Mergi la conţinutul principal

Încă se mai fac înscrieri pentru posturile de soldat/gradat profesionist (SGP)

• termenul limită pentru înscrierea candidaților este data de 16 iunie • la nivelul întregii țări, sunt disponibile peste 4.000 de locuri, 77 dintre acestea fiind în cadrul Garnizoanei Brăila • candidații înscriși nu vor susține examene scrise 

 

Înscrierile pentru posturile de soldat/gradat profesionist (SGP) în Armata Română au intrat pe ultima sută de metri. Potrivit unor surse MApN, înscrierile se mai pot face până la data de 16 iunie a.c., numai la sediul Biroului informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Județean (CMJ) Brăila.

Mii de locuri sunt disponibile în toată țara pentru tinerii care vor să îmbrățișeze o carieră militară în calitate de soldați/gradați profesioniști (SGP). SGP este cel mai numeros corp de personal militar. Soldații/gradații profesioniști îndeplinesc funcții de execuție specifice luptătorilor și specialiștilor militari, în cadrul unor microstructuri de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă/similare.

Potrivit lt. col. Șerbănel Stoica, comandantul CMJ Brăila, în actuala serie de înscrieri sunt disponibile 4.159 de locuri de soldați/gradați profesioniști în toată țara. În unitățile din Garnizoana Brăila, tinerii pot opta pentru un număr de 77 de locuri, iar brăilenii care doresc să devină soldați sau gradați profesioniști se pot înscrie până la data de 16 iunie a. c., la sediul Centrului Militar Județean Brăila, situat în Șos. Buzăului nr. 5A. Calendarul de recrutare și selecție a candidaților este următorul: înscrierea, până pe 16 iunie; evaluarea psihologică, evaluarea capacității motrice, interviul: 22 mai - 23 iunie; examinarea medicală: 6-30 iunie; termenul final de întocmire a dosarelor: 21 iulie. Vârsta candidaților trebuie să fie între 18 ani împliniți la data începerii programului de instruire și cel mult 45 de ani împliniți la data finalizării programului.

Candidații pot opta  pentru orice post, indiferent de județul de domiciliu, dar înscrierea se face numai în județul în care aceștia domiciliază (viza de flotant nu se ia în considerare). De reținut: înscrierile nu se fac online. Dacă pentru Garnizoana Brăila sunt disponibile 77 de locuri, cele mai multe locuri sunt disponibile pentru București (736 de locuri).

SGP constituie principala sursă de formare a subofițerilor în activitate și pot fi selecționați la programele de formare a maiștrilor militari în activitate, precum și în vederea participării la cursurile organizate pentru admiterea în învățământul superior sau la cursul de formare a ofițerilor în activitate. Dezvoltarea instruirii SGP se realizează prin cursuri de perfecționare/specializare, stagii de instruire și acțiuni în teatrele de operații.

Chiar dacă nu au experiență militară, doritorii poți fi angajați într-o funcție de soldat/gradat profesionist dacă îndeplinesc criteriile de recrutare și selecție necesare și urmează un program de instruire cu durata de până la 5 luni, desfășurat într-unul din centrele de instruire ale categoriilor de forțe ale armatei. Candidații nu susțin examene scrise (de verificare a cunoștințelor), dar sunt ierarhizați pe baza punctajului obținut în funcție de rezultatele obținute la probele de selecție, de nivelul studiilor absolvite și de media de la bacalaureat, dar și de distanța între domiciliul acestora față de unitatea militară pentru care optează. Repartizarea pe posturi se face computerizat, în funcție de punctajul obținut.

Programele de formare/instruire se finalizează cu acordarea certificatului de absolvire, care constituie baza confirmării în armă și numirea în funcția corespunzătoare pregătirii. Candidații care nu au efectuat stagiul militar trebuie să parcurgă și să finalizeze un program de instruire care cuprinde două module: modulul instruirii individuale, destinat formării deprinderilor individuale, și modulul perfecționării instruirii de specialitate, axat pe pregătirea militară specifică armelor sau serviciilor și specialităților militare. Candidații care au efectuat anterior serviciul militar sau au activat în calitate de SGP nu vor parcurge decât al doilea modul.

Instruirea, cazarea, masa și echipamentul pe timpul instruirii sunt gratuite. De asemenea, după încadrarea în unitățile militare, tinerii beneficiază de o serie de facilități, cum ar fi: compensație pentru chirie (pentru cei care nu au domiciliul în garnizoana în care a obținut repartiție), voucher de vacanță, normă de hrană, echipament gratuit, o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă dar și pentru transportul la și de la locul de muncă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro