• asta în condiţiile în care numărul total de medici din Unitatea de Primiri Urgenţe ar trebui să fie 24 • managerul Spitalului Judeţean a trimis la Ministerul Sănătăţii planul de restructutrare a Unităţii, în care va fi introdusă o cameră pentru tratarea non-urgenţelor şi urgenţelor mici
La Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila s-a mai angajat un medic. Astfel, numărul total de medici de gardă a ajuns la opt, dar pentru că normativul este de 24, unitatea funcţionează în continuare cu o treime din necesarul de specialişti. Iar asta îi nemulţumeşte în continuare pe brăilenii ajunşi la camera de gardă, care sunt nevoiţi să aştepte ore bune pentru a putea fi consultaţi. Vestea angajării noului medic ne-a fost dată de managerul SJU Mihail Iugulescu, care a ţinut să reamintească faptul că se lucrează deja la un plan de reorganizare a Unităţii de Primiri Urgenţe. Totodată el a precizat că în noua structură se va introduce o cameră pentru non-urgenţe şi urgenţe mici, astfel încât problemele grave să fie cât mai rapid rezolvate. Proiectul a fost trimis la Ministerul Sănătăţii, dar până la concretizarea lui mai este de aşteptat.
“Planul îl avem în momentul ăsta la Minister spre aprobare. Am zis că vreau să reorganizez, deci facem o restructurare a UPU care nu e chiar atât de simplă. Noi ne-am imaginat că o facem rapid, dar nu e chiar aşa uşor. Am dat la Minister ideea noastră cu acele camere pentru ugenţele uşoare şi non-urgenţe şi în momentul acesta Ministerul ne-a răspuns să mai avem răbdare că trebuie să ajungă şi la Ministerul de Interne, pentru că acum domnul Araf acolo e şi UPU are dublă subordonare: şi la Ministerul Sănătăţii şi la Ministerul de Interne. Aşteptăm să primim confirmarea la ceea ce am cerut şi vom face transformarea. Între timp, pot să vă spun că ne-a venit un medic nou, şi avem un medic UPU în plus în gărzi şi în activitate”, a declarat Iugulescu.
Ce propune Chiriac
Pentru a reduce din afluxul mare de pacienţi de la UPU, în special pacienţii care nu au o urgenţă reală, preşedintele Consiliului Judeţean Francisk Chiriac a găsit o posibilă soluţie.
“În momentul de faţă UPU funcţionează după anumite norme, cu anumite coduri, coduri pe care, din statistici, exact cum a spus şi domnul manager, sunt respectate. Eu am zis că voi face anumite întâlniri cu Asociaţia Medicilor de Familie, cu Casa de Asigurări de Sănătate, cu centrele de permanenţă şi să ne stabilim nişte priorităţi. Adică să facem ceva de gen campanii de conştientizare şi promovare, în care pacienţii să înţeleagă că e mai bine în momentul de faţă, dacă au anumite afecţiuni, să se îndrepte câtre medicul de familie să putem debloca puţin partea de urgenţă. Când spui partea de urgenţă spui partea gravă a lucrurilor, astfel încât, conform statisticilor, cele 70% de non-urgenţe să fie preluate de medicii de familie, de ambulatoriu de specialitate, de centrele de permanenţă şi încet, încet, acei oameni să îşi facă treaba mult mai bine”, a declarat preşedintele CJ.