• municipalitatea vrea să perfecteze actele pentru preluarea fostei unităţi militare 567, cea din vecinătatea bisericii Sfinţii Brâncoveni • pentru realizarea noii investiţii imobiliare, autoritatea locală are în plan să coopteze un dezvoltator privat
Consilierii municipali au la mapă pentru proxima şedinţa ordinară CLM, din 30 martie, un proiect de hotărâre care vizează înaintarea unei propuneri către Guvernul României, pentru transmiterea în domeniul public al municipiului şi administrarea Consiliului a Cazarmei 567 (din Calea Călăraşilor nr. 236). Scopul? Realizarea unui Complex rezidenţial. Potrivit textului de proiect HCLM, “După preluare, imobilul va fi utilizat pentru edificarea unui complex rezidenţial care va cuprinde locuinţe, inclusiv prin programele derulate de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe - credit ipotecar, spaţii comerciale şi birouri conform Planului Urbanistic Zonal probat prin HCLM Brăila 400/05.12.2013. La finalizarea construirii locuinţelor se va analiza de comun acord cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale repartizarea conform reglementărilor legale în vigoare a unui număr de unităţi locative către personalul MApN”.
“Da. Vrem să o preluăm. Este cea de la Sfinţii Brâncoveni, cea de lângă E-uri (blocurile E de pe Calea Călăraşilor - n.r.). Noi am vrea să facem un cartier de locuinţe. Dar nu noi, Primăria, ci un dezvoltator imobiliar. Cadrele militare vor avea drept de preemţiune la preţ egal. Dacă vor. La fel ca şi la Caporal Muşat. Deocamdată e doar o solicitare”, ne-a declarat primarul municipiului, Marian Dragomir.
De precizat că este pentru a doua oară când perimetrul fostei unităţi ar urma să fie preluat în administrare locală după ce o procedură similară s-a derulat în 2010 când municipalitatea a cerut şi primit două unităţi militare dezafectate, este vorba despre Cazarma 567, cea care face obiectul demersului legislativ actual, şi unitatea Caporal Muşat unde s-a construit cartierul rezidenţial de vile cu acelaşi nume. Numai că amplasamentul fostei Cazarme 567 a revenit la MApN în 2015 din cauză că, într-un final, din lipsă de fonduri, ANL n-a mai construit acolo nimic din ce promisese că va face. “Cazarma aceasta s-a mai dat în trecut Primăriei Municipiului Brăila ca Agenţia Naţională a Locuinţelor (ANL) să construiască blocuri acolo. Numai că ANL-ul nu a construit. Iar acum nu doresc să o preluăm în aceleaşi condiţii, să construiască ANL-ul, pentru că ei nu vor construi. Şi atunci, vrem ca un privat să dezvolte zona din punct de vedere imobiliar. Privat care se va stabili în urma unei licitaţii publice. Nu avem în vedere un mall sau vreun magazin. Doar locuinţe. Depinde dacă vor fi case sau blocuri. O să stabilim un punctaj la licitaţie”, a mai adăugat Dragomir.
Printr-o adresă din iunie anul trecut, MApN şi-a manifestat pretenţia ca din cele aproximativ 1.000 de unităţi locative estimat a fi construite în locul fostei cazarme 567, 40% dar nu mai puţin de 400 de apartamente, să fie retransmise în domeniul public şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale.