Mergi la conţinutul principal
Tichetele în valoare de 500 lei promise la începutul anului școlar au ajuns abia acum la elevii beneficiari

Încă un rateu în Învățământ

* părinții a peste 7.000 de elevi din Brăila au primit abia la final de ianuarie tichetele sociale pentru sprijin educațional în valoare de 500 lei, destinate achiziționării de rechizite și îmbrăcăminte * în mod normal voucherele ar fi trebuit să ajungă la părinții copiilor în septembrie, înainte de începerea școlii, și nu la jumătatea anului școlar * în județul nostru sunt școli unde mai bine de jumătate dintre elevi provine din familii sărace, iar părinții ar fi avut nevoie mult mai devreme de acești bani

 

 

 

În ”România educată” sute de mii de copiii au primit tichete educaționale pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte abia la jumătatea anului școlar! Este vorba despre un proiect al Guvernului, pe fonduri europene, prin care elevii din familii sărace primesc tichete sociale pentru sprijin educațional în valoare de 500 lei, vouchere care, așa cum erau planurile inițiale ale autorităților, ar fi trebuit să ajungă la părinți în septembrie, înainte de începerea anului școlar 2023-2024. Doar că abia în luna octombrie 2023 a fost gata partea birocratică, ordonanța cu regulile privind implementarea programului, ”hărțogăraia” a continuat și în noiembrie și decembrie 2023 și abia în ianuarie 2024 tichetele au început să fie distribuite părințiilor. Iar banii au fost virați în conturi la final de ianuarie, după ce cardurile au ajuns la toți beneficiarii. Foarte târziu! Tichetele sunt extrem de necesare, în Brăila fiind școli unde peste jumătate dintre elevi se află pe lista beneficiarilor.

 

Peste 7.000 de elevi brăileni beneficiază de tichete educaționale

Programul pentru acordarea de vouchere educaționale elevilor dezavantajați din învățământul de stat este finanțat din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, continuându-se astfel sprijinul acordat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020, în contextul în care abandonul școlar și scăderea ratei de școlarizare în rândul copiilor din categoriile vulnerabile pot contribui la creșterea riscului de sărăcie.

Primesc tichete sociale pe suport electronic:

1. Preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

- au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani);

- au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;

- venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei.

2. Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean, în Brăila au fost declarați eligibili peste 7.000 de copiii. Așa cum ne-au declarat reprezentanții instituției, în primele două săptămâni după vacanța de iarnă a fost distribuit către școli un număr de 7.158 carduri, iar școlile le-au transmis mai departe elevilor. Pe lista unităților de învățământ cu cei mai mulți beneficiari se numără cele din localitățile Șuțești, Movila Miresii, Lanurile, Jîrlău, Bărăganul, Galbenu, Tufești, Ulmu, Vișani, Măxineni și Roșiori. De asemenea, mulți beneficiari sunt și în municipiu, mai exact la Școala Gimnazială ”Nedelcu Chercea”, din cartierul Chercea, și la Școala Gimnazială ”Anton Pann”, din cartierul Lacu Dulce.

Așa cum ne-au declarat directorii mai multor școli, cardurile au fost distribuite în totalitate, iar părinții întrebau zilnic când vor primi și banii, acei 500 lei fiind extremi de necesari pentru a le cumpăra copiilor lucrurile necesare pentru școală. Mai mult, sunt școli unde peste jumătate dintre elevi au fost declarați eligibili. Spre exemplu, la Școala Gimnazială ”Grigore Șuțu” din Șuțești, din cei 486 elevi care urmează cursurile la zi, peste 300 provin din familii cu venituri reduse, adică beneficiari sunt peste 60% din totalul copiilor de grădiniță, din clasele primare și gimnaziu. Un procent asemănător este și la Școala Gimnazială Movila Miresii, acolo unde din totalul celor 441 elevi, 255 beneficiază de aceste tichete (57,82%).

O nevoie mare de sprijin pentru a-i ține pe copii la școală este la Jirlău, acolo unde 8 din 10 copii provin din familii cu venituri mici. Concret, din cei 302 copii cât are școala, 231 ar urma să primească acești bani, adică un procent de 76%.

Iar pe lângă cei 7.158 de beneficiari care au primit cardurile acum, în luna ianuarie, alți peste 800 de părinți așteaptă să le primească în tranșa a doua. Iar listele cu beneficiarii finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

De asemenea, trebuie precizat că numărul copiilor pentru care s-a solicitat acest ajutor s-a triplat față de acum trei ani. În anul școlar 2021-2022 au fost 2.638 de beneficiari în județul Brăila, iar în anul școlar 2022-2023 au fost 4.593 de beneficiari.

Cu tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional se pot achiziționa rechizite necesare frecventării școlii și haine. Acestea pot fi achiziționate de la unități care comercializează materiale școlare și îmbrăcăminte, care se află pe lista unității emitente a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, unități autorizate potrivit Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare.

 

Anul trecut, cardurile au fost alimentate în mai

Nu este pentru prima dată când programul este implementat cu mare întârziere. Chiar anul școlar precedent, abia în luna mai toți beneficiarii și-au primit banii.

Așa cum a scris edupedu.ro, în anul școlar 2022-2023 au fost 405.000 de copii, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Pentru 160.000 au fost virați banii în perioada septembrie-noiembrie. Primii care au primit banii (tot cu întârziere, după începerea anului școlar) au fost părinții care aveau deja cardurile din anul școlar 2021-2022, 190.000 de părinți au primit cei 500 de lei la sfârșitul lunii decembrie 2021, iar restul de 55.000 urma să îi primească în primăvara lui 2022. Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene la acea vreme, declara că ”de vină” pentru întârziere ar fi fost greva profesorilor.

Pentru ca situația să nu se repete și în acest an școlar, Boloș declara că va schimba mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile astfel încât părinții să primească banii înainte de începerea școlii. Mai mult, acesta declara că valoarea voucherelor ar putea să crească de la 500 lei la 750 lei. Nu s-a întâmplat însă nici una, nici alta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro