* este vorba despre Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și se referă la fluxurile bidirecționale de gaze naturale * compania cu cea mai mare infrastructură regională de gaze, Transgaz, condusă de brăileanul Ion Sterian, are posibilitatea de a transporta 50 de miliarde de miliarde de metri cubi de gaze pe an * de sâmbătă România a început exportul de gaze către Republica Moldova
Un Memorandum de înțelegere a fost semnat între DESFA (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), ICGB (Bulgaria) și Gastrade (Grecia) în scopul cooperării reciproce pentru realizarea Coridorului vertical, care va permite fluxuri bidirecționale de gaze naturale de la nord la sud și de la sud la nord.
Semnarea Memorandumului de înțelegere a avut loc în contextul celui de-al 22-lea Summit mondial în domeniul GNL, organizat la Atena, găzduit de DESFA, sub auspiciile Ministerului Mediului și Energiei, în perioada 29 noiembrie - 2 decembrie 2022.
Prin semnarea Memorandumului de înțelegere, companiile și-au reafirmat angajamentul - atât în comun, cât și individual - pentru dezvoltarea proiectelor necesare pentru implementarea Coridorului Vertical. Memorandumul de înțelegere va fi valabil timp de trei ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă un an. Se remarcă faptul că acordul se bazează pe Memorandumul de înțelegere/Declarația comună semnată de miniștrii Energiei din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria în cadrul reuniunii CESEC care a avut loc la Budapesta la 8 septembrie 2016, pentru dezvoltarea Coridorului Vertical de gaze naturale.
"Decizia ministerială și angajamentul privind realizarea Coridorului Vertical din 2016 de la Budapesta au atins un nou nivel odată cu semnarea Memorandumului de înțelegere de astăzi", a declarat pentru CEENERGYNEWS János Fehér, membru în Consiliul de Administrație al FGSZ. "FGSZ a lucrat încă de atunci la elementele de pe teritoriul maghiar ale proiectului, creșterea deja realizată a capacității la punctul de interconectare româno-maghiar fiind, de asemenea, parte a acestuia. FGSZ continuă să lucreze la elementele planificate ale Coridorului vertical, care vor crește posibilitățile de a ajunge la surse alternative și de a spori securitatea aprovizionării în regiunea noastră, într-un moment în care Europa are nevoie de aceasta mai mult ca oricând".
Cadrul de cooperare definit prin Memorandumul de înțelegere prevede că societățile vor analiza specificațiile tehnice ale noilor conexiuni, conducte, interconectări sau consolidări ale rețelelor existente și vor dezvolta proiectele planificate în regiune, ținând cont de strategiile și politicile energetice ale UE, precum și de evoluțiile relevante de pe piața regională a gazelor naturale. În plus, companiile au convenit că memorandumul în cauză va constitui baza unei cooperări intense în viitor, în ceea ce privește posibilitatea de a construi infrastructura necesară pentru transportul gazelor naturale către țările de tranzit și către piața UE din Grecia, prin Bulgaria, România și Ungaria și invers.
"Consolidarea colaborării Coridorului vertical este o modalitate de a debloca potențialul GNL de a ajunge pe piețele situate de-a lungul coridorului, deoarece infrastructura de la nord la sud și de la sud la nord este foarte critică", a declarat Maria Rita Galli, Director General DESFA.
Ion Sterian, Directorul General al Transgaz, cel care a reunit părțile semnatare, consideră că colaborarea dintre acestea va fi excelentă, deoarece toate companiile au demonstrat deja potențialul infrastructurii lor.
"Acest nou Memorandum de înțelegere urmează celui semnat în 2016 și reînnoit în 2019 și se bazează pe colaborarea dintre părțile semnatare, OTS și Gastrade, pentru construirea infrastructurii de gaze și a interconexiunilor dintre țări", a declarat Sterian pentru CEENERGYNEWS. "De exemplu, în România, am finalizat coridorul BRUA pentru a asigura securitatea aprovizionării Balcanilor într-un procent mare. Fiind compania cu cea mai mare infrastructură regională de gaze, Transgaz are posibilitatea de a transporta 50 de miliarde de miliarde de metri cubi de gaze pe an", a punctat directorul general al Transgaz.
"Noi eram veriga lipsă a acestui coridor, astfel că acest Memorandum de înțelegere are mult mai mult sens în ceea ce privește securitatea energetică și diversificarea surselor", spune Teodora Georgieva, Director Executiv al Interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria (ICGB), pentru CEENERGYNEWS. "ICGB joacă un rol foarte important nu doar în cadrul Coridorului, ci și în ceea ce privește terminalele GNL de la Revithoussa și Alexandroupolis. Interconectorul a început să funcționeze la timp, în luna octombrie, contribuind la diversificarea energetică a regiunii și în special a Republicii Moldova."
Companiile au mai convenit să depună eforturi rezonabile pentru a realiza un parteneriat neexclusiv pe termen lung pentru dezvoltarea sistemelor de gaze naturale din cele patru țări și să inițieze discuții privind aspectele de reglementare și economice pentru implementarea Coridorului vertical. În cele din urmă, companiile au convenit să solicite, dacă este cazul și relevant, sprijinul și îndrumarea Comisiei Europene.
România a început sâmbătă, 3 decembrie, la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iași-Ungheni
"Astăzi (sâmbătă - n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcția România - Republica Moldova. Sunt nominalizați 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcționează normal", au precizat oficialii companiei Transgaz.
Potrivit acestora, este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iași-Ungheni.
Pe 22 noiembrie, oficialii de la Chișinău au precizat că Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei țări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.