Încă un pas spre preluarea Grădinii Zoo Brăila de către SC ECO SA | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Încă un pas spre preluarea Grădinii Zoo Brăila de către SC ECO SA

• consilierii municipali au aprobat în cadrul ședinței ordinare a CLM Brăila din această lună un studiu de oportunitate privind preluarea de către SC ECO SA a Grădinii Zoologice de la SC APT SA • mutarea vine după un acord de principiu al municipalității ce a primit undă verde încă din luna iunie • consilierii municipali ai PNL Brăila s-au opus acestui proiect, însă au venit cu o abordare nouă în ședință: nu au mai comentat minute în șir în plen, ci au distribuit un document prin intermediul căruia și-au argumentat nemulțumirile legate de predarea Grădinii ZOO către ECO • principala nemulțumire a acestora este că nu a fost luată în calcul vreo variantă de a aduce bani suplimentari la buget

 

Municipalitatea pregătește terenul pentru a scăpa SC Administrația Piețelor și Târgurilor SA de efortul pe care îl reprezenta pentru bugetul societății gestionarea Grădinii Zoologice, dar și pentru a găsi un rol SC ECO SA, după intrarea în schemă a operatorului unic de salubritate. Dacă în luna iunie consilierii municipali au aprobat un acord de principiu pentru transferul Grădinii ZOO către SC ECO SA, în cadrul ședinței ordinare a CLM Brăila din această lună s-a mai făcut un pas în această direcție. Concret, a fost aprobat un studiu de oportunitate care vizează preluarea Grădinii Zoologice, cu patrimoniul său activ și pasiv, dar și modalitatea de gestiune directă, prin concesiune a serviciului de administrare a acestei entități.

În raportul de specialitate al proiectului se precizează că serviciul de administrare a grădinii zoologice face parte din sfera serviciilor și activităților de administrare a domeniului public și privat, care se organizează și funcționează în conformitate cu prevederile OG nr. 71/2002 (privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local) și OUG 57/2019 (privind Codul administrativ). Tot de acolo aflăm că: ”În prezent, serviciul de administrare a obiectivului «Grădina Zoologică» este prestat de SC Administrația Piețelor și Târgurilor SA Brăila, în baza HCLM nr. 471/17 septembrie 2020 și a Contractului de delegare prin concesiune, cu anexele sale, părți integrante: Regulamentul și Caietul de sarcini ale serviciului, Inventarul bunurilor care fac obiectul Contractului. Cheltuielile pentru funcționarea (…) Grădinii Zoologice sunt asigurate prin venituri proprii obținute din vânzarea biletelor și subvenții de la bugetul local”.

Însă, odată cu 1 martie, SC ECO SA, întreprindere publică a Municipiului Brăila nu mai are ca obiect principal de activitate serviciul de salubrizare (care a fost preluat de RER), astfel că societatea se reorganizează și vizează prestarea unor servicii de administrare a domeniului public și privat.

În acest sens, CLM Brăila, în calitate de autoritate deliberativă și acționar majoritar la cele două societăți, a emis o hotărâre în 15 iunie 2023 privind acordul de principiu privind transmiterea gestiunii directe prin concesiune a Grădinii Zoologice de la Piețe către ECO. Hotărâre prin care fostul operator de salubritate a fost împuternicit să prezinte un studiu de oportunitate în acest sens. Mai precis, privind preluarea Grădinii, a patrimoniului activ și pasiv, a personalului angajat, precum și a contractelor perfectate de SC APT SA cu diverși agenți economici. La pachet, APT a primit împuternicire de a efectua toate demersurile pentru predarea obiectivului către ECO. Context în care s-a întocmit și prezentat un studiu de oportunitate la data de 26 iulie. De asemenea, ECO a informat Primăria că a aprobat în Consiliul de Administrație noua organigramă, care prevede și structura ”Serviciul de administrare Grădina Zoologică”.

”Procedura de transmitere-preluare a gestiunii se desfășoară concomitent, pe mai multe planuri, în cadrul fiecăreia dintre cele două întreprinderi publice, atât pentru o bună corelare a măsurilor ce vor fi implementate, cât și pentru completarea și modificarea cadrului legal ce stă la baza funcționării lor”, se mai punctează în raportul proiectului.

 

Liberalii au schimbat abordarea: protestează în scris

Consilierii municipali ai PNL au fost împotriva acestui demers al municipalității încă de la momentul dezbaterii privind acordul de principiu pentru acest transfer. În cadrul ședinței din 16 august, liberalii au schimbat oarecum strategia și au preferat să nu mai comenteze în plen și să stârnească schimburi de replici și atacuri care să dureze minute bune, ci au venit ”înarmați” cu un document în care și-au expus punctul de vedere, pe care l-au transmis tuturor consilierilor.

”Înainte de a trece la vot am vrea să vă înmânăm argumentele pentru votul negativ pe care îl transmitem pentru acest proiect. Aș vrea să le împart la toți consilierii, să vadă argumentele, ca să nu mai stăm la discuții. Că sunt destule probleme cu acest proiect și nu are rost”, a declarat în ședință consilierul PNL George Marius Sandu, după care a procedat la împărțirea documentelor în sală.

Liberalii au invocat șapte puncte pe care le-au considerat în neregulă la acest proiect. Iată ce au argumentat aceștia în respectivul document: ”1. SC ECO SA Brăila are în activ cariera de piatră de la Măcin cu investiții în perioada 2009-2021 de peste 2.600.000 lei și are un capital social de peste 10.000.000 lei. 2. Parcul de utilaje al SC ECO SA a fost reînnoit constant în ultimii ani, iar acum este format din utilaje moderne și performante. În 2019 au fost achiziționate trei autogunoiere, o măturătoare pe care poate fi atașată și o sărăriță, precum și o multifuncțională cu cârlig. În 2020, SC ECO SA s-a dotat cu două autocompactoare noi și cu un tractor cu încărcător frontal și remorcă. În 2021 a mai intrat în patrimoniul societății o autocompactoare. 3. Din declarația dl. Primar rezultă: SC ECO SA va păstra în conservare toate utilajele folosite în prezent pentru activitatea de salubritate, mai ales că e vorba de mașini noi: «ECO nu va vinde utilajele ci le va conserva, ca un plan de rezervă pentru situația în care operatorul unic nu va face față, ca să avem măcar un minim de utilaje necesar pentru a face față situației»”, au mai adăugat liberalii, întrebând totodată de ce aceste utilaje nu produc venituri.

”4. Studiul de oportunitate pentru preluarea Grădinii Zoologice Brăila, cu patrimoniul său activ și pasiv nu prezintă în acest proiect date concrete privind oportunitatea de a trece acest activ în patrimoniul ECO SA. 5. Nu avem siguranța că activitatea este transparentă prin finanțarea cheltuielilor de funcționare și exploatare proprii și sunt corect asigurate din activitățile enumerate în studiu. 6. Se face referire la subvenții din partea Municipiului Brăila, ceea ce denotă că Bugetul local va fi încărcat cu alte sume de bani (din banii contribuabililor). 7. Studiul de oportunitate este prezentat în acest proiect ca un document care cuprinde date generale, definiții, principii, context legislativ și finanțare. Nu are nimic concret, respectiv oportunitatea de a aduce la bugetul local venituri suplimentare”, se mai arată în documentul PNL-iștilor.

La final, liberalii au catalogat proiectul privind transmiterea Grădinii ZOO de la Piețe la SC ECO drept ”o glumă”, principala lor nemulțumire fiind legată de faptul că întregul demers al municipalității a omis o componentă extrem de importantă din punctul lor de vedere: ”să aducă venituri la bugetul local”.

Studiul de oportunitate a fost  aprobat cu votul majorității și cu 7 voturi ”împotrivă” din partea consilierilor PNL.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro