Din această lună, preţul de facturare a energiei termice furnizate în sistem centralizat se scumpeşte cu aproximativ 7 procente. Consilierii municipali au aprobat în cursul zilei de ieri noul preţ al gigacaloriei, mai mare cu circa 10 lei în comparaţie cu vechiul preţ. Concret, începând cu această lună, pentru energia termică livrată brăilenilor arondaţi sistemului de termoficare noul preţ stabilit este de 165,3 lei/Gcal, faţă de 154,56 lei/Gcal cât a fost până în decembrie anul trecut.
Contextul acestei modificări este aprobarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a preţului de producere a energiei termice destinate populaţiei, care în cazul SC "CET" SA Brăila este de 180,18 lei/Gcal, precum şi a preţului local de referinţă pentru brăileni (155,23 lei/Gcal) şi a subvenţiei unitare pentru combustibil suportată de municipalitate (94,6 lei/Gcal). Noile valori comunicate Primăriei Brăila sunt ca răspuns la solicitarea operatorului local de termoficare, adică SC "CET", privind aprobarea preţurilor aferente anului 2010.
Din calculele indicate în raportul de specialitate anexat hotărârii CLM rezultă că finalitatea deciziilor ANRE este un plus de 21,48 lei/Gcal cu 3 variante de lucru: menţinerea neschimbată a valorii unitare a subvenţiei; a preţului local pentru populaţie sau a treia, împărţirea între cele două a plusului de 21,48 lei. În varianta în care s-ar fi menţinut neschimbat preţul de facturare pentru populaţie, scumpirea cu 21,48 lei/Gcal ar fi trebuit să fie integral suportată de bugetul local, adică un final de 110.1 lei/Gcal. La cealaltă extremă, bascularea în preţul pentru populaţie ar fi dus la un nivel de 176,04 lei pentru fiecare gigacalorie livrată clienţilor persoane fizice. În concluzie, s-a ales varianta a treia, în care majorarea cu 21,48 lei/gcal să fie împărţită în mod egal. Astfel, 10,74 lei/Gcal a revenit în sarcina bugetului local şi tot atât şi la preţul de facturare pentru populaţie. În final, efortul bugetar pentru fiecare gigacalorie a crescut la 99,27 lei (88,53 lei/Gcal vechiul preţ), iar brăilenii arondaţi "CET" vor plăti 165,3 lei pentru fiecare unitate de energie termică consumată.
De menţionat este că vechiul preţ perceput brăilenilor pentru energia termică rămăsese neschimbat din sezonul rece 2008 - 2009, când a fost majorat de la 140,51 lei/Gcal la 154,65 lei/Gcal.
Termocentrala a trecut pe păcură
În altă ordine de idei, în contextul declarării de către Ministerul Economiei a situaţiei de urgenţă în ceea ce priveşte alimentarea cu gaz metan, sucursala locală a "Electrocentrale" din cadrul "Termoelectrica" a renunţat de câteva zile la consumul de gaz şi a trecut pe arderea păcurii pentru producerea energiei electrice. "Trecerea la consumul de păcură, de la cel pe gaz, s-a făcut încă de sâmbătă, la această oră fiind funcţional un singur cazan al unui grup de producere a energiei electrice. De asemenea, sunt discuţii în vederea pornirii şi celui de-al doilea cazan al grupului", ne-a declarat Viorel Cotigă, directorul "Electrocentrale" Brăila.
În ceea ce priveşte SC "CET" un alt mare consumator de gaz metan din zonă, operatorului local de termoficare i s-a menţinut debitul de gaze naturale. Potrivit conducerii SC "CET", la acest moment se menţine cota de 11.000 mc/h, context în care se reuşeşte asigurarea unei temperaturi de 50 grade Celsius în calorifere, adică aproape 20 de grade în apartamente.
Reamintim că luni după-amiază, Ministerul Economiei a declarat situaţie de urgenţă din cauza dificultăţilor semnalate în alimentarea cu gaze a consumatorilor, anunţând că furnizarea de gaze naturale va fi oprită pentru consumatorii întreruptibili. Ministrul Adriean Videanu a declarat că România are o cantitate suficientă de gaz în stoc, dar nu poate fi extras din depozite la capacitate maximă din cauza temperaturilor reduse. De asemenea, oficialul a precizat că, în acest moment, nu sunt probleme în ceea ce priveşte asigurarea gazului pentru consumatorii casnici. Cu alte cuvinte, declararea situaţiei de urgenţă a fost necesară pentru a crea cadrul legal care permite reducerea cantităţii de gaze furnizate consumatorilor industriali sau chiar întreruperea furnizării, prioritar fiind consumul casnic.