Gheţurile din Antarctica au atins, în ciuda încălzirii globale, un nivel record de peste 20 de milioane de kilometri pătraţi, pentru prima dată de la primele măsurători ştiinţifice ale banchizei antarctice, realizate de NASA în 1979 cu ajutorul unor sateliţi. Cercetătorii de la NASA spun că, deşi suprafaţa ocupată de gheţurile din Antarctica a crescut, "planeta, în ansamblu, continuă să se încălzească", informează Agerpres.
Noul record stabilit de gheaţa antarctică reflectă diversitatea şi complexitatea mediului înconjurător de pe Terra, afirmă specialiştii de la NASA. Claire Parkinson, cercetător la Centrul Goddard pentru Zboruri Spaţiale, operat de NASA, consideră că aceste modificări în privinţa suprafeţei acoperite cu gheaţă reprezintă "un microcosmos în universul încălzirii globale".
De la sfârşitul anilor 1970, zona arctică a pierdut, în medie, 53.900 de kilometri pătraţi de gheaţă în fiecare an. În schimb, Antarctica a câştigat, în medie, 18.900 de kilometri pătraţi de gheaţă pe an.
O climă mai caldă schimbă modelele climatice, spune Walt Meier, cercetător la Centrul Goddard. Uneori, aceste modele climatice aduc aer mai rece în anumite regiuni ale globului.
În Antarctica, gheţurile pot să circule libere în jurul continentului şi nu au nevoie de prea mult timp pentru a se acumula şi pentru a forma noi banchize. "Fenomenul poate fi explicat, parţial, prin factorii geografici şi geometrici. Întrucât în jurul Antarcticii nu există bariere precum cele de la Polul Nord, gheaţa se poate extinde cu uşurinţă, dacă există condiţii favorabile", a adăugat Walt Meier.