Cardul naţional de sănătate devine, începând cu 1 septembrie, unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. De aceea, asiguraţii care nu au intrat încă în posesia lui pot verifica dacă li s-a emis acest document, prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS sau se pot adresa Caselor de Asigurări de Sănătate în evidenţa cărora se află. Asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia, iar cei care l-au pierdut sau deteriorat pot solicita eliberarea unui duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului act şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15,5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat. Adeverinţa are o valabilitate de 60 de zile.
La sediul CJAS Brăila au rămas neridicate 2.147 de carduri
Procesul de tipărire şi distribuire a cardurilor de sănătate este continuu. Acesta este motivul pentru care întotdeauna vor exista la casele judeţene carduri ce nu au putut fi înmânate prin servicii poştale asiguraţilor. Pentru judeţul Brăila au fost tipărite 235.808 carduri naţionale de asigurări de sănătate, 4.136 fiind ale persoanelor decedate în perioada cuprinsă între momentul tipăririi şi momentul distribuirii. Poşta Română a distribuit către asiguraţi un număr de 216.194 carduri, diferenţa de 15.478 fiind returnată către CAS Brăila. Medicii de familie au ridicat 10.799 de carduri, iar 2.532 au fost ridicate de către asiguraţi direct de la sediul CJAS Brăila. În momentul de faţă, la sediul CJAS Brăila au rămas 2.147 carduri, din care 1.289 aparţin asiguraţilor care nu sunt înscrişi la medici de familie.
De precizat că începând cu 25 iunie, asiguraţii casei OPSNAJ înscrişi pe listele medicilor de familie din judeţul Brăila pot să îşi ridice cardurile de sănătate de la sediul CJAS Brăila. Din 1.349 carduri primite de la CASA OPSNAJ pentru distribuire, 472 au fost ridicate de către asiguraţi.
În luna iulie au fost emise 880 carduri duplicat la solicitarea persoanelor care le-au declarat furate/pierdute/deteriorate pe cele emise iniţial sau pentru modificarea datelor personale. Urmează a fi tipărite 10.630 carduri pentru persoane asigurate care nu au beneficiat de acestea. Până în prezent, la nivelul judeţului Brăila au fost activate de către furnizorii de servicii medicale 131.712 carduri naţionale de sănătate.
CJAS acordă asistenţă continuă pentru utilizarea cardului
Asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză legitimaţia de sănătate vor depune o cerere la casa de asigurări, prin care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate de 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ci va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.
Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Asiguraţii respectivi vor primi cardul prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.
" Acordăm asistenţă continuă furnizorilor şi asiguraţilor pentru orice problemă întâmpinată la utilizarea cardului. Persoanele care nu au intrat în posesia cardului se pot prezenta la sediul CAS Brăila pentru a-l ridica. Orice informaţie se poate obţine la sediul CAS Brăila, et. 1, cam. 106, iar lista persoanelor de contact a fost afişată pe site-ul instituţiei la rubrica «Cardul naţional de sănătate - asiguraţi - secţiunea listă persoane contact card naţional»", a precizat dr. Camelia Nedelcu, preşedinte-director general al CJAS.