, au afectat 18 milioane de persoane şi au dus la o epidemie de holeră.
Mă aştept ca această tendinţă să continue în deceniile care vor veni - depinde, desigur, de emisiile de gaze cu efect de seră ale omenirii, a declarat Dim Coumou, unul dintre autorii studiului.