* săptămâna aceasta, s-a dat startul cele de-a V-a etape de dezinsecție demarată de Primăria Municipiului Brăila, prin SUPAGL * luni, au fost împrăștiate substanțe biocide din elicopter, cu precădere în zona bălților de lângă municipiu * concomitent, echipele SUPAGL împrăștie așa-numita "ceață caldă", noapte de noapte, mai ales în zonele în care se desfășoară activități de Zilele Municipiului - Parc Monument, Faleza Dunării și Grădina Publică
Dezinsecție și delarvare terestră și avio timp de o săptămână, pentru stârpirea țânțarilor care au invadat cartierele orașului. Acțiunea de proporții, desfășurată ziua cu elicopterul și noaptea cu cele trei echipe ale Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Minucipiului Brăila, este a V-a de anul acesta. Potrivit directorului SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu, în 2021, vor fi organizate până la șapte etape de dezinsecție și delarvare - dacă nu mai multe - menite să reducă, pe cât posibil, numărul țânțarilor care se ascund prin tufișurile și copacii din parcuri și curți, cu precădere în zonele limitrofe ale orașului.
"Luni, 9 august, am inițiat o acțiune de delarvare efectuată cu elicopterul, preponderent în zona bălților și a lacurilor de la marginea Brăilei, iar de marți tratamentul avio - contra țânțarilor de data aceasta - se desfășoară în toate cartierele orașului. Noaptea, echipele noastre vor efectua tratament terestru cu așa-numita "ceață caldă", toată săptămâna, fiind vizate spațiile verzi, cu precădere zonele unde se desfășoară activități cu prilejul Zilelor Municipiului Brăila - Faleza Dunării, Parc Monument, Grădina Mare. De fiecarte dată, anunțăm apicultorii că vom efectua aceste tratamente, cu toate că substanțele folosite sunt cele avizate de Ministerul Sănătății", ne-a precizat directorul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL), Dumitru Munteanu.
Directorul SUPAGL a mai precizat că serviciul pe care îl conduce dispune de substanțe suficiente pentru efectuarea tratamentelor împotriva roiurilor de țânțari care au invadat orașul, însă este imposibil ca aceștia să fie stârpiți în totalitate, pentru simplul motiv că, deși unii mor, alții le iau locul, sosiți din bălțile și lacurile din județ (mai ales, din Insula Mare a Brăilei).
La finele lunii iulie, SUPAGL Brăila a desfășurat o altă acțiune de stârpire a țânțarilor. Trei echipe cu câte două instalații montate pe două autoutilitare aparținând Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) au străbătut, de la ora 20.00, cartierele orașului, împrăștiind substanțe biocide (așa-numita "ceață caldă" și "ceață rece") asupra spațiilor verzi și arbuștilor unde se ascund roiurile de țânțari.
"Ploile, umezeala, bălțile și lacurile cu apă din vecinătatea orașului favorizează înmulțirea țânțarilor, astfel că, dacă va fi nevoie, vom face dezinsecție și între etape, când folosim așa-numita "ceață caldă". De asemenea, în fiecare seară, facem dezinsecție în marile parcuri ale orașului - Monument, Grădina Publică și Faleză, unde este mai multă vegetație. Folosim substanțe autorizate și folosite în toată țara", preciza, la acea dată, directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu.
Directorul SUPAGL a mai spus că mirosul deranjant care persistă după împrăștierea "ceței calde" este cauzat de faptul că substanțele folosite sunt diluate cu motorină, astfel încât aburul respectiv să se disipeze cu rapiditate în vegetația care ascunde țânțari. Mai puțin deranjantă, "ceața rece" este diluată cu apă, nu scoate abur și nu miroase a motorină, rolul său fiind acela de a se așeza pe funze, cu remanență de 10-15 zile. Pe de altă parte, la finele lunii iunie a.c., primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, anunța pe pagina sa de Facebook că vor fi efectuate ample acțiuni de dezinsecție. "La câți țânțari sunt în pădurile și bălțile de pe celălalt mal al Dunării, nu vom scăpa repede de ei, dar doar ploile ne mai pot opri", preciza edilul șef al Brăilei.