Încă un cadou din Parlament pentru aleşii locali: liber la afaceri private | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Încă un cadou din Parlament pentru aleşii locali: liber la afaceri private

• deputaţii au adoptat, ieri, un proiect de lege care spune că incompatibilităţile şi conflictele de interese se prescriu în 3 ani şi care permite aleşilor locali să desfăşoare activităţi în sectorul privat în domenii care nu au legătură cu atribuţiile lor • parlamentarii PSD Brăila recunosc că au susţinut proiectul şi afirmă că trebuie făcută ordine în zona incompatibilităţilor • de cealaltă parte, liberalii brăileni acuză că PSD-iştii vor să revină la era “baronilor locali” şi îi îndeamnă pe aleşi la prudenţă maximă privind demararea propriilor afaceri • primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac susţin că nu au afaceri şi că nu au de gând să îşi deschidă societăţi comerciale în baza acestei legi

 

După lefuri mărite, pensii speciale şi multe alte beneficii, parlamentarii au adoptat încă o măsură care îi favorizează aleşi. Asta în condiţiile în care zeci de categorii de salariaţi, în frunte cu cei din sectorul medical, sunt nevoite să îşi ceară aproape zilnic drepturile în stradă. Ei bine, Camera Deputaţilor (for decizional) a adoptat, ieri, un proiect de lege iniţiat de deputatul PSD Argeş Cătălin Rădulescu şi semnat de peste o sută de parlamentari social-democraţi, care prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor. Însă şi mai interesant este că aceeaşi iniţiativă permite aleşilor locali să desfăşoare activităţi în sectorul privat în domenii “care nu sunt în legătură directă” cu atribuţiile exercitate prin poziţiile administrative. Proiectul a primit 196 voturi “pentru”, 59 “împotrivă”, 4 abţineri iar 1 deputat nu a participat. Potrivit site-ului Camerei, la acest proiect, printre ceilalţi PSD-işti au spus “DA” şi fostul premier Mihai Tudose, dar şi colegii săi deputaţi Nicu Niţă şi Emilia Meiroşu. De cealaltă parte, liberalii (cu excepţia deputatului Florin Roman) s-au arătat “împotrivă”. Aşa a votat şi deputatul PNL Brăila Vasile Varga, iar Antoneta Ioniţă, deşi nu a participat la şedinţă, a ţinut să îşi manifeste ulterior dezaprobarea faţă de demersul pesediştilor. Proiectul urmează acum să meargă la preşedintele României pentru promulgare.

Întrebaţi de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” despre cât de corectă este o asemenea măsură şi dacă afacerile personale ar trebui să fie prioritare pentru aleşi, parlamentarii PSD au încercat să sublinieze că primarii şi consilierii nu se vor înghesui să îşi deschidă societăţi. De cealaltă parte, liberalii brăileni i-au acuzat pe social-democraţi că vor să readucă în scenă era “baronilor locali” şi au îndemnat la prudenţă. Primarul Marian Dragomir şi Francisk Chiriac nu au comentat prea mult subiectul, însă au dat asigurări că nu au de gând să profite şi să îşi deschidă firme.

 

Tudose vrea ordine în legea incompatibilităţilor cu propuneri de la ANI

Întrebat despre acest proiect de lege, fostul premier al României, deputatul Mihai Tudose a confirmat că l-a susţinut, cu precizarea că oricum este nevoie de o lege care să pună cap la cap toate articolele din actele normative ce vizează conflictul de interese şi incompatibilităţile. Acesta a explicat că în perioada când s-a aflat în fruntea Guvernului au existat discuţii cu cei de la ANI, astfel încât aceştia să vină cu un ghid clar despre ce au voie şi ce nu au voie să facă aleşii, însă nu s-a concretizat.

“Trebuie să avem, pentru numele lui Dumnezeu, în ţara asta, un cod al incompatibilităţilor scris de ANI. Pentru că la noi incompatibilităţile, conflictul de interese, se regăsesc în numeroase acte normative care de care mai ciudate. Nu credeţi că ar fi bine să avem totul la un loc, într-o chestie cu cap şi coadă? Oamenii să poată să se uite şi să vadă: pot face asta, cealaltă. Asta nu avem voie. Şi cu asta basta! Eu cred că aici ar trebui să ajungem”, a declarat Tudose.

