Noul plan de pace elaborat de înalți funcționari ai guvernelor francez, german, ucrainean și rus prevede, ca punct central, acordarea unei autonomii extinse în regiunile separatiste pe o suprafață mai mare decât fusese stabilit în acordul precedent de la Minsk. Pe scurt, mesajul Europei occidentale este că Acordul de la Minsk rămâne valabil, dar separatiștii primesc mai mult teritoriu autonom, Poroșenko, președintele Ucrainei, să accepte condițiile pentru a evita înfrângerea militară și colapsul economic, iar Putin, liderul de la Kremlin, să accepte condițiile, altfel va primi noi sancțiuni săptămâna viitoare.
Acesta este mesajul preşedintelui Franţei, Francois Hollande, şi al cancelarului german Angela Merkel, care au efectuat joi o vizită în capitala ucraineană, iar vineri s-au aflat la Moscova. "Împreună cu Angela Merkel am decis să avem o nouă iniţiativă. Vom face o nouă propunere pentru rezolvarea conflictului, care se va baza pe integritatea teritorială a Ucrainei", a explicat Hollande.
Însă planul de pace elaborat de Germania şi Franţa pentru soluţionarea crizei ucrainene este asemănător cu modelul aplicat în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, observă un oficial rus citat de agenţia Interfax. "Planul de pace germano-francez are ca bază modelul aplicat în criza transnistreană. Practic, este vorba de transformarea crizei într-un conflict îngheţat", a adăugat oficialul citat de Interfax, conform EUObserver.