* este vorba despre întârzierea transformării Corpului E (Cardiologie-Pediatrie) al Spitalului Județean de Urgență Brăila în spațiu dedicat COVID-19, astfel încât Corpul B să își reia activitatea dedicată bolnavilor cronici și Corpul A să fie degrevat de surplusul de pacienți * subiectul a fost dezbătut în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila, președintele Francisk Chiriac atacându-l destul de dur pe directorul Direcției de Sănătate Publică Brăila, Gabriel Ciochină, pentru faptul că nu se grăbește să avizeze transformarea Corpului E în spațiu pentru pacienții cu coronavirus * discuțiile au degenerat în cadrul ședinței, ajungându-se la ”săgeți” către zona ocultă, discuții privind ”pupile din Județean” și atacuri politice * Ciochină a precizat, vineri, că dosarul privind transformarea secției de Cardiologie-Pediatrie în spital suport COVID-19 este deocamdată în analiză
După scandalurile legate de transferul de pacienți COVID-19 din alte județe la Spitalul Județean de Urgență Brăila, acum liderii administrației au pornit un altul, legat de mutarea pacienților pe plan local. Mai exact, despre transformarea Corpului E (Cardiologie - Pediatrie) a SJU Brăila în spațiu dedicat pacienților cu coronavirus, ceea ce ar permite revenirea la normal a Corpului B (care a funcționat până acum ca spațiu dedicat COVID-19) și degrevarea activității și relaxarea surplusului de bolnavi din Corpul A. Ei bine, președintele CJ Brăila s-a plâns, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare, că tot acest deziderat s-a blocat la Direcția de Sănătate Publică Brăila, unde dosarul privind transformarea Corpului E în unitate COVID-19 zace blocat, deși Corpul respectiv este mobilat, utilat și gata să fie folosit. Acesta chiar l-a atacat destul de dur pe directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină, ajungându-se la discuții despre apartenența politică a acestuia. Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, Ciochină a precizat că dosarul privind transformarea secției de Cardiologie-Pediatrie în spital suport COVID-19 este deocamdată în analiză, activitatea Direcției fiind extrem de intensă în această perioadă. Cert este că foarte mulți consilieri dinspre tabăra PNL Brăila și-au exprimat nemulțumirea privind faptul că la Corpul A al Spitalului Județean se creează zilnic cozi imense de pacienți cu diverse probleme, solicitând urgentarea acestei proceduri. Printre atacuri politice și explicații, s-a ajuns chiar și la discuții despre zona ocultă, în contextul pandemiei de coronavirus, ba chiar și la ironii privind ”pupilele din Județean” ale consilierilor.
Problema pacienților care așteaptă cu orele să fie triați și tratați
Consilierul județean PNL Brăila Dănuț Lungu a fost cel care a ridicat problema legată de cozile care se creează la Corpul A al Spitalului Județean, în contextul în care secțiile din Corpul B au fost mutate temporar acolo, cât timp imobilul respectiv a fost dedicat COVID-19. Acesta l-a rugat pe Chiriac să găsească soluții pentru deblocarea serviciilor medicale pentru pacienții cu probleme cronice.
”Domnule consilier, toată documentația referitoare la transformarea Corpului E în corp COVID-19 este la DSP. Luni s-a terminat de mobilat absolut tot Corpul E, cu sală de operații, cu paturi, cu tot ce trebuie pentru viitorii - «Doamne Ferește!» -, pacienți. Marți a fost trimisă toată documentația la Direcția de Sănătate Publică și zace acolo. DSP să își asume aceste lucruri! Astăzi (joi) de dimineață am vorbit cu domnul director Ciochină și mi-a spus în felul următor: că este foarte ocupat, că el muncește până la 11 noaptea. Vom vedea ce vom face. Eu îl înțeleg că muncește până la 11 noaptea, dar e o situație de urgență și l-am rugat frumos, respectuos, să se uite pe acea documentație, să avem hârtia necesară pentru transformarea Corpului E în corp COVID, astfel încât să putem să funcționăm legal”, a declarat Chiriac.
Lungu a insistat că ar trebui găsite soluții pentru deblocarea serviciilor pentru pacienți, astfel că șeful CJ Brăila a replicat iritat: ”Păi și ce să fac? Să mă duc eu să îl iau de gât pe domnul Ciochină?”, spre nemulțumirea liberalului, care i-a sugerat lui Chiriac să discute cu managerul SJU, eventual să găsească soluții alternative până la rezolvarea problemei.
”Domnule președinte, domnul director al DSP se ocupa cu campania electorală a PNL-ului, așa că dumneavoastră puteți să așteptați hârtia aceea, că nu o să vină la timp, niciodată. Ați înțeles? De asemenea, dacă tot aveți Corpul B liber acum, pentru că știți foarte bine că nu sunt mulți bolnavi, nu vreți să încercați să îl renovați, dacă tot este gol?”, a declarat la rândul său consilierul județean PND Cătălin Iordache.
În replică, Francisk Chiriac a precizat că în momentul de față se elaborează studiul privind reabilitarea Corpului B al spitalului prin intermediul fondurilor europene, punctând că imobilul a primit recent dotări importante.
”Suntem la luarea avizelor. Avem și o sumă aproximativă. Acel corp, va costa CJ Brăila - să găsim sursa de finanțare, cum am găsit-o și pentru Corpul A -, 16 milioane euro. Am reabilitat tot ceea ce înseamnă parcare, am introdus CT, RMN doar pentru pacienții cronici. Ca să nu îi mai plimbăm cu Salvarea de la Corpul A la Corpul B. În momentul în care ne vom muta, firma respectivă, care are CT-ul, va veni și îl va pune în funcțiune. Vom lua avizul, după care vom instala și RMN-ul. Avem și aparat radiologic digital în acel corp. Deci vom avea toate serviciile conexe, astfel încât acei pacienți să poată fi tratați corespunzător în Corpul B. Este un plan de-al nostru început de acum patru ani. Uitați că se finalizează. În ceea ce privește modernizarea saloanelor - că la asta vă referiți dumneavoastră -, trebuie să strângem toate documentele. Să dea Dumnezeu! Eu mă interesez foarte mult așa cum am reușit să reabilităm Corpul A, pe fonduri europene - pentru că acolo nu e de glumă și nu are nimeni cum să dea din degețele, pentru că e bob numărat și răspundem în fața OLAF-ului și mă bucur foarte mult -, să putem să depunem un proiect și pentru Corpul B. Pentru reabilitare totală”, a explicat Chiriac, exprimându-și totodată îngrijorarea pentru problemele pe care le va ridica Direcția de Cultură, fiind vorba despre o clădire de patrimoniu.
Liberalul Marian Sârbu a ținut să reamintească faptul că România a primit, recent, un grant de la Banca Mondială pentru a achiziționa aparatură medicală, astfel că Spitalul Județean Brăila va primi un aparat RMN din sumele alocate și că tot ceea ce are de făcut este să amenajeze spațiul respectiv.
”Avem contractul de amenajare, dar nu putem intra în Corpul B ca să punem acel RMN, pentru că este Corp COVID, stimate consilier. În momentul când îl vom transforma, intră firma de construcție, avem termene, știm. Asta e. Nu a fost nici vina mea, nici a dumneavoastră că a veni această pandemie peste noi. Dacă lucrurile erau ca înainte, acel aparat RMN era deja montat. Dar suntem în urmă cu trei luni. Nu am putut să intrăm. Acolo era distribuit acel aparat”, a explicat Chiriac.
«Oculta Mondială», «Pupilele» din Județean și ironiile lui Căpățînă
Tot despre rezolvarea mai rapidă a problemei pacienților non-COVID-19 a dorit și consilierul județean PNL Laurențiu Chiru să atragă atenția, însă discuțiile au căpătat o tentă politică și au degenerat rapid, ajungându-se într-o zonă legată de evoluția pandemiei de coronavirus din ”interese oculte sau neoculte”, ”pupile” ale consilierilor în cadrul SJU și modul în care pot fi cheltuiți banii publici în timpul stării de urgență și de alertă.
”Referitor la situația și virusul care ne-a atacat din toate punctele de vedere. Trebuie să luăm niște măsuri mult mai rapide. Începând de la spitalul județean, pentru că acolo ne deranjează foarte mult ceea ce se întâmplă, din toate punctele de vedere. Pe toată lumea deranjează. Și psihic și pe cei care au fost dați la o parte și au tot felul de probleme. Sunt zilnic sute de oameni în fața Corpului A, pentru că am blocat Corpul B. Dar starea de urgență, starea de alertă ne permit să luăm cu totul și cu totul alte măsuri. Trebuie luate niște măsuri, chiar dacă sunt «băieți de casă» sau toți ceilalți. Trebuie să ne reîntoarcem la Corpul B. Să punem la punct Corpul E. Că nu trebuie să stăm pe gânduri ca să luăm niște măsuri. (...) Acest virus nu va trece pe lângă noi nici azi, nici mâine și nu va fi nici peste două luni. Suntem conștienți cu toții că va fi mult prelungit din interese oculte sau neoculte. Și trebuie să acționăm pe Corpul E”, a declarat Chiru, făcând totodată apel la consilieri să se pună în pielea pacienților care sunt nevoiți să stea la cozi în fața spitalului pentru a-și rezolva problemele. De asemenea, acesta a solicitat lămuriri privind sumele donate la spital, întrebând dacă nu cumva s-ar putea folosi pentru urgentarea rezolvării acestei situații.
Cum Chiriac a insistat pe ideea că toate s-ar rezolva dacă de la DSP s-ar da ok-ul pentru mutarea pacienților COVID-19 în Corpul E, Chiru a sărit în apărarea lui Ciochină, punctând că nu crede că directorul DSP Brăila este chiar de rea-credință.
”Eu nu știu dacă este de rea-credință sau nu, dar așteptăm hârtia. Doi. Toate sumele date de privați, de CJ, prin noi, consilierii, sunt folosite pentru materiale sanitare, dezinfectanți și tot ce trebuie pentru spital. În primul rând. Și pentru dotare. Și pentru paturi și noptiere”, a intervenit Chiriac.
Chiru a dorit să atragă atenția că în perioada stării de urgență, respectiv a stării de alertă lucrurile în privința cheltuirii banilor publici s-ar putea rezolva mult mai ușor, doar cu condiția să existe explicații pertinente și transparență în privința cheltuirii sumelor.
”Este nevoie de o transparență în legătură cu acești bani. Pentru că lumea gândește în fel și chip. Ar fi bine să știm orice bănuț care se cheltuie. Mai ales că e o perioadă în care se pot face încredințări directe pe anumite sume și nu deranjează pe nimeni. Pe toată lumea interesează sănătatea și stomacul. Așa gândește toată lumea. Pentru că economia s-a schimbat definitiv și irevocabil, și direcția acestei lumi. Să nu ne ascundem pe după deget”, a spus Chiru.
Șeful CJ Brăila a insistat pe ideea că nu se poate juca nimeni cu banii publici pentru că se vor realiza controale. Acesta chiar a punctat că urmează un control al Curții de Conturi la Spitalul Județean care să verifice achizițiile făcute. Totodată, Chiriac a precizat că în prezent se realizează o curățeniei generală și dezinfectarea Corpului B, deoarece nu mai are niciun pacient, urmând ca după eliberarea secțiilor din Corpul A, procedura să fie reluată și acolo.
Cum liberalul Laurențiu Chiru a insistat pe ideea că lucrurile sunt tratate politic și că nu ar trebui, ci membrii CJ Brăila au datoria de a se concentra pe nevoile cetățenilor, Chiriac a ridicat problema ”pupilelor” consilierilor din spital.
”Domnule consilier, eu știu foarte bine. Fiecare dintre noi are și câte o pupilă prin spitalul ăla. Că de aceea aflăm câte o informație. Ascultați-mă un pic. Dacă vrem să rezolvăm... Că până la urmă nu este spitalul nici al PSD-ului, nici al PNL-ului, nici al nimănui. Este al cetățenilor județului Brăila. Eu vă spun că nu am făcut decât eforturi ca spitalul să meargă în direcția bună. De fiecare dată, am militat pentru aducerea de bani prin cofinanțare de la Ministerul Sănătății. Nici acolo nu poți să te joci, pentru că este finanțare 90% de la minister și restul de 10% de la Consiliul Județean și ați aprobat, și vă mulțumesc foarte mult în fiecare an. Am luat echipamente și așa vom face de fiecare dată. Am militat de fiecare dată ca toate investițiile de la SJU Brăila să se facă din fonduri europene, ca să nu avem subiecte de întors pe aceste aspecte. Am militat de fiecare dată să atragem medici la Brăila prin oferirea de apartamente și am reușit cât de cât să o facem. Dar ține acest lucru numai de noi și dacă noi toți vrem binele spitalului, o putem face. Dacă nu, și începem cu dezbinări, declarații politice, să aruncăm săgeți, indiferent cine este și cine va fi managerul spitalului, nu vom rezolva”, a declarat Chiriac.
Ulterior, consilierul județean independent, Marian Căpățînă a dorit să ”taxeze” ironic această intervenție a șefului CJ Brăila, precizând că el nu are nicio ”pupilă” la Județean, dar mai mult, să atragă atenția, tot în glumă, că Laurențiu Chiru nu a negat că ar avea sau nu așa ceva.
”Domnule președinte, aș începe cu o glumă. Să știți că mi-aș dori și eu să am o pupilă la Spitalul Județean, dar nu am! Ați spus că fiecare dintre noi avem câte o pupilă la Județean”, a afirmat Căpățînă.
”Ce să aveți?! Nu! Domnule doctor, era o figură de stil. Nu am spus-o la modul...”, a replicat Chiriac.
”Problema este la domnul Chiru, că nu a negat că ar avea sau nu”, a continuat consilierul independent, moment în care Chiriac a precizat că a făcut declarația tocmai pentru a descoperi cine are ”pupile” și cine nu.
Una peste alta, Marian Căpățînă a profitat de moment pentru a le atrage atenția colegilor săi consilieri că se discută prea multă politică în timpul ședințelor, lucru care nu le face cinste, din punctul său de vedere.
”Lăsând gluma la o parte, am văzut foarte - foarte multe intervenții politice în partea asta de «diverse». Să știți că nu ne fac bine chestiunile astea. Noi suntem consilieri județeni. Nu intru în definiția cuvântului «a consilia». Dar luăm o indemnizație pentru asta. Facem multe polemici aici și asta nu e bine! Pică rău la imaginea noastră, ca intelectuali și ca reprezentanți ai acestei comunități”, a intervenit Căpățînă, punând capăt contrelor privind problemele legate de mutatul pacienților de la spitalul județean.
Răspunsul DSP Brăila: analizăm
În urma afirmațiilor făcute de președintele Francisk Chiriac în ședința de Consiliul Județean, redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” l-au contacat pe șeful Direcției de Sănătate Publică Brăila, dr. Gabriel Ciochină, pentru un punct de vedere. Acesta nu a dorit să comenteze afirmațiile lui Chiriac, dar ne-a spus că dosarul privind transformarea secției de Cardiologie-Pediatrie în spital suport COVID-19 este în analiză.
“Probabil domnul Chiriac a făcut totul într-o declarație politică. Ori aici, la DSP, nu facem comentarii la declarații politice. Noi avem un dosar înregistrat care este în analiză la medicul șef al instituției. În momentul în care se va finaliza analiza acelui dosar se va trimite un răspuns către Spitalul Județean de Urgență Brăila, cel care a trimis acel dosar. Credeți-mă că dosarul este în analiză. Suntem asaltați cu enorm de multe documente, toate sunt urgente, toate sunt în rezolvare. Suntem o mână de oameni care ne facem datoria din februarie încoace. Rugămintea este să putem să lucrăm”, ne-a declarat dr. Gabriel Ciochină.