Şi în acest an şcolar, la Brăila, Programul "Lapte-corn" este lansat cu mare întârziere, mai precis la o lună distanţă de începerea cursurilor. Potrivit anunţului postat de Consiliul Judeţean Brăila în SEAP, licitaţiile efective sunt programate tocmai pentru a doua jumătate a lunii octombrie. De vină pentru întârziere ar fi blocajul survenit la compartimentul Achiziţii al instituţiei, după ce mai mulţi salariaţi au fost arestaţi în urma scandalului de corupţie care l-a avut în frunte pe fostul şef de judeţ Gheorghe Bunea Stancu. Revenind, de această dată, Consiliul Judeţean are la dispoziţie suma de 4,25 milioane lei, plus TVA, pentru "Lapte-corn", în condiţiile în care, în anul şcolar 2015 - 2016, vor beneficia de acest program aproape 32.000 de elevi şi preşcolari. Preţul evaluat per pachet este de 1,07 lei, fără TVA. Contactat telefonic de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" pentru a obţine un punct de vedere în privinţa acestei întârzieri, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, a afirmat că au fost trimise oferte către 9 firme pentru a realiza o atribuire directă, până la organizarea licitaţiei propriu-zise, astfel încât elevii să poată primi lapte şi corn de la începutul şcolii. Conducerea CJ Brăila a primit accept de la nivel ministerial pentru acest demers.
Preţul estimat per pachet: 1,07 lei, plus TVA
Zilele trecute, Consiliul Judeţean Brăila a lansat în SEAP licitaţiile privind atribuirea celebrului contract "Lapte-corn", pentru anul şcolar 2015 - 2016. În acest program guvernamental se înscriu circa 31.825 de copii (34.353 de de beneficiari în anul şcolar trecut).
Produsele ce urmează a fi achiziţionate în cadrul licitaţiei sunt produse lactate, însemnând lapte UHT, lapte pasteurizat şi iaurt - în ambalaje de 200 g/unitate - şi produse de panificaţie (cornuri, batoane, biscuiţi dulci) în ambalaje de 80 g/unitate. Schema de furnizare a produselor (zilnic, bisăptămânal şi săptămânal, în funcţie de distanţa de la sediul distribuitorului până la unităţile şcolare) se va stabili, de către CJ Brăila, de comun acord cu operatorul economic desemnat câştigător, după încheierea contractului de furnizare, cu menţiunea că în oraşul Brăila, unde se concentrează peste 60% dintre beneficiarii programului guvernamental, furnizarea se va face zilnic.
Procedura aleasă pentru atribuirea contractului pentru produse lactate şi cele de patiserie este licitaţia deschisă cu etapă finală licitaţie electronică, având unic criteriu de selecţie "preţul cel mai mic". La licitaţia electronică au dreptul să participe doar operatorii economici înregistraţi în SEAP, locul unde de altfel se vor bate în oferte financiare. Firmelor interesate de acest contract li se solicită constituirea de garanţii de participare în cuantum de 58.870 lei pentru componenta "Lapte" şi de 26.255 lei pentru componenta "Corn".
Contractul pentru licitaţia Corn are o valoare de 1.312 milioane lei, fără TVA, în timp ce pentru a doua componentă din program preţul evaluat este de aproape 2,94 milioane lei, fără TVA. Raportat la numărul de preşcolari şi şcolari înscrişi în program, precum şi la numărul de zile din anul şcolar 2015 - 2016 (125 zile) rezultă că pachetul lapte-corn va costa 1,07 lei, la care se adaugă TVA.
CJ caută soluţii pentru ca laptele şi cornul să se acorde încă din această lună
Dacă în anii trecuţi procedurile de atribuire erau lansate încă din vară, cu termen final de înscriere sfârşit de iulie - început de august, de această dată licitaţia a fost împinsă tocmai pentru a doua jumătate a lui octombrie, adică la o lună după primul clopoţel. Prima licitaţie din serie este cea pentru componenta Corn - 23 octombrie, iar pentru componenta Lapte, procedura se derulează pe 26 octombrie.
După cum a explicat preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, de vină pentru decalare ar fi blocajul survenit la compartimentul Achiziţii al instituţiei, după scandalul arestărilor de anul trecut, ce au vizat mai mulţi salariaţi ai CJ Brăila, în frunte cu fostul şef de judeţ, Gheorghe Bunea Stancu. "La CJ Brăila încă nu avem oameni la Achiziţii. Asta este situaţia strict tehnic. Nu am cu cine să lucrez. Achiziţiile Publice sunt blocate din procesul lui Gheorghe Bunea Stancu. Şi asfaltările şi plombările sunt întârziate cu o lună jumătate - două. Serviciul este neexternabil, e numai uz intern. Nu a venit nimeni la concurs, iar cine a mai rămas în afara procesului cu Stancu şi-a dat demisia, a plecat. Nenorociri. (...) La 1 noiembrie avem concursurile, sper să intrăm în normalitate. Aproape totul ar trebui să se normalizeze de la 1 noiembrie", a venit cu explicaţia sursa citată.
Blocajul de anul trecut ar putea fi evitat
În afară de întârzierea cu care a fost lansată procedura, se mai prefigurează o problemă care ţine, practic, de acordarea efectivă a pachetului "Lapte-corn" elevilor şi preşcolarilor din Brăila. Mai explicit, este cunoscut faptul că la astfel de licitaţii, de obicei, ofertanţii se contestă şi para-contestă, iar litigiile ajung la instanţe pentru soluţionare. Cum un proces poate dura chiar şi câteva luni, apare întrebarea firească "anul acesta se va distribui în şcoli şi grădiniţe pachetul guvernamental?". La această întrebare, şeful de judeţ a răspuns spunând că se caută soluţii juridice şi că dorinţa instituţiei este de a acorda fără întârzieri laptele şi cornul. "Am încheiat expedierea ofertelor către 9 societăţi şi aşteptăm confirmarea din partea acestora pentru a putea distribui lapte şi corn copiilor din prima zi de şcoală, până la organizarea propriu-zisă a licitaţiei. Va fi un tip de adjudecare astfel încât, din primele zile, să putem oferi lapte şi corn copiilor. Va fi prin atribuire directă. Am trimis ofertele către toate firmele pe care le-am avut în nomenclator. La judeţele din jur, la Galaţi, la Ialomiţa. Unde au avut inşi care distribuie. Bineînţeles, toată procedura este cu acordul Ministerului", a declarat acesta.
Reamintim că şi anul trecut au fost mari probleme în acordarea integrală a pachetului lapte-corn după ce participanţii la procedura deschisă de CJ Brăila s-au contestat, unii pe alţii, în repetate rânduri, la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) şi la instanţe. Astfel, copiii au primit doar laptele în primul semestru al anului şcolar trecut şi abia pe final de semestru II a început să fie distribuit şi cornul.
Privit retrospectiv acest program guvernamental, se poate observa că vedetă incontestabilă este firma "Risk Com" aparţinând omului de afaceri Ştefan Rădulescu, director şi la Electrica Distribuţie Brăila. Încă de la începuturi, unitatea a fost cea care, an de an, a distribuit în municipiu şi judeţ produsele de panificaţie şi produsele lactate.