Cât despre faptul că aleşii pot să se ocupe şi de societăţi comerciale în paralel cu activitatea lor în mediul administrativ, deputatul le-a luat apărarea, precizând că de multe ori se exagerează cu acest subiect.

“Depinde ce înţelegem prin afaceri. Asta nu înseamnă că îşi va face cineva un chioşc şi va vinde. Pentru mulţi de acolo (n.r. - din administraţie) a face «afaceri» înseamnă a-şi lucra terenul, de exemplu. Dar din punct de vedere al legii şi asta intră tot pe incompatibilităţi”, a mai spus acesta.

Deşi deputaţii PSD Emilia Meiroşu şi Nicu Niţă nu au răspuns la telefon, un alt punct de vedere pe această temă am obţinut de la senatorul social-democrat, Ion Rotaru. Acesta a explicat că în baza Legii societăţilor comerciale, aleşii oricum puteau să facă parte dintr-o firmă, astfel că lucrurile nu se schimbă foarte mult prin proiectul adoptat de deputaţi, ieri, care modifică Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Mai mult, Rotaru a precizat că nu se aşteaptă ca foarte mulţi aleşi locali să se înghesuie să îşi deschidă firme.

“Iniţiativa aceasta a fost făcută - sau cel puţin aşa îmi amintesc -, înainte de momentul când s-au mărit salariile. Mulţi dintre aleşii locali, dar în mod deosebit vorbim de primari - viceprimari, care aveau salarii destul de modeste spuneau: «Domnule, noi suntem pe interdicţie să facem una, să facem alta. Salariile sunt mici. Daţi-ne şi nouă posibilitatea să mai facem ceva»! Acum, e de discutat dacă au şi timpul necesar şi dacă nu intră într-un fel sau altul într-un conflict de interese. Pentru că sfera este destul de largă şi trebuie foarte multă atenţie şi discernământ. Ce activităţi pot să facă?! Şi de maniera în care să nu intre pe incompatibilitate, pe de o parte. Pe de altă parte, să aibă şi timpul necesar să facă şi treaba asta. Ca să îşi desfăşoare activitatea de bază în condiţii bune şi să mai poată face şi altceva. Vom vedea care sunt până la urmă efectele. Nu ştiu dacă vor fi foarte multe situaţii de genul ăsta. S-a generat o posibilitate. Probabil că nu va fi de un mare impact”, a declarat Rotaru.

Precizăm că redactorii “Obiectiv” au încercat să ia legătura şi cu senatorul ALDE, Mihai Ruse, pe această temă, însă după ce a auzit subiectul, parlamentarul a afirmat că se află la volan, că este în trafic şi de teamă să nu aibă vreun accident, nu poate vorbi.

 

Liberalii avertizează că se dezincriminează conflictele de interese

Deputatul PNL Vasile Varga s-a arătat total împotriva proiectului aprobat, ieri, de majoritatea PSD. Acesta a afirmat că a spus “NU” şi în plen, alături de ceilalţi liberali şi că îşi menţine punctul de vedere că o astfel de măsură nu aduce nimic bun.

“PNL nu poate fi de acord cu o astfel de soluţie legislativă! Asistăm practic la dezincriminarea conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor pentru sute de primari, viceprimari, consilieri locali sau judeţeni (marea majoritate de la PSD), care urmau să îşi piardă mandatul după ce tot ei au câştigat diverse contracte cu Primării, Consilii Locale sau Judeţene”, a afirmat Varga.

Deşi nu a participat la vot, deputatul liberal Antoneta Ioniţă s-a arătat extrem de deranjată de demersul social-democraţilor, precizând că aceştia încearcă să readucă “baronii locali” pe scena politică.

“Este un pas spre a reveni la «baronii locali», care îşi subordonau banul public în propriul interes, care organizau licitaţii astfel încât să fie câştigate doar de ei şi de firmele lor. Iar la noi, aici, la Brăila, exemplele de acest fel au fost multe şi nu trebuie uitate, mai ales că efectele lor se resimt şi astăzi. Actuala majoritate care conduce România ar fi trebuit să aibă alte priorităţi decât a-i face pe primari administratori de firme. Mai bine ar fi lăsat impozitul pe venit integral la autorităţile locale şi ar aloca bani pentru investiţii care să rezolve problemele comunităţilor”, a comentat Ioniţă.

Şi liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a avertizat că aleşii locali nu ar trebui să cadă în capcana social-democraţilor şi să se ocupe de societăţi private atât timp cât au de gestionat administraţii publice.

“Aceia care conduc administraţia publică locală, primarul, preşedintele de Consiliu Judeţean, dar şi toţi cei care au ajuns pe aceste funcţii în urma unui vot din partea cetăţenilor trebuie să evite să aibă contracte cu statul. Cel puţin în perioada în care se derulează mandatul lor. Pentru că există şi aşa o grămadă de suspiciuni - cel puţin la Brăila -, cu privire la procedurile de achiziţie pe care le derulează autorităţile locale şi atunci ar creşte gradul de neîncredere al populaţiei în astfel de proceduri. Practic, nu am mai şti niciodată dacă lucrurile au fost sau nu corecte. Şi atunci, ar exista posibilitatea ca banii publici să fie cheltuiţi aşa cum se întâmpla la un moment dat înainte de această interdicţie - discreţionar. Cred că această chestiune cu incompatibilităţile şi conflictul de interese trebuie tratată cu multă atenţie, pentru că este o chestiune sensibilă”, a declarat Dănăilă.

Acesta a subliniat că primarii, preşedinţii de CJ, consilierii ar trebui să evite pe cât posibil să facă afaceri în paralel cu zona administrativă, în special afaceri cu statul, deoarece se pot produce o serie de derapaje.

 

Dragomir şi Chiriac afirmă că nu îşi vor face societăţi comerciale

Primarul Marian Dragomir a afirmat că nu este interesat în niciun caz să îşi deschidă vreo firmă şi să facă afaceri atât timp cât ocupă fotoliul administrativ. Mai mult, deşi proiectul de lege aparţine social-democraţilor, acesta consideră că principalii beneficiari vor fi, cel mai probabil liberalii, în frunte cu fostul viceprimar Alexandru Dănăilă.

“Ca primar al Municipiului Brăila nu mă intereseză să lucrez în paralel la vreo firmă privată. Această lege nu mă avantajează ca pe mulţi liberali, care acum pozează în Sfânta Maria, dar au interese pe la unele firme iar acum şi le pot oficializa. Nu contează că proiectul este de la PSD, eu vă declar că în mandatul meu nu voi lucra în mod legal sau sub acoperire cu nicio firmă privată! În schimb, acest proiect cred că îl avantajează pe fostul viceprimar Alexandru Dănăilă, declarat incompatibil”, a afirmat Dragomir.

Întrebat dacă un edil-şef are timp pentru a se ocupa şi de oraş şi de o societate privată, Dragomir a răspuns: “Depinde de interesele pe care le are. Normal că dacă ar avea interese şi-ar găsi timp şi pentru firmele private, dar eu vă spun că nu mă interesează această lege pentru că nu o voi aplica niciodată. Nu am auzit nici de alţi primari din judeţul Brăila care să fie interesaţi de aşa ceva”.

O poziţie asemănătoare a afişat şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, care a refuzat să comenteze prea mult subiectul, punctând că nu îl interesează nici conflictele de interese, nici societăţile private, atât timp cât se află în administraţia publică.

“Eu nu mă gândesc la niciun conflict de interese şi la nimic. Eu trebuie să îmi fac treaba aici! Nu mă pasionează subiectul ăsta. Poate sunt alte persoane pasionate. Eu nu am afaceri, nu am benzinării, nu am tiparniţe, nu am firme de construcţii. Nu am nimic. Nu mă interesează acest subiect! Atât timp cât nu am afaceri nici nu m-am gândit şi nici nu mă interesează. Când o să am afaceri puteţi să îmi luaţi un punct de vedere. Dar repet, în momentul de faţă nu o să fac niciun fel de afaceri. Cel puţin cât sunt în administraţia publică. Atunci când o să ies... dacă nu o să mai fiu în cadrul politic, poate că o să fac afaceri”, a spus Chiriac.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro