Mergi la conţinutul principal

Încă un caz de gripă la Brăila

* filtrele instituite de conducerea Spitalului Judeţean în zonele de acces, pentru triajul aparţinătorilor bolnavilor, s-au dovedit eficiente * în ultimele 24 de ore, încă un caz de infectare cu virusul A/H1N1 a fost confirmat la Brăila * Ministerul Sănătăţii promite bani pentru Secţia de Boli Infecţioase

Medicii de familie din Brăila spun că fac faţă cu greu asaltului de pacienţi care vin la cabinet cu viroze pe care le confundă cu gripa nouă. Unii se prezintă cu simptome mai accentuate, alţii doar pentru că le curge puţin nasul sau tuşesc. Reacţia oamenilor este îndreptăţită dacă avem în vedere chiar recomandările specialiştilor din Ministerul Sănătăţii (MS) care spun că, în cazul apariţiei oricăror simptome de viroză respiratorie trebuie evitată automedicaţia şi este necesar consultul medicului de familie care poate recomanda prezentarea la un medic specialist. "Adresabilitatea populaţiei a crescut foarte mult în ultima perioadă. Sunt foarte mulţi pacienţi care se prezintă la medicul de familie şi cer trimitere la specialist", ne-a spus dr. Dorina Tite, medic de familie. Chiar dacă MS precizează că nu este necesară prezentarea la medicul specialist din spital fără a prezenta semne de îmbolnăvire şi fără recomandarea medicului de familie, vestea că virusul gripei noi se răspândeşte cu rapiditate a produs panică printre brăileni, care au luat cu asalt Spitalul Judeţean. Speriaţi că simptomele pe care le prezintă ar putea fi provocate chiar de gripa porcină, numeroşi brăileni s-au adresat medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), pentru a fi consultaţi. Aici, conform recomandărilor ministerului, au fost asigurate circuite funcţionale separate pentru pacienţii care se prezintă cu simptomatologie respiratorie sugestivă pentru gripă, astfel încât să se limiteze gradul de răspândire al bolii în cadrul unităţii. Tot în acelaşi scop, a fost limitat accesul vizitatorilor, care pot intra în spital numai între orele 10-11 şi 16-17. De asemenea, au fost organizate filtre în zonele principale de acces în spital. În aceste puncte se realizează, de către un asistent, un triaj al vizitatorilor, iar în cazul în care vor fi constatate simptome de răceală sau gripă ale acestora, vor fi echipaţi cu măşti şi pelerine de protecţie. Cei doi paznici care se aflau ieri la intrarea în incinta corpului B al Spitalului Judeţean explicau celor care voiau să intre în afara orelor de program de vizită, că acest lucru nu este permis, decât cu bilet de însoţitor, eliberat de medicul curant al pacientului internat. Filtrul s-a dovedit eficient şi la corpul A al Spitalului, unde aceleaşi explicaţii le dădea o asistentă, alături de care se aflau şi angajaţii serviciului de pază.

Purtătorul de cuvânt, liber de la serviciu

Sincopele în comunicarea informaţiilor legate de gripa nouă, care au apărut zilele trecute la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila au determinat autorităţile locale să ia decizia desemnării unui purtător de cuvânt unic. "Pentru informarea operativă, completă şi exactă privind situaţiile legate de afecţiunile respiratorii pe perioada pandemiei de gripă AH1N1 de la nivelul judeţului Brăila, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Brăila a luat decizia desemnarii unui purtător de cuvânt unic. Purtatorul de cuvând pe aceasta problemă este d-na dr. Gavrilescu Andreia Mariana, şef serviciu supraveghere şi control boli transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila", se arată în comunicatul remis presei de Instituţia Prefectului pe data de 4 noiembrie. Contactată a doua zi, în jurul orei 14.00, dr. Andreia Gavrilescu ne-a comunicat că fiind ziua sa liberă de la serviciu, nu ştie cum se derulează campania de prevenire a gripei porcine în şcoli, despre care cerusem informaţii. Numai după ce am făcut referire la ordinul prefectului, purtătorul de cuvânt s-a gândit să ceară detalii de la colegii de serviciu, pentru a putea transmite, la rândul său, informaţii de interes public. "Este o decizie a Inspectoratului Şcolar Judeţean, trimisă către toate şcolile, pentru dezinfectarea acestora la sfârşit de săptămână. La recomandarea specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică, s-a decis că pot folosi substanţe pe bază de clor, cu care se vor şterge băncile, uşile, grupurile sanitare, pardoselile etc. Substanţele sunt asigurate de Sanepid doar dacă apar focare de gripă, în rest, pentru profilaxie se utilizează stocurile pe care le au şcolile pentru dezinfecţie", a spus dr. Gavrilescu.

1.000 de măşti pentru comercianţii din pieţe

Conducerea Direcţiei de Administrare a Pieţelor şi Târgurilor (DAPT) Brăila a luat decizia de a achiziţiona 1.000 măşti de protecţie împotriva virusului gripal, dintre care 50 au fost oferite angajaţilor proprii. Pentru comercianţii din spaţiile închise ale pieţelor, măştile vor fi distribuite contra cost. "Am vrut să cumpărăm 5.000 de măşti, dar se epuizase stocul. Săptămânal, în spaţiile închise din pieţe se va face dezinfecţie cu substanţe agreate de Ministerul Sănătăţii. Toate aceste măsuri au fost luate pentru limitarea răspândirii virusului gripei noi", a declarat Simona Drăghincescu, directorul DAPT Brăila.

Un nou caz de gripă confirmat la Brăila

Un nou caz de gripă porcină a fost confirmat la Brăila, buletinul de analize fiind trimis ieri după-amiază Direcţiei de Sănătate Publică de către Institutul "Matei Balş". Potrivit informaţiilor furnizate de dr. Andreia Gavrilescu, purtătorul de cuvânt al DSP, bolnava nu s-a adresat medicilor din Brăila, preferând să meargă direct la "Matei Balş". "Pacienta este acum izolată la domiciliu, cazul a fost confirmat, tocmai am primit buletinul de analize, nu ştim amănunte despre acest caz. Poate fi o studentă care s-a adresat direct spitalului «Matei Balş», până nu facem anchetă nu ştim exact", a spus dr. Gavrilescu. Acesta este al 10-lea caz de gripă nouă confirmat la Brăila.

Promisiuni guvernamentale pentru Secţia de Boli Infecţioase

Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a primit promisiuni de la reprezentanţii Ministerului Sănătăţii că va fi rezolvată problema dotării cu mobilier a noi secţii de Boli Infecţioase. Ca urmare a interpelării făcute de către prefectul judeţului Brăila, Dumitru Popa, în cadrul videoconferinţei de ieri cu Ministerul Sănătăţii, răspunsul a fost unul favorabil. Potrivit precizărilor făcute de directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Cristian Pricop, următorul pas pentru rezolvarea problemei Secţiei de Boli Infecţioase este întocmirea notei de fundamentare pentru a fi înaintată ministerului. Suma necesară pentru achiziţionarea de mobilier pentru Secţia de Boli Infecţioase a fost estimată la 4,5 miliarde lei vechi. "Considerăm că este un lucru foarte bun pentru Brăila şi sperăm că lucrurile se vor rezolva în cât mai scurt timp", a declarat dr. Cristian Pricop.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro