Încălzirea globală ameninţă oraşele de coastă ale SUA | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Încălzirea globală ameninţă oraşele de coastă ale SUA

Inundaţiile care se produc ca urmare a valurilor puternice combinate cu precipitaţii abundente reprezintă o ameninţare tot mai mare, uneori devastatoare, pentru 40% din populaţia SUA care trăieşte în regiunile de coastă, avertizează un studiu elaborat de oameni de ştiinţă de la College of Marine Science din cadrul University of South Floridas (USF), analiză publicată în revista Nature Climate Change, informează agerpres.ro.
Acest tip de inundaţii împreună cu creşterea continuă a nivelului mărilor „pot avea un impact devastator pentru aceste regiuni joase, dens populate şi puternic dezvoltate, cu consecinţe sociale, economice şi de mediu", spune într-o declaraţie autorul studiului Thomas Wahl de la College of Marine Science şi University of Siegen din Germania.

La frontiera cu Golful Mexic

Cel mai mare risc este pentru comunităţile situate de-a lungul coastelor atlantice şi a coastelor statelor din sudul SUA de la frontiera cu Golful Mexic (Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama şi Florida) supranumite statele din Golf, atrag atenţia experţii implicaţi în realizarea studiului.
Cercetătorii au urmărit două surse distincte de inundaţii litorale: talazurile furtunilor şi precipitaţiile abundente. Ei au analizat date din peste 30 de oraşe din SUA de-a lungul Pacificului, Atlanticului şi coastelor statelor americane din zona Golfului Mexic, inclusiv din 17 oraşe portuare puternic populate, mergând înapoi până în anul 1950.

Configuraţia locului

Cercetătorii au identificat, de asemenea, trei mecanisme cheie care determină inundaţiile generate de combinarea valurilor puternice cu precipitaţiile abundente: nivelurile ridicate din estuar, talazurile de furtună ale inundaţiilor, exacerbate de precipitaţiile abundente şi talazurile de furtună moderate care acţionează pentru a bloca drenajul. „Dacă toate aceste mecanisme sunt relevante sau nu într-un anumit loc depinde foarte mult de configuraţia locală", a spus Wahl.
Cu toate acestea, autorii notează că acest tip de inundaţii a crescut constant în ultimii 100 de ani de-a lungul mai multor zone ale liniei de coastă. Wahl spune ca este nevoie de mai multe cercetări cu privire la legăturile dintre schimbarea climei şi producerea acestor inundaţii determinate de valuri şi precipitaţii. În acelaşi timp el speră că urbaniştii din comunităţile costiere vor începe să ia în serios acest fenomen.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro